Elizabeth II meilės istorija: už stiprios moters stovi mylintis vyras

Rugsėjo 8-ąją mirusi Jungtinės Karalystės karalienė Elizabet II buvo ne tik ilgiausiai šią šalį valdžiusi monarchė, bet ir moteris, gebėjusi išsaugoti santuoką iki pat sutuoktinio princo Philipo mirties 2021-ųjų balandžio 9-ąją.

 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br> Scanpix/APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 6:39 AM, atnaujinta Sep 9, 2022, 10:13 AM

2020-aisiais lapkričio 20-ąją karališkoji pora minėjo 73-iąsias vestuvių metines.

Vargu ar kas galėjo bent susapnuoti, kad dar būdami vaikai ir pirmą kartą susitikę 1934-aisiais tuometė princesė Elizabeth ir Graikijos princas Philipas taps vyru ir žmona.

Kalbos, kad karališkųjų šeimų antrosios pusės dažnai būna susaistytos kraujo ryšiais, – ne iš piršto laužtos. Šios nerašytos tradicijos laikėsi ir Elizabeth, į vyrus išsirinkusi trečios eilės pusbrolį. Nors anuomet sklido begalės kalbų, kad šie santykiai – tarsi parašas karališkojoje sutartyje, pora netruko pradėti visas sienas griaunančios meilės istorijos.

1947-aisiais pasklidusi žinia apie sužadėtuves buvo kiek netikėta. Tuo metu kiek maištingo būdo princesei buvo 21-eri, o 26 metų leitenantas Philipas buvo ką tik grįžęs iš tarnybos Karališkajame laivyne Antrojo pasaulinio karo metu.

Princesės tėvui karaliui Jurgiui VI ši naujiena buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Vis dėlto tam, kad taptų Elizabeth vyru, princas turėjo įveikti nemažai karališkųjų rūmų iškeltų reikalavimų.

Karaliui dukters pasirinkimas atrodė visai netinkamas. Kai aplink jauną, dailią moterį sukiojosi gausybė kilmingų britų, ji išsirinko faktiškai jokio turto neturintį Philipą. Tačiau vyras drąsiai žengė žingsnį, pakeitusį karaliaus nuomonę: jis atsisakė savo graikiško ir daniško titulo ir atsivertė į anglikonybę.

Prabėgus keturiems mėnesiams po sužadėtuvių, lapkričio 20-ąją, Vestminsterio abatijoje juodu vienas kitam prisiekė amžiną meilę.

Ją palaimino ir dešimtys tūkstančių britų, tąsyk nepabūgę žvarbaus oro ir kantriai laukę pirmojo jaunavedžių pasirodymo. Pirmieji pokyčiai santuokoje pasirodė vos po poros dienų.

Karalius Jurgis VI itin daug rūkė, todėl nuo mažų dienų Elizabeth nemėgo rūkalių vyrų. Niekieno neprašytas ir atsižvelgdamas į mylimos žmonos nuomonę princas Philipas netruko pats atsisakyti žalingo įpročio.

„Philipas jai buvo tarsi gaivaus oro gūsis. Iš pažiūros jis atrodė kiek šaltokas, mat jo giminė turi nemažai vokiškų šaknų. Tačiau Elizabeth ta mintis, kad jis – santūrus vokietis, tik dar labiau traukė prie Philipo. Ir ji sugebėjo ištirpdyti visus barjerus“, – kartą prasitarė princo pusseserė Patricia Brabourne.

Praėjus metams po vestuvių juodu susilaukė sūnaus princo Charleso. Antrasis kūdikis – princesė Anne – pasaulį išvydo 1950-aisiais.

Būdama 25-erių iš vyro Elizabeth išgirdo skaudžią žinią: jos tėvas karalius Jurgis VI pralaimėjo kovą su sunkia liga, todėl princesė Elizabeth Alexandra Mary turės perimti karalienės titulą.

Tąsyk jaunavedžius ištiko pirmoji krizė. Iki tol planavusi gausią šeimą ir norėjusi susilaukti kuo daugiau vaikų Elizabeth kardinaliai pakeitė savo sprendimą ir visą savo laiką ryžosi paskirti Jungtinei Karalystei valdyti. Tačiau netrukus šeimą papildė dar du sūnūs – princai Andrew ir Edwardas.

Septynis dešimtmečius visas pasaulis stebėjo neblėstančią poros meilę, kuri ne tik įkvėpė, bet ir paneigė visus šabloniškus teiginius apie santykių krizes.

Vykdydami savo karališkąsias pareigas juodu kartais nesimatydavo mėnesiais, o spręsdami šalies problemas turėdavo pamiršti namuose juos užgriuvusius svarbius rūpesčius. Prieš dešimtmetį kiek pristabdę skubantį gyvenimo ritmą, kad paminėtų santuokos 60 metų sukaktį, juodu išvyko į tą pačią kelionę, kaip ir vestuvių dieną.

Sakoma, kad už kiekvieno sėkmės lydimo vyro stovi protinga moteris. Tačiau karališkosios poros santykius apibrėžtų pasakymas: už kiekvienos stiprios moters stovi mylintis vyras. O tai patvirtina ir mylimai žmonai išsakyti princo Philipo žodžiai.

„Nemanau, kad žinau tiek daug žodžių, kurie sugebėtų apibūdinti manyje slypinčius jausmus. Mano žmona man – vienintelis tikras dalykas pasaulyje. Mano tikslas – mus, du skirtingus užsispyrėlius, tarsi sulydyti į vieną junginį, kuris per gyvenimą sugebėtų atlaikyti visas negandas. O tai, ką patirsime džiugaus, mes saugosime ir branginsime, kad perduotume ateities kartoms“, – netrukus po vestuvių kalbėjo princas Philipas. Ir savo pažadą ištesėjo su kaupu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.