Volodymyrui Zelenskiui – dėmesys ir dėl aprangos: ką iš tiesų reiškia kryžius ant jo marškinėlių?

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis (44 m.) jau visą mėnesį yra pasaulio centre. Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, nepastebėti nelieka ne tik narsūs prezidento veiksmai – pro akis neprasprūsta ir politiko apranga.

V.Zelenskis kreipiasi į JAV kongresą.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis kreipiasi į JAV kongresą.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 21, 2022, 11:20 AM, atnaujinta Mar 21, 2022, 1:11 PM

Karo metu V.Zelenskis puošnumą nustūmė į šalį, elegantiškus kostiumus pakeitė paprastos, pastelinių spalvų kelnės, džemperiai ir marškinėliai. Tiesa, pastarieji visai neseniai sulaukė nemažai apkalbų.

Kovo viduryje Ukrainos prezidentas vaizdo įrašu kreipėsi į Jungtinių Valstijų kongresą. Pokalbio metu jis padėkojo JAV už pagalbą Ukrainai, kalbėjo apie Europos saugumą, teigė, jog jo gimtinėje vykstantis karas yra baisiausias nuo Antrojo Pasaulinio karo laikų.

Politikas kalbą sakė pasipuošęs marškinėliais su atspausdintu kryžiaus simboliu. Pasigirdo kalbos, kad ant prezidento marškinėlių neva nugulė Geležinis kryžius – Prūsijos karalystės, o vėliau – Vokietijos karinis apdovanojimas.

Norėdamas apdovanoti nusipelniusius karius Geležinį kryžių teikė ir buvęs nacistinės Vokietijos diktatorius Adolfas Hitleris. Antrojo Pasaulinio karo metu A.Hitlerio teiktų kryžių centre buvo svastikos simbolis, o apačioje – užrašas „1939“, reiškęs 1939-uosius metus arba Antrojo Pasaulinio karo pradžią.

V.Zelenskio dažnai dėvimi marškinėliai su kryžiumi neturi nieko bendro su hitlerine Vokietija. Ant prezidento marškinėlių puikuojasi Ukrainos ginkluotojų pajėgų simbolis, kryžiaus centre matomas Ukrainos herbas.

Kalbos apie įsivaizduojamus žydų kilmės V.Zelenskio ryšius su naciais yra tik dar vienas propagandos, kurią skleidžia Rusijos valdžia, triukas.

V.Zelenskio aprangą, kurią jis pademonstravo JAV kogrese, pakomentavo ir garsus JAV finansininkas Peteris Schiffas.

„Suprantu, jog laikai yra sunkūs, bet ar Ukrainos prezidentas neturi kostiumo? Nereiškiu didžiulės pagarbos dabartiniams Jungtinių Valstijų kongreso nariams taip pat, bet vis tiek į juos nesikreipčiau dėvėdamas marškinėlius. Nenorėčiau parodyti nepagarbos Jungtinių Valstijų institucijai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ kovo 16 d. rašė jis ir netrukus susilaukė didelės kritikos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.