Žilvinas Grigaitis įsiamžino įspūdingoje fotosesijoje ir pasakė, kokią iškilmingą pergalės ceremoniją turi

Kaip šventę padaryti dar įspūdingesnę? Vakarėlių liūtu dažnai vadinamas Žilvinas Grigaitis (51 m.) aiškina, kad viena įspūdingiausių akimirkų per iškilmingus renginius, įvairius priėmimus taip pat kitas šventes jam yra sobražas.

 Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br>  Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
 Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br>  Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Žilvinas Grigaitis pats ne kartą atliko sobražą, tačiau prisipažįsta, kad kaskart tai darydamas jaudinasi.<br> Nuotraukos: Jelena Kurbatova. Fotografės asistentas: Paulius Pusvaškis. Dekoracijos: Milda Kubilienė.
Daugiau nuotraukų (7)

Svajūnė Marcinkevičienė

Dec 26, 2021, 7:24 PM, atnaujinta Dec 27, 2021, 10:58 AM

Verslininkas, verslo konsultantas, prekių ženklo „Ž Jewellery“ įkūrėjas yra vieno prabangiausių pasaulyje prancūzų liukso klasės prekių ženklo „Le Cercle by Pernod Ricard“ ambasadorius, todėl natūralu, kad domėjimasis šampanu, šio prabangaus gėrimo istorija, tendencijomis, dalyvavimas įvairiuose pristatymuose ir degustacijose – jo kasdienybės dalis.

Sobražas – tai įspūdingas šampano butelio atidarymas specialiai tam skirtu sunkiu kardu.

Žodis „sabre“ išvertus iš prancūzų kalbos reiškia „kardas“. Sobražo pavadinimas kilo būtent nuo žodžio „kardas“. Pasak Ž.Grigaičio, yra daug įdomių istorijų apie sobražo atsiradimą, populiariausios siejamos su Prancūzijos imperatoriumi Napoleonu Bonaparte’u, kitos – su Ispanijos Karalyste.

„Manoma, kad po Didžiosios Prancūzijos revoliucijos Napoleonas Bonaparte’as labai norėjo parodyti savo galią, pasidžiaugti ir pasididžiuoti įspūdingomis pergalėmis.

Todėl tiek jis pats, tiek jo kariai keliaudami po Europos miestus veždavosi ir prancūziško šampano. Pabrėždami savo didybę jie šampano butelius atidarydavo kardais.

Istorijos byloja, kad tiek Napoleonas, tiek jo kariai mokėjo švęsti. Napoleonas yra sakęs, kad šampaną atidaro tada, kai nori švęsti savo laimėjimus.

Lygiai taip pat prabangų šampano butelį jis atidarydavo, kai būdavo liūdna. Tuo jis norėjo pasakyti, kad švęsti reikia ne tik laimėjimus, bet ir pralaimėjimus, kad pasimokytum iš klaidų, sustiprėtum ir vėl žengtum pirmyn, eitum kariauti.

Tokia sobražo istorija pasiekė mūsų dienas. O pati ceremonija, kaip ir Napoleono laikais, yra išskirtinio džiaugsmo, garbės, iškilmingų minėjimų simbolis“, – pasakojo Ž.Grigaitis.

Kiti istorijos šaltiniai byloja, kad grįžęs po įspūdingų pergalių Napoleonas su savo karžygiais visada triukšmingai švęsdavo kelias paras, kartais ir savaites. O tų vakarėlių metu šampanas būdavo iškilmingai atidaromas būtent kardais. Iki šių dienų žinoma Napoleono frazė: „Šampanas! Nugalėtojų užtarnautas, nugalėtiesiems būtinas“ („Champagne! In victory one deserves it; in defeat one needs it“).

Pasakojama dar viena linksma istorija apie ponią Clicqout. Būdama vos dvidešimt septynerių ji liko našlė ir paveldėjo nedidelį vynuogyną bei nedidelį šampano namelį. Jame ji mėgdavo linksminti Napoleono karininkus, kurie, norėdami padaryti įspūdį žaviai našlei, būtent kardais atidarydavo šampano butelius.

Ž.Grigaitis sako, kad tai tiktai viena sobražo istorijos dalis, istorikai iki šių dienų vis dar ginčijasi.

Yra šaltinių, kurie mini, kad ši iškilminga ceremonija buvo atliekama ir Ispanijos Karalystėje.

Toks šampano atidarymo būdas labai mėgstamas ir populiarus per įvairias šventes bei renginius ir mūsų laikais. Norint atlikti sobražo ceremoniją ir atidaryti šampano butelį kardu pirmiausia, pasak Ž.Grigaičio, reikia pasikonsultuoti su profesionalu ir bent pirmą kartą tai daryti tik jam prižiūrint.

„Pirmiausia šiai ceremonijai reikia turėti specialų kardą, žinoma, tokio, kokie buvo naudojami seniau, nereikia. Šiais laikais gaminami specialūs kardai – jie ne tokie ilgi, ne tokie aštrūs ir tikrai patogūs. Svarbu žinoti, kad butelis atidaromas bukąja kardo puse, o ne aštriąja“, – pasakojo Ž.Grigaitis.

Verslininkui šią ceremoniją renginiuose tenka atlikti labai dažnai, tačiau, kad ir kiek kartų jis tai darė, vis tiek kiekvieną kartą jaudinasi ir griežtai laikosi visų taisyklių.

„Šampano butelis turi būti gerai atšaldytas, šaldytuve laikomas būtinai paguldytas, kad temperatūra butelyje pasiskirstytų vienodai. Labai svarbu, kad sobražas būtų atliekamas su šampano buteliu, o ne kokiu nors kitu putojančiu gėrimu, nes šampano butelis gaminamas iš gerokai storesnio stiklo nei kitų gėrimų buteliai.

Pirmiausia reikia nuimti blizgią butelio kaklelio foliją, susirasti butelio klijavimo liniją, tada patogiai laikant butelį švelniai, jokiu būdu ne visa jėga, nukirsti kamštį. Lengvai stumtelėjus per kamščio apykaklę jis švelniai nulekia“, – sako šia tema konsultuojantis verslininkas.

Įspūdingiausia sobražo ceremonija, kurią daug keliaujančiam ir įvairiuose priėmimuose dalyvaujančiam Ž.Grigaičiui teko matyti, maždaug prieš dvylika metų buvo atlikta Paryžiuje, „Moulin Rouge“.

Ceremonijoje dalyvavo garbingas svečias, garsus prancūzų kino aktorius Alainas Delonas. Jo garbei prieš kviestinę šventinę vakarienę mūvėdamas baltas pirštines ir vilkėdamas juodą fraką šampaną kardu atidarė profesionalus šampano someljė.

Įspūdingas sobražo ceremonijas Ž.Grigaičiui yra tekę stebėti ir keliaujant Didžiosios Britanijos transatlantiniu vandenyno laineriu „Queen Mary 2“, ir prabangiuoju traukinių karaliumi „Eastern & Oriental Express Luxury Trains“.

Apskritai keliaujant Ž.Grigaičiui dažnai tenka matyti sobražo ceremonijas. Šampano butelio atidarymas kardu iškilmingų švenčių metu populiarus ne tik Europos miestuose, bet ir Honkonge, Singapūre, Melburne.

„Melburne per žirgų lenktynes šampanas iškilmingai atidaromas kardu. Labai įdomiai sobražo ceremonija buvo atlikta ir garsaus bėgiko Usaino Bolto garbei. Jis pats kardu atidarė trijų litrų šampano butelį.

Su tokiu buteliu atlikti sobražo ceremonijos tikrai nerekomenduoja nė vieni šampano namai, tačiau jis tai padarė labai saugiai, prižiūrimas profesionalų“, – pasakojo Žilvinas.

Pasak Ž.Grigaičio, dauguma prabangių pasaulio viešbučių savo restoranuose turi kardus ir savo svečiams atlieka arba pakonsultavę patiems leidžia atlikti sobražo ceremoniją.

Dauguma restoranų tam yra iš anksto pasiruošę – laiko specialiai tam atšaldyto šampano. Taip turtingiems ir garbingiems svečiams parodoma pagarba ir išskirtinis dėmesys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.