Kas sieja Gediminą Jaunių, Valerijų Gigevičių ir Freddie Mercury?

Kas sieja Lietuvos didįjį kunigaikštį Steponą Batorą, dailininką Salvadorą Dali, dainininką Freddie Mercury ir TV prodiuserį Gediminą Jaunių (43 m.)? Atsakymas paprastas – visi šie stilingi savo kartos atstovai anksčiau arba vėliau yra išreiškę žavėjimąsi ūsais.

Freddie Mercury, Gediminas Jaunius ir Valerijus Gigevičius.<br>lrytas.lt montažas.
Freddie Mercury, Gediminas Jaunius ir Valerijus Gigevičius.<br>lrytas.lt montažas.
Freddie Mercury.<br>imago images/United Archives/Scanpix nuotr.
Freddie Mercury.<br>imago images/United Archives/Scanpix nuotr.
Bradas Pittas ir Bradley Cooperis.<br>Andrew Schwartz/SIPA/Scanpix nuotr.
Bradas Pittas ir Bradley Cooperis.<br>Andrew Schwartz/SIPA/Scanpix nuotr.
Justinas Bieberis ir Hailey Bieber.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Justinas Bieberis ir Hailey Bieber.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Johnny Deppas.<br>BETAPHOTO/SIPA/Scanxpix nuotr.
Johnny Deppas.<br>BETAPHOTO/SIPA/Scanxpix nuotr.
Ieva ir Rolandas Mackevičiai.<br>LNK nuotr.
Ieva ir Rolandas Mackevičiai.<br>LNK nuotr.
Gediminas Jaunius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gediminas Jaunius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Audrius Bružas.<br>Tomo Bauro nuotr.
Audrius Bružas.<br>Tomo Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 6:07 AM

Senas kaip pasaulis, dar senovės Egipte vyrų besirinktas stiliaus akcentas buvo keikiamas ir giriamas, tačiau iš mados žemėlapio jis neišnyko niekada.

Anksčiau aukštuomenės, karininkų, o vėliau ir menininkų bei Holivudo žvaigždžių mėgti ūsai kone prieš du dešimtmečius įgijo dar kitokią prasmę. Kiekvienais metais lapkričio mėnesį vyrai ūsus auginasi norėdami atkreipti dėmesį į savo lyties fizinės ir psichikos sveikatos problemas. Ši akcija vadinama „Movember“.

Ūsai dažnai nešiojami kartu su barzda, tačiau yra ir daugybė atskirai nešiojamų ūsų tipų. Daugeliui stilių suteikiami juos išpopuliarinusių asmenybių ar personažų vardai.

Ploni, į viršų pakelti ūsai vadinami S.Dali vardu, storesni, į apačią augantys ūsai priskiriami pasagos tipui – jie dar vadinami imtynininko Hulko Hogano (68 m.) ūsais. Taip pat yra dantų šepetėlio stiliaus ūsai, kuriuos nešiojo aktorius Charlie Chaplinas, išgalvoto belgų detektyvo Erkiulio Puaro ūsų tipas ir daugelis kitų.

Šiandien vėl madingais ūsais puošiasi nemažai žinomų užsienio ir Lietuvos vyrų.

Ūsus ir barzdą derina aktoriai Orlando Bloomas (44 m.), Bradas Pittas (57 m.), Bradley Cooperis (46 m.) ir Johnny Deppas (58 m.), kiek anksčiau tik ūsais puošėsi dainininkai Justinas Bieberis (27 m.) ir Joe Jonas (32 m.).

Lietuvoje ūsams neabejingi aktorius Audrius Bružas (41 m.), televizijos laidų vedėjas Rolandas Mackevičius (37 m.), televizijos laidų prodiuseris G.Jaunius, plaukų stilistas Valerijus Gigevičius (41 m.).

Tiesa, pastarasis ūsus užsiaugino skatinamas ne mados, o spontaniško noro atnaujinti įvaizdį.

„Ūsai kartais tampa mano įvaizdžio atributu. Neseku madų, kai pajuntu, kad tam tikru gyvenimo metu noriu ūsų, juos atsiauginu. Tiek šukuosenas, tiek ūsus renkuosi spontaniškai“, – sakė V.Gigevičius.

Plaukų stilistas pridūrė, kad ūsų priežiūra priklauso nuo jų formos, plaukų struktūros.

„Ūsus susitvarkau pats, o tiems, kurie nori pagalbos iš šalies, siūlau kreiptis į barzdaskučius. Pats pasirinkau sau prie veido tinkančią nesenamadišką ūsų formą, kuriai nereikia daug priežiūros. Turint, pavyzdžiui, į viršų užriestus ūsus jų priežiūra sudėtingesnė, reikia apsirūpinti formavimo priemonėmis“, – teigė stilistas ir sakė pastebėjęs, kad ūsus itin pamėgęs užsienio jaunimas.

G.Jauniaus ūsų istorija – kiek kitokia. Nors, kaip ir V.Gigevičius, prodiuseris yra linkęs dažnai keisti savo įvaizdį, jis atsiauginti ūsus pasiryžo, galima sakyti, komiškomis aplinkybėmis.

„Darbo kalendoriuje įsivėlė klaida, susidubliavo vizitas pas barzdaskutį ir neatidėliotini darbai. Praleidau senokai lauktą barzdos tvarkymą ir nusprendžiau jos atsisakyti. Pamaniau – kodėl nepaeksperimentuoti su ūsais? Gal ir kolega R.Mackevičius čia bus madą padiktavęs...

Nors viskas susiklostė netikėtai, neslėpsiu, kad mados tendencijos taip pat padarė įtaką. Galvos ir veido plaukus stengiuosi panaudoti stiliui kurti. Man patinka nuolat keistis“, – sakė pirmą kartą ūsus užsiauginęs G.Jaunius.

Pasak žinomo vyro, aplinkiniai į ūsus reagavo įvairiai: vieni juos labai gyrė, o kiti primygtinai prašė kuo greičiau nusiskusti.

„O aš, kaip tikras žemaitis, kuo labiau esu spaudžiamas, tuo smarkiau užsispiriu! Taip ir nešiojau ūsus tol, kol pripratau ir dabar tai jau mano naujojo stiliaus dalis“, – sakė irgi pats ūsus prižiūrintis ir jų priežiūrą gerokai lengvesne nei barzdos vadinantis TV laidų prodiuseris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu