Nepaisant skandalų, išrinkta „Mis Visata“

„Mis Indija“ Harnaaz Sandhu anksti pirmadienį Izraelio Elato kurorte prie Raudonosios jūros buvo karūnuota 70-ojo konkurso „Mis Visata“ laimėtoja.

„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
„Mis Visata“ konkursas.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 9:55 AM

Konkurso, pirmą kartą vykusio Izraelyje, dalyvės buvo spaudžiamos jį boikotuoti ir taip išreikšti paramą palestiniečiams, be to, organizatoriai susidūrė su iššūkiais dėl COVID-19 pandemijos.

Pirmąja konkurso vicemis tapo Paragvajaus atstovė Nadia Ferreira, o antrąja vicemis – „Mis Pietų Afrika“ Lalela Mswane.

PAR Sporto, kultūros ir meno ministerija ragino savo dalyvę nevykti į Elatą dėl „Izraelio vykdomų žiaurių nusikaltimų palestiniečių atžvilgiu“.

Palestiniečių organizacijos taip pat prašė dalyvių nevykti į konkursą.

Tarptautinės Izraelio boikoto kampanijos „Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“ (BDS) dalis „Palestiniečių kampanija už akademinį ir kultūrinį Izraelio boikotą“ (PACBI) rašė: „Raginame visas dalyves pasitraukti, vengti prisidėti prie Izraelio apartheido režimo ir jo [vykdomo] palestiniečių teisių pažeidinėjimo.“

Tarp 80 konkurso dalyvių taip pat buvo „Mis Marokas“ Kawtar Benhalima ir „Mis Bahreinas“ Manar Nadeem Deyani. Jų musulmoniškos šalys pernai normalizavo santykius su Izraeliu.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Jeruzalėje duodama interviu naujienų agentūrai AFP, ankstesnė „Mis Visata“, meksikietė Andrea Meza, sakė, kad konkursas neturėtų veltis į politiką.

„Mis Visata“ nėra nei politinis, nei religinis judėjimas. Jis susijęs su moterimis ir tuo, ką jos gali pasiūlyti“, – sakė ji.

Diplomatinių santykių su Izraeliu nepalaikančios Indonezija ir Malaizija, kuriose gyventojų daugumą sudaro musulmonai, dalyvių neatsiuntė, bet tai aiškino pandemijos keliamais sunkumais.

Pernai santykius su Izraeliu normalizavę Jungtiniai Arabų Emyratai, kur sekmadienį su istoriniu vizitu lankėsi izraeliečių premjeras Naftali Bennettas, taip pat neatsiuntė dalyvės, tačiau teisinosi tuo, kad neužteko laiko šalies nugalėtojai išrinkti.

Kritika

Konkurso dalyvės, į Izraelį atskridusios praėjusio mėnesio pabaigoje, prieš konkursą keliavo po šalį, bet kartais sulaukdavo kritikos dėl netakto kultūriniais klausimais.

Beduinų mieste Rahate kandidatės vilkėjo drabužius su išsiuvinėtais tradiciniais palestiniečių raštais ir suko vynuogių lapus. „Mis Filipinai“ Beatrice Luigi Gomez tviteryje tai pavadino „beduinės gyvenimo diena“.

Beduinai tradiciškai gyvena klajoklių gyvenimą ir priklauso Izraelio pilietybę turinčių palestiniečių bendruomenei. Jie seniai skundžiasi diskriminacija aprūpinimo būstu ir švietimo srityse.

„Kolonializmas, rasizmas, kultūros pasisavinimas, patriarchija, tikrovės pagražinimas: viskas vienoje vietoje“, – tviteryje piktinosi Ines Abdel Razek iš organziacijos „Palestine Institute for Public Diplomacy“.

Konkurso, kurio vienas savininkų prieš tapdamas JAV prezidentu buvo Donaldas Trumpas, dalyvės turi būti 18–28 metų amžiaus, negali būti ištekėjusios, išsiskyrusios ar turėti vaikų.

Pasak organizatorių, „Mis Visatos“ karūnavimo ceremoniją turėjo stebėti 600 mln. žiūrovų 172 šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.