Mados konsultantė Marija Palaikytė patarė, kaip derinti aksesuarus ir kokius verta įsigyti

Mados tendencijų analitikė, stiliaus ir mados konsultantė Marija Palaikytė (33 m.) įsitikinusi - ne veltui sakoma, kad sėkmė slypi detalėse. Aksesuarai sukuria savitumą. Net ir paprasčiausias drabužis ar jų derinys suskamba visai kitaip, kai priderinama papildomų detalių. Tad kaip jas pasirinkti?

„Aksesuarai gali padėti kurti optinę iliuziją: pailginti kaklą, liekninti, išryškinti juosmenį, net rankinės dydis ar forma keičia mūsų kūno proporcijas“, – įsitikinusi Marija.
„Aksesuarai gali padėti kurti optinę iliuziją: pailginti kaklą, liekninti, išryškinti juosmenį, net rankinės dydis ar forma keičia mūsų kūno proporcijas“, – įsitikinusi Marija.
„Aksesuarai gali padėti kurti optinę iliuziją: pailginti kaklą, liekninti, išryškinti juosmenį, net rankinės dydis ar forma keičia mūsų kūno proporcijas“, – įsitikinusi Marija.
„Aksesuarai gali padėti kurti optinę iliuziją: pailginti kaklą, liekninti, išryškinti juosmenį, net rankinės dydis ar forma keičia mūsų kūno proporcijas“, – įsitikinusi Marija.
„Aksesuarai gali padėti kurti optinę iliuziją: pailginti kaklą, liekninti, išryškinti juosmenį, net rankinės dydis ar forma keičia mūsų kūno proporcijas“, – įsitikinusi Marija.
„Aksesuarai gali padėti kurti optinę iliuziją: pailginti kaklą, liekninti, išryškinti juosmenį, net rankinės dydis ar forma keičia mūsų kūno proporcijas“, – įsitikinusi Marija.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 7:36 PM, atnaujinta Apr 6, 2022, 1:31 PM

Marija tiki, kad aksesuarai, kaip ir mada plačiąja prasme, yra stipri nebylios komunikacijos išraiška, o kartu ir labai naudingas įrankis kuriant sėkmingą savitą stilių, kuris galiausiai prisideda prie mūsų pačių sėkmės.

– Kaip jūs apibrėžtumėte aksesuarų paskirtį?

– Aprangos paskirtis nėra tik funkcinė – pasitelkę madą galime pabrėžti savo individualumą, keistis priklausomai nuo aplinkybių, o kartu galime ir susivienyti su bendraminčiais: simbolinėmis spalvomis ar detalėmis įprasminti socialines, politines, kultūrines žinutes. Taigi mada atlieka įvairiausias misijas.

O, žvelgiant paprasčiau, aksesuarai gali padėti kurti optinę iliuziją: pailginti kaklą, liekninti, išryškinti juosmenį, net rankinės dydis ar forma keičia mūsų kūno proporcijas.

– Kokios yra pagrindinės aksesuarų derinimo taisyklės?

– Viena pagrindinių aprangos taisyklių yra būti laiku ir vietoje. Nors dabar ir kasdienėje dėvimojoje aprangoje netrūksta spindesio, aš manau, kad renkantis aksesuarus reikėtų skirti ypatingas progas nuo, pavyzdžiui, darbo aplinkos.

Kitas žingsnis yra išgrynintas asmeninis stilius: ar norime žvalgytis į minimalistinio, ar į romantinio ir pan. stiliaus kryptis. Tuomet – individualios kūno proporcijos ir tik galiausiai naujausių tendencijų integravimas į konkrečią individualią drabužinę.

Aš esu už savitumą! Taip, aksesuarai yra puikus būdas tą savitumą pabrėžti, bet kartu būtent aksesuarai dažniausiai yra labiausiai mados tendencijas išduodantis aprangos elementas. Tad, pavyzdžiui, tikrai nesiūlau visiems desperatiškai siekti populiariausios metų rankinės, o kaip tik paieškoti originalesnio sprendimo, kuris greit nepabos ir bus ne visur matytas pasaulio madistų, o asmeninio jūsų įvaizdžio akcentas.

– Kokią rankinę rinktis aukštai ir lieknai, o kokią žemesnei ir pilnesnių formų?

– Pirmiausia liekna gali būti ir žema mergina ar moteris, lygiai taip pat kaip ir pilnesnėmis formomis gali džiaugtis aukšta mergina ar moteris.

Stilius neturi nieko bendra nei su lytimi, nei su amžiumi ar kūno proporcijomis – stilius yra visiems. Bet jeigu norime pasitelkti rankinę, kad sukurtume optinę iliuziją, tuomet taisyklė yra paprasta: didesnė rankinė – mažesnė atrodysite jūs ir atvirkščiai.

Kalbama ne tik apie ūgį, bet ir apie optiškai atrodančias apimtis. Optinę iliuziją kuria ne tik dydis, bet ir tai, kaip rankinė nešama, pavyzdžiui, įstrižai per petį nešama rankinė neretai sėkmingai sukuria dėmesį pritraukiančią įstrižai kertančią liniją.

– Amžinas klausimas: ar rankinę reikia derinti prie batų?

– Sėkmingo įvaizdžio tikslas yra visuma, o visumai svarbus išbaigtumas. Taigi derėti turėtų viskas – ir drabužiai, ir aksesuarai, ir avalynė, ir išorinis rūbas.

Bet avalynė tikrai neturi būti identiška rankinei ir tikrai neturi atkartoti spalvos. Kaip tik atvirkščiai: vienodi bateliai ir rankinė jau seniai laikoma labai skurdžiu pasirinkimu.

– Tarp vakaro ir dienos papuošalų riba pastaruoju metu vis labiau nyksta. Vis dėlto ar yra tokių, kokiais dieną geriau nesipuošti?

– Čia svarbiausia kiekis ir dydis. Blizgesys tikrai nebėra tik šventės atributas, bet saikas yra dieninio įvaizdžio esmė.

– Kokių aksesuarų reikėtų įsigyti vyrui?

– Dabar mada priklauso ne moterims ar vyrams – mada priklauso asmenybėms. Bet turiu sutikti, kad Lietuvos vyrams apskritai reikėtų į savo drabužines įsileisti daugiau spalvų, raštų ir detalių.

Pavyzdžiui, šalikas nėra skirtas tik šilumai suteikti. Lengvesnio audinio šalikai puikiai pagyvina drabužių derinius, įlieja spalvų, suteikia savitumo.

Vyriškoje aprangoje aksesuaru gali tapti net ir sėkmingai priderintos raštuotos ar sodrios spalvos kojinės.

Žvelgiant plačiau, rankinės jau seniai tapo natūraliu stilingo vyro drabužinės atributu. Jos gali būti ne tik kuprinės, lagaminėlio, delninės, bet jau ir įstrižai per petį nešamos tradicinės rankinės formos. Žvelgiant į mados tendencijas būtent rankinė yra ta aprangos detalė, kuri dabar ryškiausiai nutrina ribas tarp moterims ir vyrams skirtos produkcijos.

Fantazija – ne tik širdy, bet ir švarko kišenėlėje. Mažas audinio lopinėlis tikrai gali suteikti išskirtinumo, ir nebūtinai tik formaliomis progomis. Jeigu švarko nosinaitė yra iš lino, medvilnės ar net vilnos, tokio minkšto, bet ne šilkinio audinio pasirinkimas tinka ir laisvalaikio švarkams. Derinti reikia ne tik spalvas, bet ir audinio standumą, faktūrą – nuo to priklauso ne tik drabužio, bet ir fantazijos formalumas.

Labai svarbus yra akinių pasirinkimas: tiek regos, jeigu yra toks poreikis, tiek nuo saulės. Tai ne tik mados tendencijas, bet ir statusą, charakterį, veido proporcijas atitikti turintis aksesuaras.

Su kiekvienais metais galvos apdangalai tampa vis aktualesni vyriškos mados tendencijose. Įvairiausios skrybėlės, kepurės, kepuraitės, beretės ir pan. madingos nepriklausomai nuo stilistinės krypties.

Be jau pamėgtų apyrankių, siūlyčiau atrasti švarko atlapo smeiges. Tai retas, smulkus, bet efektingas aksesuaras. Labai apmaudu, kad seges yra primiršusios ir moterys.

Kvepalai – būtina ir nors nematoma, bet labai įtaigi įvaizdžio detalė, kuri išduoda viską ne tik apie mūsų skonį plačiąja prasme, bet ir apie galimybes, kvepinimosi etikos žinias.

– Kaip išsirinkti saulės akinius?

– Svarbiausia yra individuali proporcija, o tik tuomet – naujausios mados tendencijos. Bet norintiems išbandyti mados pasaulio aktualijas šiemet siūlau rinktis ryškias tiek rėmelių, tiek stiklų spalvas, sportinio stiliaus formas, kiek kampuotas katės akių formos interpretacijas.

– Kokį galvos apdangalą šią vasarą siūlytumėte rinktis?

– Vasarą visada esu už skrybėles. Jos gali būti šiaudinės, neutralių ar ryškių spalvų, puoštos kaspinu, netvarkingai užbaigtu kraštu ar su kitokiu dekoru. Bet 2022 metų tendencijos kviečia išbandyti ir įvairiausias kibirėlio formos kepuraičių interpretacijas: megztas, nertas, pintas.

– Dažnai kalbama apie brangią rankinę kaip investiciją. Ar tikrai tai tiesa?

– Tikrai yra tokių prekės ženklų, kurių rankinės ne tik nepinga, bet ir brangsta. Pavyzdžiui, mados namų „Chanel“ rankinės pastaruosius metus brango ne kartą ir jau net susidaro įspūdis, kad bando prilygti „Hermes“.

Taigi rankinė, kaip ir papuošalai, gali būti investicija. Bet aš siūlau žiūrėti paprasčiau: net ir nesiekiant investicijų kiekvieno mūsų drabužinėje siūlyčiau daugiausia investuoti būtent į rankinę. Tačiau esmė ne „must have“ modelis, o kokybė, ilgaamžiškumas.

– Sakoma, kad įvaizdį visada pataisys geri batai ir rankinė. Pritariate?

– Gera avalynė ir rankinė gali sustiprinti statusą arba net sukurti prabangos iliuziją. Sutinku, kad tai dvi drabužinės kryptys, į kurias reikėtų investuoti daugiausia.

Mes jau seniai gyvename „mix & match“ derinimo eroje, tad sėkmingai deriname prabangias rankines ar batelius su paprastesniais, labiau prieinamais drabužiais. Manau, kad ši aprangos filosofija nesikeis.

O kalbant apie naujausias tendencijas, labai įdomu stebėti, kaip griaunamas mitas apie tai, kad globalioji pandemija pribaigė madą ir įtvirtino laisvalaikio aprangos triumfą. Visai ne. Mes esame išsiilgę mados žavesio, galimybių pasipuošti, palikti blankų patogumą praeityje ir norime vėl mėgautis mada! Tad tarp populiariausių tendencijų vėl yra platformos, ryškios spalvos, gausus dekoras, nestandartinės formos.

– Kokius aksesuarus renkatės pati? Į ką visada atkreipiate dėmesį?

– Esu sąmoningo vartojimo šalininkė, gerbiu madą ir labiausiai vertinu daiktus su istorija. Aksesuarus renkuosi ilgaamžius ir dažnai su džiaugsmu juos nešioju.

Kalbant apie papuošalus, renkuosi tuos, kurie turi sentimentalią reikšmę, yra perduoti iš kartos į kartą arba sukurti lietuvių juvelyrų.

Taip pat jau daug metų jaučiu išskirtinę silpnybę vintažiniams ar antikvariniams aksesuarams – man tai ne tik būdas pasipuošti, bet ir galimybė prisiliesti prie mados istorijos.

Šiuo metu labiausiai mėgstu puoštis segėmis. Tai toks nuostabus ir taip apmaudžiai primirštas papuošalas.

Man svarbiausia ne kiekybė, bet kokybė, daikto istorija iki manęs ir ta istorija, kurią kuriame kartu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.