Žvilgsnis į ateitį: vietos, kur galima pamatyti pasaulį po 100 metų

Koks bus mūsų pasaulis po šimto, tūkstančio metų? Kur ir kaip tuo metu gyvens žmonės? Jau dabar sukurti ir įgyvendinti išmoningiausi – plaukiojančių, požeminių ir į dangų besistiebiančių – miestų projektai. Gal žmonija tiesiog grįš į gamtos prieglobstį? Fantazuoti galima be galo, bet daug ką galima pamatyti asmeniškai jau šiandien.

Songdo.<br>lrytas.lt nuotr.
Songdo.<br>lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
Azerbaidžanas.<br>lrytas.lt nuotr.
Azerbaidžanas.<br>lrytas.lt nuotr.
Viešbutis „InterContinental Shanghai Wonderland“.<br>lrytas.lt nuotr.
Viešbutis „InterContinental Shanghai Wonderland“.<br>lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
„Rojaus sodai“.<br>lrytas.lt nuotr.
„Rojaus sodai“.<br>lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
Tiandzino miesto biblioteka.<br>lrytas.lt nuotr.
Tiandzino miesto biblioteka.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 10:07 AM

Protingas miestas

Songdo, Pietų Korėja

2000-aisiais Amerikos kompanija „Gale International“ nu-sprendė Pietų Korėjoje pastatyti „protingą“ miestą. Ir 60 kilometrų nuo šalies sostinės Seulo buvo supilta dirbtinė sala ir įkurtas miestas, gavęs Songdo pavadinimą.

Kiekvienas kvadratinis miesto centimetras aprūpintas ju-tikliais ir prijungtas prie bendro tinklo su centriniu valdymo pultu. Ši sistema valdoma tik septynių žmonių.

Fiksuojami bet kokie atsitikimai – gaisras, vandentiekio avarija, bet kokie techniniai nesklandumai. Ir visa tai akimirksniu pataisoma.

Eismas reguliuojamas nuotoliniu būdu, tuščiose gatvėse prislopinamas apšvietimas. „Protingame“ mieste nėra šiukšlynų. Visos atliekos iš namų vamzdžiais patenka į specialius konteinerius. Čia jos rūšiuojamos, po to – perdirbamos.

Songdo centre – žalioji zona, kanalais teka jūros vanduo. Šiuolaikinių technologijų mieste gyvena apie 80 tūkst. žmonių. Projekto autoriai mano, kad tokie miestai taps po kelių dešimčių metų.

Miestas žengia į dangų

Jungtiniai Arabų Emyratai, Kuveitas, Kinija, Saudo Arabija, Azerbaidžanas, Irakas, Japonija

Futuristinio stiliaus dangoraižiai, kurie taps visaverčiais miestais, seniai statomi įvairiose šalyse. Su parkais, ligoninėmis, restoranais, mokyklomis, biurais, poilsio zonomis, autonominiu energijos ir vandens aprūpinimu. Pagal architektų sumanymą bus galima gyventi neišeinant iš dangoraižio.

Pavyzdžiui, Kuveito sostinės Kuveito priemiestyje Mubarak al Kabyre į dangų stiebiasi „Mubarak Al-Kabeer Tower“, kurio aukštis siekia kilometrą. Tai – pirmasis etapas projekto „Šilko kelias“, kurio vertė – 93 mlrd. dolerių.

Kinijos mieste Uhane į dangų stiebiasi 1002 m aukščio bokštas „Fenix Tower“. Statiniui energiją tiekia ant sienų įrengti saulės energijos įkrovikliai.

Netrukus Saudo Arabijoje bus atidarytas 1007 m aukščio Karališkasis bokštas.

Į dangoraižių lyderius veržiasi ir Azerbaidžanas. Čia statomas 1051 m aukščio „Azerbaijan Tower“.

Irake sumanytas projektas „Vertikalus miestas“. Pagal jį Basros mieste kyla dangoraižis „Nuotaka“ (1152 m).

Japonijos sostinė Tokijas pradėjo ambicingiausią – 1600 m aukščio „Sky Mile“ – projektą.

Ir šis bokštas taps „Next Tokyo“ projekto dalimi, kuris bus įgyvendintas iki 2045 m. Dangoraižyje galės įsikurti 55 tūkst. žmonių, bus sukurta patogiai gyventi būtina infrastruktūra.

Dubajus nusprendė aplenkti visus. Ten jau stūkso milžiniškas daugiau nei 800 m „Burj Khalifa“. Iki 2025 m. didžiausias Jungtinių Arabų Emyratų miestas Dubajus ketina pastatyti aukštesnį nei 2400 m „Dubai City Tower“.

Miestai po žeme ir vandeniu

Kinija, Meksika, Japonija

Kas žino, gal iš tikrųjų ateities miestai įsikurs po žeme? Prieš metus Kinijoje, apleistame karjere netoli Šanchajaus, duris atvėrė 18 aukštų viešbutis „InterContinental Shanghai Wonderland“.

16 statinio aukštų yra po žeme, o du – po vandeniu. Šių aukštų viešbučio gyventojai gali iš savo kambarių stebėti žuvis ir povandeninio pasaulio augaliją.

Viešbutis, turintis 336 kambarius, labai populiarus. Manoma, kad toks statinys – viena ateities architektūros krypčių. „InterContinental Shanghai Wonderland“ pasižymi ekonomiškumu.

Meksikiečiai nustebino pasaulį, pareiškę apie požeminio dangoraižio – „Earthscraper“ – statybą.

Meksiko centre kyla 65 aukštų apverstos piramidės formos statinys. Šio dangoraižio stogas – didelė stiklo plokštė – išlenda į paviršių. Ji taps aikšte, kur vyks koncertai ir paradai.

Buitinius požeminio dangoraižio gyventojų poreikius užtikrins įrenginiai, gaminantys geoterminę energiją.

Japonai pažengė toliau – 2030-aisiais planuoja sukurti povandeninį „Ocean Spiral“. Šis miestas naudos jūros bangų energiją. Didžiuliame statinyje įsikurs 5 tūkst. žmonių.

Skrydis į kosmosą

„Nojaus laivas“ (JAV) ir „Rojaus sodai“ (Didžioji Britanija)

Kompanija „Space Biosphere Ventures“ sukūrė Arizonoje savotišką Nojaus laivą. Uždarą ekologinę sistemą, kuriai pri-klauso upės, dykumos, atogrąžų miškai, nedidelis vandenynas.

„Nojaus laive“ buvo apgyvendinti aštuoni savanoriai, sutikę gyventi atsiskyrę nuo pasaulio. Juos supa 3 tūkstančiai rūšių gyvūnų ir augalų.

Eksperimentas turi atskleisti, su kokiais sunkumais tektų susidurti žmonėms, persikeliantiems iš vietos į vietos į kitą. Įgyvendinant projektą jau nustatyta nemažai problemų. Pavyzdžiui, neaišku, kaip kontroliuoti vabzdžių ir mikroorganizmų dauginimąsi.

Stengiamasi išspręsti itin svarbią problemą – kokiu būdu harmoningais paversti žmonių santykius esant ribotam bendravimo ratui. Daugelis eksperimento dalyvių jau taip susipyko, kad nebenori vieni kitų matyti.

Į „Nojaus laivą“ galima užsukti keliaujant po JAV, nusipirkus specialų turą.

„Eden Project“ – tai Rojaus sodas Anglijoje, išaugintas Kornvalio grafystėje ir uždengtas keletu geodezinių kupolų. Čia surinkti augalai iš viso pasaulio, sukurtas specialus mikroklimatas.

Edene mokslininkai analizuoja augalų pasaulio ir žmogaus tarpusavio ryšį. Augalai taip pat klasifikuoti pagal jų pritaikymą medicinos tikslams.

„Eden Project“ – atviras turistams. Vieta labai populiari, nes čia vyksta muzikiniai festivaliai „Eden Sessions“.

Blogiausias ateities scenarijus

Pripetė, Ukraina

Miesto vaiduoklio, esančio Kijevo srityje, vaizdas nerekomenduojamas jautrios psichikos ir silpnų nervų žmonėms. Nepaisant to, turistų srautas į Pripetę po Černobylio avarijos nemažėja.

Ekskursijos autobusu, upėmis, pėsčiomis, individualios išvykos supažindinant su išlikimo įgūdžiais radiacinio incidento vietoje. Rengiami specialūs turai stebėti nelaimės zoną iš paukščio skrydžio.

Ir ko tik nesiūlo verslūs žmonės, žadantys visišką saugumą!

Pripetės miestas – tai savotiškas perspėjimas, kas laukia žmonijos po globalios katastrofos. Mirties zona – pusiau sugriu-vę namai, išdaužyti langai, laukuose rūdijanti technika, piktžolėmis apaugusios gatvės. Siaubingas vaizdas. Veikiausiai tai būtina pamatyti, kad būtų dedamos didžiausios pastangos siekiant išvengti globalios katastrofos.

Kosmodromas „Amerika“

Nevada (JAV)

Pirmasis pasaulyje privatus kosmodromas pastatytas Naujosios Meksikos valstijoje, Mohavių dykumoje. Artimiausias oro uostas – Dalase.

Oficialus kosmodromo šeimininkas – kompanija „Virgin Galactic“ ir milijardierius Richardas Bransonas. Jis nepraranda vilties reguliariai siųsti į visatą kosminius laivus. Kol kas atlikta daugiau nei dešimt bandomųjų skrydžių – ne visi buvo sėkmingi.

Į pilotuojamo kosminio lainerio „Unity“ pristatymą, surengtą kosmoso uoste „America“, buvo atvykęs žinomas fizikas Stephenas Hawkingas (mirė 2018 m.). Prie neįgaliųjų vežimėlio prikaustytas britas papasakojo apie savo svajonę – pačiam pakilti į kosmosą.

R.Bransonas tiki, kad jo vadovaujama kompanija galės visus norinčiuosius netrukus nuskraidinti į kosmoso platybes. Ir tai bus kosminio turizmo pradžia.

Bet dalyvauti interaktyvioje ekskursijoje po darbinį terminalą galima jau dabar.

Įspūdingiausias variantas

„Tianjin Binhai“ Kinijoje

Šiuolaikiniame gyvenime vis daugiau vietos užimantis virtualus pasaulis nė kiek nesumažino kinų įsitikinimo, kad popierinės knygos išliks ir ateityje.

Tiandzino miesto penkių aukštų biblioteka populiarumu pranoksta visus pramogų parkus. „Akimi“ vadinamas futuristinio stiliaus statinys, kurį suprojektavo olandų architektai, užima 33 700 kv. m plotą.

Bangų formos lentynos įrengtos nuo grindų iki lubų. Pirmame ir antrame aukštuose yra poilsio zonos ir skaityklos. Kituose – kompiuterių, konferencijų salės ir biuras.

Ant lentynų galima sėdėti, nes didžioji knygų dalis nupiešta. Bibliotekos fondas – 1,2 mln. knygų – saugomas skaityklose ir specialiose saugyklose.

Parengė: Onutė Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.