Mados karaliaus Karlo Lagerfeldo palikimas: kam atiteko jo pinigai?

Mados karalius Karlas Lagerfeldas  (1933–2019) kruopščiai sutvarkė savo palikimą. Nepaisant to, po jo mirties Monake vyko teismo procesas, kurio įžymusis dizaineris tikrai nebūtų norėjęs.

Dizaineris per 2018 m. spalį Paryžiuje vykusį paskutinį savo mados šou.<br>Scanpix nuotr.
Dizaineris per 2018 m. spalį Paryžiuje vykusį paskutinį savo mados šou.<br>Scanpix nuotr.
Karlas Lagerfeldas su krikštasūniu Kuboje 2016-aisiais.<br>Scanpix nuotr.
Karlas Lagerfeldas su krikštasūniu Kuboje 2016-aisiais.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 6:53 PM

Paskutinį 2016 m. balandžio penktadienį mados karalius K.Lagerfeldas parašė testamentą. Į jį įtraukė visus žmones, kuriems turėtų atitekti jo turtai. Prie kiekvienos pavardės jis kruopščiai surašė, ką tas asmuo turėtų gauti.

Išreikšdamas paskutinę valią garsus mados dizaineris norėjo artimiems žmonėms padėkoti už ištikimybę ir jiems ką nors padovanoti. Jis dar pridūrė, kad jo darbuotojams po jo mirties turi būti toliau mokamas atlyginimas arba rasta pajamų šiam jo norui įgyvendinti.

Į testamentą mados karalius įtraukė savo mylimą Birmos katę Choupette – jai iki gyvenimo pabaigos skirta įspūdinga renta.

Testamento vykdytoju K.Lagerfeldas įvardijo savo ilgametį advokatą ir gerą draugą Lucieną Frydlenderį (88 m.). Šis mados karaliaus noras nebuvo įgyvendintas.

Po dizainerio mirties vyko teismas. Septyni pagrindiniai paveldėtojai susivienijo, kad nušalintų L.Frydlenderį. Jie pasisamdė Monako advokatę Pierre Anne Noghes du Monceau.

K.Lagerfeldas daugiausia gyveno Prancūzijos sostinėje, bet dėl priežasčių, susijusių su mokesčiais, buvo registruotas Monte Karle. Dėl to byla buvo nagrinėjama Monako Kunigaikštystės aukščiausiajame teisme.

Jis priėmė sprendimą ne L.Frydlenderio naudai. Testamento vykdytoju paskirtas auditorius Christianas Boissonas. Monako aukščiausiojo teismo nutartį patvirtino Paryžiaus teismas. L.Frydlenderis uždarė savo biurą ir išvyko į Šveicariją.

Naujasis K.Lagerfeldo testamento vykdytojas buvo įpareigotas didžiąją dalį palikimo per aukcionus ir išpardavimus paversti pinigais ir išieškoti dar negrąžintas skolas. Mados karalius nuolat skolindavo pinigų, visai nesirūpindamas dėl jų grąžinimo.

Bet naudos iš dizainerio turto turi ne tik paveldėtojai. Dizaineris iš savo darbdavio mados namų „Chanel“ paėmė didelę paskolą, kurią reikėjo grąžinti.

Dar reikėjo mokėti verslo partneriams, kurie, kaip Niujorko aukštuomenės ponia Susan Gutfreund (76 m.), dalyvauja valdant nekilnojamąjį K.Lagerfeldo turtą. Jį sudaro daugybė butų, vila prie Paryžiaus, namas Pietų Prancūzijoje, kuriame gyvena vienas velionio dizainerio patikėtinių, ir dveji apartamentai Monake.

Negarbingas teisminis ginčas dėl palikimo mados karaliui tikrai būtų sukėlęs slogių minčių. Jis nepakentė, kai jo norai ir nurodymai nebūdavo įvykdomi. Visada viskas turėjo vykti taip, kaip norėjo karalius Karlas. Dėl to jis taip kruopščiai sutvarkė kiekvieną savo palikimo detalę.

Po to, kai 2015-ųjų birželį K.Lagerfeldui buvo diagnozuotas prostatos vėžys, jis pradėjo kurti dar jam likusio gyvenimo ir mirties planą. Dizaineris nusprendė įgyvendinti didžiąją svajonę – surengti mados namų „Chanel“ kolekcijos pristatymą Kuboje.

2016 m. gegužės pradžioje K.Lagerfeldas su krikštasūniu ir vienu pagrindinių paveldėtojų Hudsonu Kroenigu (14 m.) išskrido į Havaną. Kelios dienos iki skrydžio jis surašė paskutinį savo troškimą ir dokumentą perdavė advokatui L.Frydlenderiui.

Testamentas K.Lagerfeldui reiškė išsilaisvinimą. Paprastai santūrus dizaineris Kuboje atsipalaidavo – juodos spalvos kostiuminį švarką pakeitė į blizgantį.

Po mados kolekcijos demonstravimo surengtame vakarėlyje K.Lagerfeldas šoko čia čia čia su prancūzų aktore Cecile Cassel (39 m.).

Pasibaigus mados namų „Chanel“ kolekcijos demonstravimui K.Lagerfeldas, laikydamas už rankos savo krikštasūnį, aidint aukštas pareigas einančių ir turtingų svečių plojimams žingsniavo podiumu.

Po metų mados karalius įgyvendino kitą svajonę – pristatė mados kolekciją gimtojo Hamburgo miesto koncertų salėje „Elbphilharmonie“. 2018 m. spalį Paryžiuje įvyko paskutinis didysis K.Lagerfeldo mados šou.

Eliziejaus Laukuose esančius „Grand Palais“ jis pavertė jūros rojumi su kopomis. Šį mados spektaklį įkvėpė K.Lagerfeldo numylėta Zilto (Vokietija) sala. Bet garsusis dizaineris jau taip sunkiai sirgo, kad mados šou galėjo stebėti tik nuo prieplaukos. Po keturių mėnesių karalius Karlas mirė.

Nors sunkiai sirgo, jis mėgavosi paskutiniais savo gyvenimo metais. Tik vienas faktas mados karaliui kėlė nerimą – jis buvo patekęs į Prancūzijos mokesčių institucijų akiratį ir jam teko susidurti su keliomis teisminėmis bylomis. Jos tęsėsi po jo mirties ir yra viena priežasčių, kodėl jo palikimas iki šiol nebuvo padalytas.

Parengė: Ona Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.