Beata Nicholson pasidalijo lengvai paruošiamais kalėdiniais receptais

Kulinarinių knygų autorė, TV laidų vedėja, žurnalistė Beata Nicholson (42 m.) per Kalėdas trokšta būti namuose. Tuo metu jai atrodo, kad kojos lyg kokios šaknys ten būtų įaugusios. „Dar Kalėdos yra jausmas širdyje: kai jų lauki, kai keliesi anksti ryte, pasipuoši, tuomet eini ruošti vaišių, lauki sesės Odetos šeimos, tada sėdi prie bendro stalo... Visa tai ir kuria mano šventę. Jau seniai išmokau, kad jeigu nori švęsti ramia širdimi, būtinas geras planas. Kasmet vis geriau pavyksta susiplanuoti, kada ir ką nuveiktiir kiek ko pagaminti, kad nebūtų nei nuovargio, nei pertekliaus“, - atviravo Beata.

Laidų vedėja, žurnalistė, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.<br>Dovilė Jakštaitė nuotr.
Laidų vedėja, žurnalistė, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.<br>Dovilė Jakštaitė nuotr.
 Keptas kalakutas.<br>Judita Kuniskytė nuotr.
 Keptas kalakutas.<br>Judita Kuniskytė nuotr.
 Keptas kalakutas.<br>Judita Kuniskytė nuotr.
 Keptas kalakutas.<br>Judita Kuniskytė nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 24, 2021, 2:14 PM

Kepto kalakuto su bulvėmis ir obuoliais derinys ant B. Nicholson Kalėdų stalo puikuojasi nuo tada, kai ji susipažino su savo vyru Tomu.

Dabar kalakutas jai savas kaip pusbrolis, nors ir neneigia, kad reikėjo pasimokyti jį kepti.

Svarbiausia nepersūdyti ir nepadauginti prieskonių, nes čia meistriškumas lygu paprastumui: sviestas, druska, pipirai ar kiti labai paprasti prieskoniai.

Pabandykite kalėdinį kalakutą paruošti kepimo rankovėje, o gardinkite jį tik druska, maltais kmynais ir citrininiais čiobreliais.

Mėsą įtrinti druska ir prieskoniais galite dieną prieš šventę, o per Kalėdas tik sviestu patepti, bet receptas tuo ir puikus, kad visus žingsnius galite padaryti ir tą dieną, kai kepsite.

Paruoštas kalakutas bus nuostabiai minkštas ir kvapus.

Na, o žąsų taukuose keptos bulvės ir obuoliai su spanguolėmis nuo kalėdinio kalakuto neatskiriami.

Pirmas būdas tiems, kurie ruošis iš anksto

Kmynus sutrinkite grūstuve.

Kmynus sumaišykite su druska ir šiuo mišiniu gerai įtrinkite kalakutą. Pridenkite kepimo popieriumi ir dėkite į šaldytuvą pasimarinuoti per naktį.

Kalėdų dieną minkštą sviestą pertrinkite su pasmulkintais čiobreliais ir nutarkuotomis citrinų žievelėmis.

Kalakutą ištrinkite kvapiuoju sviestu, kiškite į kepimo rankovę, dėkite ant aliejumi pateptos skardos ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Jei neturite kepimo rankovės, kalakutą galite kepti apvynioję folija.

Baigdami kepti nuimkite ją, kad mėsa apskrustų.

Antras būdas – keptas kalakutas per vieną dieną

Kmynus sutrinkite grūstuve.

Minkštą sviestą sumaišykite su druska, kmynais, smulkintais čiobreliais, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir juo įtrinkite kalakutą.

Paukštį kiškite į kepimo rankovę, dėkite ant aliejumi pateptos skardos ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Nereikia nei šlakstyti, nei prižiūrėti – karščio užtenka, kad kalakutas apskrustų, išsiskyrusios sultys garuoja ir jį drėkina.

Bulvės su žąsų taukais

Reikės:

- 1 kg bulvių

- 4–5 šaukštų žąsų taukų (arba rapsų ar saulėgrąžų aliejaus ir sviesto)

- druskos

- čiobrelių ar rozmarinų šakelių

- kmynų, česnako pasirinktinai

Bulves nuskuskite, nuplaukite, sudėkite į šaltą vandenį, pasūdykite ir užkaiskite. Kai užvirs, dar pavirkite daugiausia 10 minučių.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Į skardą dėkite žąsų taukus ir pašaukite juos į orkaitę, kad įkaistų. Jei naudojate aliejų, įpilkite jo į skardą ir krestelėkite keletą šaukštų sviesto. Palaukite, kol riebalai įkais.

Bulves nusunkite ir suverskite į įkaitusius taukus. Jais šaukštu apšlakstykite bulves. Jei pageidaujate, pagardinkite jas prieskoniais.

Bulves kepkite apie 40 minučių, kol gražiai apskrus. Po 20 min. jas apverskite, kad gražiai apkeptų abi pusės.

Kepti obuoliai su spanguolėmis

Reikės:

- 4 obuolių

- saujos džiovintų spanguolių

Obuolius nuplaukite, nušluostykite, išpjaukite viršūnėlę ir sėklas.

Į kiekvieną obuolį pridėkite spanguolių ir jas šiek tiek paspauskite.

Dėkite obuolius į kepimo popieriumi išklotą indą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–45 minutes (priklausomai nuo obuolių dydžio).

Keptas kalakutas su bulvėmis ir obuoliais

Reikės:

- 5 kg kalakuto

- 100 g sviesto

- 1 šaukštelio kmynų

- citrininių čiobrelių (galima keisti paprastais)

- 1 citrinos žievelių

- apie 1,5 šaukšto druskos

- aliejaus kepti

Sprandinės vyniotinis su svarainiais ir abrikosais

Jei jums paukštiena – ne mėsa, Kalėdų stalui Beata siūlo ruošti kiaulienos sprandinę, nes tai labai gera mėsa. Joje užtektinai riebaliuko, tad iškepusi bus minkšta ir sultinga. Šis receptas labai paprastas, nes nieko nereikia nei rišti, nei pančioti.

Sprandinę pagardinkite sodraus skonio svarainiais ir saldžiais džiovintais abrikosais, susukite į foliją ir iškepkite. Svarainiai yra pasakiškas dalykas, bet jei jų neturite, dėkite džiovintų obuolių, rūgščių šviežių obuolių arba svarainių giminaičių cidonijų (jų būna ir mūsų parduotuvėse).

Ir, žinoma, geriausios kepsnio draugės yra bulvės! Supjaustytos plonais armonikos lakšteliais jos itin gardžiai iškeps ir apskrus.

Reikės:

- 2 kg kiaulienos sprandinės

- 6 svarainių (džiovintų obuolių ar šviežių rūgščių obuolių)

- didelės saujos džiovintų abrikosų

- 0,5 šaukštelio maltos rūkytos paprikos

- 0,5 šaukštelio maltų kalendrų

- 2 žiupsnių druskos

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.

Kiaulienos sprandinę šone (maždaug per trečdalį storio) pjaukite išilgai, ne iki galo, palikite 1–1,5 cm storio „sienelę“. Dabar išpjova turėtų būti panaši į atverstą knygą, kurios dešinė pusė maždaug perpus plonesnė nei kairė. Toliau kairiąją dalį pjaunant išilgai reikia padalyti į dvi vienodo storio dalis. Tik neperpjaukite iki galo, palikite 1–1,5 cm storio „sienelę“, kad mėsos išklotinę galėtumėte atversti kaip trijų dalių lankstinuką.

Sprandinės išklotinę apibarstykite prieskoniais, pasūdykite.

Smulkiai supjaustytus abrikosus, sutarkuotus svarainius (ar obuolius) sudėkite ant mėsos.

Sprandinę suvyniokite ir susukite į foliją.

Dėkite mėsos vyniotinį į skardą ir pašaukite į orkaitę maždaug 2 valandoms. Tada nuimkite foliją ir dar pakepkite apie 20 minučių, kad apskrustų.

Bulvės armonikėlės

Reikės:

- 0,5 kg mažų bulvyčių

- druskos

- kmynų

- aliejaus kepti

Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Kepimo indą patepkite aliejumi. Bulves švariai nuplaukite.

Dėkite bulvę į medinį šaukštą ir peiliu supjaustykite plonais griežinėliais (šaukštas neleis visiškai supjaustyti bulvės, jos forma bus kaip armonikos).

Bulves pasūdykite, apibarstykite kmynais ir pašaukite kepti apie 45 minutes, kol suminkštės ir iškeps.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.