Dubajuje vos už keliasdešimt eurų galima pamatyti ateitį

Didžiausias Jungtinių Arabų Emyratų miestas Dubajus ir vėl atvėrė duris į ateitį. Praėjusį spalį čia prasidėjo pasaulinė „Expo 2020“ paroda, o dabar buvo atidarytas ir Ateities muziejus („Museum Of The Future“).

Pastato fasadas sukurtas iš nerūdijančiojo plieno.<br>Scanpix
Pastato fasadas sukurtas iš nerūdijančiojo plieno.<br>Scanpix
Agnė Mačiulytė
Agnė Mačiulytė
Muziejaus viduje.
Muziejaus viduje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 10:45 AM

Milžiniško – 77 metrų aukščio ir 7 aukštų – kiaušinio formos muziejus mieste iškilo per 18 mėnesių. Garsaus architekto Shauno Killos sukurto pastato išorę ir vidų papuošė Jungtinių Arabų Emyratų ministro pirmininko šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo (72 m.) citatos, kurių rašmenys atstoja pastato langus.

Ateitis priklauso tiems, kurie ją gali įsivaizduoti, suprojektuoti ir įgyvendinti. Tai ne kažkas, ko laukiate, bet veikiau tai, ką kuriate“, – teigiama vienoje citatų.

Nors pastato eksterjeras ir interjeras pribloškia prabanga, bilietas į muziejų palyginti nebrangus – kainuoja kiek daugiau nei trisdešimt eurų.

Viduje lankytojus pasitinka išskirtinės ekspozicijos. Pavyzdžiui, vienoje jų muziejaus svečiai gali pasijusti tarsi 600 kilometrų virš Žemės pakilusioje į 2071-uosius nukeliančioje kosmoso stotyje. Kitoje parodų salėje pasitelkus technologijas atkuriamas atogrąžų miškas. Teigiama, kad atogrąžų miškų ekosistema atvaizduojama labai tikroviškai.

Muziejuje veikia laboratorijos, dirbtuvės, žaidimų erdvė vaikams. Pastato širdyje įkurta didžiulė salė, kurioje telpa iki tūkstančio žmonių. Ateities muziejuje atspindimos technologinių inovacijų, globalinio atšilimo, žmonių ir robotų bendradarbiavimo bei kitos temos.

Anot muziejaus kūrėjų, ne į praeitį, bet į ateitį orientuotas muziejus skirtas futuristams, mąstytojams, inovatoriams ir likusiai visuomenei. Lieka tikėtis, kad itin teigiamai piešiama pasaulio ateitis neliks aktuali tik svajokliams.

Parengė: Agnė Mačiulytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.