„Louis Vuitton“ papuošalų linija sukėlė audrą dėl Z raidės: kaltina Rusijos palaikymu

Prancūzų mados namai „Louis Vuitton“ užsitraukė internautų nemalonę. Antradienį pristatę naują papuošalų linijos reklaminę kampaniją „Louis Vuitton“ sulaukė kirčių, kad LV inicialai papuošaluose labiau primena Z raidę. Prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, Rusijos karinių pajėgų invazijos ženklas „Z“ tampa ne tik propagandos, bet ir agresijos simboliu.

Aktorė Alicia Vikander ir reperis Kid Cudi.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
Aktorė Alicia Vikander ir reperis Kid Cudi.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
Aktorė Alicia Vikander.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
Aktorė Alicia Vikander.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
 Aktorė Alicia Vikander.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
 Aktorė Alicia Vikander.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
 Reperis Kid Cudi.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
 Reperis Kid Cudi.<br>„Louis Vuitton“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 4:15 PM, atnaujinta Mar 23, 2022, 4:16 PM

„Grafinis vaizdas. #LouisVuitton papuošalų kolekcija įamžina ikoninius mados namų inicialus, pulsuojančius energija. Atraskite naują kampaniją su #AliciaVikander paspaudę nuorodą biografijoje“, – taip kovo 22-ąją savo papuošalų „Volt“ kampaniją pristatė „Louis Vuitton“.

Reklaminėje kampanijoje įsiamžino ne tik aktorė Alicia Vikander, bet ir reperis Kid Cudi ir aktorė Gina Jin.

Nepaisant to, kad ant papuošalų galima įžvelgti LV inicialus, karo Ukrainoje įaudrinti komentatoriai spėliojo: ar pristatydami naują reklaminę kampaniją mados namai palaiko Rusiją?

Reklaminės kampanijos paleidimas karo metu papiktino ir mados tendencijų analitikę, stiliaus ir mados konsultantą Mariją Palaikytę (33 m.)

„Šiais laikais nebėra vietos sutapimams. Tokia yra labai paprasta naujoji tiesa. Reputacija yra viskas. O pozicija Ukrainos karo/nusikaltimų žmogiškumui atžvilgiu dabar yra tarptautinės reputacijos pamatas. Simboliai nėra detalės – simboliai yra visuotinai atpažįstama kalba, kuri visais laikais buvo ypatingai svarbi“, – rašė M.Palaikytė savo socialiniuose tinkluose.

Marija nemano, kad tokia simbolika yra specialiai dedikuota Rusijos invazijos simboliui, tačiau nesupranta, kodėl mados namai nepriėmė sprendimo kolekcijos atsisakyti.

„Nuostolis, kurį patirtų atsisakydami kolekcijos būtų sąlyginai mažas, palyginus su dėme, kurią užsitraukė tą kolekciją išleisdami“, – lrytas.lt kalbėjo ji.

M.Palaikytė prisiminė, kad panašios patirties „Louis Vuitton“ jau turėjo. Mados namai buvo sukūrę kolekciją, įkvėptą dainininko Michaelio Jacksono, tačiau pasirodžius skandalingam filmui apie jį, kolekcijos atsisakė.

Mados analitikė tiki – šiais laikais nėra vietos neutraliai pozicijai. Pasaulis tikisi išsižadėjimo.

„Dabar vyksta vertybinis persvarstymas. Mados pasaulis atsakingai žiūri į savo reputaciją. Nors vis dar yra mados namų, kurie nevartoja žodžio karas“, – teigė ji.

Prabangių prekių parduotuvių uždarymas skaudžiai kirto daugeliui mados namų, mat Rusijos rinka buvo didžiulė.

Paklausta, ar nemano, kad raidės Z simbolio „Louis Vuitton“ galėjo tiesiog nesuprasti, Marija svarstė, kad Ukrainos tragedijos mastelį iš tiesų labiausiai supranta šalys, turinčios panašios patirties. Mados ekspertė priminė, kad Paryžiaus mados savaitėje aiškiausią žinutę pasiuntė „Balenciaga“ mados namai, nes jų kūrybos vadovas Gemna Gvasalia – iš skaudžios patirties su Rusija turinčios Gruzijos.

„Mada yra platforma idėjai materializuoti ir paskleisti. Simbolinės spalvos, raštai leidžia tapti įvykio ambasadoriais.

Tie, kas nori, aiškiai tą parodo pasitelkę madą. Tokia apyrankė, kurioje galima įžvelgti Z, galėtų būti prijaučiančių Rusijai simboliu“, – įsitikinusi M.Palaikytė.

Tiesa, LVMH koncernui priklausantys mados namai kovo pradžioje pasmerkė Rusijos karą, o koncernas jau paaukojo Ukrainai 5 milijardus eurų. LVHM taip pat uždarė savo parduotuves Rusijoje.

Pirmą kartą „Volt“ papuošalų linija buvo pristatyta dar 2020 m. Ją sudaro žiedai, auskarai, apyrankės ir pakabukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.