Pilkoji Monako kardinolė: kunigaikštytė Caroline sumaniai siekia valdžios

Monakas – viena mažiausių ir turtingiausių pasaulio valstybių. Čia nuolat verda kova dėl įtakos. Savo brolio Monako kunigaikščio Albert’o II (64 m.) neryžtingumu ir jo žmonos Charlene (44 m.) silpnumu sumaniai naudojasi jo sesuo kunigaikštytė Caroline (65 m.), dažnai vadinama tiesiog Hanoverio princese.

  Šalia Monako kunigaikščio Albert’o II ir jo dvynių Jacques’o ir Gabriellos vis dažniau pasirodo sesuo Caroline.<br> Scanpix nuotr.
  Šalia Monako kunigaikščio Albert’o II ir jo dvynių Jacques’o ir Gabriellos vis dažniau pasirodo sesuo Caroline.<br> Scanpix nuotr.
Caroline (kairėje) ir Charlene.<br> Scanpix nuotr.
Caroline (kairėje) ir Charlene.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-09-26 17:18

Teigiama, kad Caroline siekia vėl tapti tuo, kuo buvo ilgą laiką, – slapta pirmąja Monako Kunigaikštystės ponia. Įgyvendinti šį tikslą Caroline padeda jos vaikai ir gebėjimas suderinti madą, karališkąjį įvaizdį ir paprastumą.

Jei Monte Karlo gyventojų būtų paklausta, ką jie sieja su Monako kunigaikštiene Charlene, atsakymai būtų tokie: plaukimo pamokas, raganosių apsaugos organizacijos labdaros akcijas ir kartais labai neįprastą aprangos stilių. Jie Caroline laiko meno ir kultūros sergėtoja. Prabangus kunigaikštytės gyvenimo būdas artimas pasiturintiems konservatyvių pažiūrų Monako gyventojams.

Nieko nuostabaus, kad dabar Monako kunigaikštis Albert’as II oficialiuose renginiuose mieliau dalyvauja su stiliaus ikona vyresniąja seserimi Caroline nei su santūriąja žmona Charlene.

Per vienuoliktąsias savo vestuvių metines, užuot visą šią dieną skyręs sutuoktinei, dvyniams Jacques’ui ir Gabriellai (7 m.), Monako kunigaikštis laiką leido jojimo turnyre su Caroline.

Kasmetį Monako karališkosios šeimos rengiamą labdaringą Rožių pokylį Albert’as II išdidžiai pradėjo su Caroline. Galantiškai padavė ranką, kad ji galėtų įsikabinti. Tai Hanoverio princesės triumfo akimirka – Caroline aiškiai parodė, kad yra šešėlinė Monako kunigaikštienė.

Albert’as II dažnai atrodo bejėgis šalia savo žmonos Charlene. Nepaisant viešų poros meilės gestų ir laikymosi už rankų, paskui santuoką velkasi įvairių gandų šleifas.

Monako kunigaikštytė Caroline pastaruosius penkiolika metų su savo trečiuoju sutuoktiniu Hanoverio princu Ernstu Augustu (68 m.) gyvena atskirai, bet nėra išsiskyrusi. Ji visuomet atrodo pasitikinti savimi ir elegantiška.

Caroline sumaniai naudojasi erdve, kurią jai perleidžia brolis. Rami kunigaikštytės laikysena suteikia Monako gyventojams jausmą, kad ja galima pasitikėti ir sunkiais laikais.

Monakiečiai gerbia Caroline ir už tai, kad, nepaisant skaudžių likimo smūgių, jau daugelį metų ji besąlygiškai tarnauja savo šaliai.

Pirmoji kunigaikštytės, kuriai tuo metu buvo 21 metai, santuoka su 17 metų vyresniu prancūzu bankininku Philippe’u Junot subyrėjo.

Antrą sutuoktinį, italų milijonieriaus sūnų Stefano Casiraghi, kunigaikštytė sutiko Monte Karlo naktiniame klube. Caroline norėjosi ramybės po dvejų audringo gyvenimo metų su pleibojumi Ph.Junot. Būtent tai jai ir suteikė Stefano.

Bet laimingą poros gyvenimą nutraukė tragiška S.Casiraghi mirtis. Jis žuvo per lenktyninių katerių čempionatą. Dieną prieš mirtį Caroline vyras per Prancūzijos televiziją pareiškė, kad tai bus jo paskutinės šio rizikingo sporto lenktynės.

Ši skaudi nelaimė Caroline ir jos šeimai priminė kitą tragediją. Anksčiau per automobilio katastrofą žuvo jos motina Monako kunigaikštienė Gracia Patricia, buvusi Holivudo žvaigždė Grace Kelly.

Iš santuokos su S.Casiraghi kunigaikštytė susilaukė trijų vaikų – sūnų Andreos (38 m.), Pierre’o (34 m.) ir dukters Charlotte (35 m.).

Kai kunigaikštytė Caroline 1957-aisiais išvydo šio pasaulio šviesą, ji buvo Monako sosto paveldėtoja. Po metų iš šios vietos buvo išstumta savo jaunesnio brolio Albert’o.

Nykštukinėje valstybėje vyriškos giminės palikuoniai vertinami labiau nei moteriškos. Itin priešiškas moterims sosto paveldėjimo įstatymas iki šiol nepakeistas.

Bet dėl jo Monako kunigaikštytė Caroline niekada nereiškė nepasitenkinimo. Gal ji tikėjosi, kad kada nors kunigaikščio karūna galėtų atitekti jos vyresniajam sūnui A.Casiraghi? Šios galimybės nebeliko dėl brolio Albert’o vedybų ir jo dvynių gimimo.

Bet dabar kunigaikštytė Caroline vėl siekia valdžios ir bando Monake užsitikrinti įtaką. Dėl to, kad dėl sunkių brolienės kunigaikštienės Charlene ligų jos ilgą laiką nebuvo kunigaikštystėje ir karališkuosiuose Monako rūmuose atsirado valdžios vakuumas.

Panašiai kaip po jos motinos Monako kunigaikštienės Gracios Patricios tragiškos mirties (1929–1982). Anuomet Caroline ne tik šeimoje perėmė motinos vaidmenį, bet ir tapo neoficialia pirmąja Monako ponia.

Caroline šalia savo tėvo kunigaikščio Rainier III (1923–2005) atliko oficialias pareigas. Brolis Albert’as laiką skyrė savo pomėgiams.

Dalyvavo penkeriose olimpinėse žaidynėse, atstovavo nacionalinei bobslėjaus komandai, 1985-aisiais – ralyje Paryžius–Dakaras. Albert’as mėgavosi nerūpestingu viengungio gyvenimu, linksminosi vakarėliuose ir susilaukė dviejų nesantuokinių vaikų.

Dukterį Jazmin Grace (30 m.) pagimdė amerikietė buvusi padavėja Tamara Rotolo (60 m.). Sūnaus Alexandre’o Coste’o (18 m.) motina – iš Togo kilusi oro linijų „Air France“ buvusi palydovė Nicole Coste (50 m.).

Dėl to labai susirūpinęs Monako kunigaikštis Rainier III pasiekė, kad būtų pakeistas sosto paveldėjimo įstatymas. Juo remiantis paveldėjimo teisės neturi nesantuokiniai palikuoniai, kurie gali gauti tik nedidelę milžiniško kunigaikščių turto (apie 1,2 mlrd. eurų) dalį.

Caroline santuoka su Hanoverio princu Ernstu Augustu davė kunigaikštystei naudos – Monakas pelnė Europos aristokratų pripažinimą. Pagal karališkąją hierarchiją Albert’as stovi laipteliu žemiau nei jo sesuo, kuri dėl vedybų su Hanoverio princu tapo Jūsų Aukštybe.

Ernstas Augustas priklauso seniausiai Europoje kunigaikščių šeimai – Welfams, kurie giminystės ryšiais susipynę su Ispanijos, Graikijos ir Didžiosios Britanijos karališkaisiais namais. Tad Grimaldi giminės atstovams atsidarė naujų karališkųjų šeimų durys.

Po tėvo kunigaikščio Rainier III mirties Caroline buvo didelis brolio Albert’o, perėmusio Monako sostą, ramstis. Nepaisant to, kad tuo metu jos sutuoktinis Ernstas Augustas gulėjo ligoninėje – jam dėl gyvybei pavojingo kasos uždegimo buvo sukelta dirbtinė koma.

2006-aisiais Monako kunigaikštis Albert’as II oficialiai pripažino savo santykius su buvusia plaukike iš Pietų Afrikos Respublikos Charlene Wittstock ir po penkerių metų ją vedė.

Ir tuomet, kai dėl ligų brolienė negalėjo atlikti savo oficialių pareigų, „pakaitinės kunigaikštienės“ pareigas privalėjo atlikti Caroline.

Kunigaikštytės vaikai – neįkainojama vertybė atstovaujant Monakui. Sūnaus P.Casiraghi vedybos su Beatrice Borromeo (36 m.) turėjo panašų poveikį kaip ir jo motinos Caroline su Welfų šeimos galva Ernstu Augustu.

Dabar Monako karališkieji rūmai susigiminiavę su viena žymiausių Italijos aristokratų šeimų.

Kunigaikštytės Caroline duktė Ch.Casiraghi gyvena Paryžiuje su savo vyru prancūzų prodiuseriu Dimitri Rassamu (40 m.), augina sūnų. Ji turi sūnų ir nuo Maroko ir Prancūzijos komiko, aktoriaus Gado Elmaleh (51 m.).

Jauniausia Monako kunigaikštytės Caroline atžala – Alexandra (23 m.) iš santuokos su Hanoverio princu Ernstu Augustu. Hanoverio princesė jau penkeri metai bendrauja su vaikinu ir jų santykiai netrukus galėtų baigtis svajonių vestuvėmis.

„Ranka, supanti lopšį, valdo ir pasaulį“, – tai posakis iš Monako kunigaikštienės Gracios Patricios gimtinės. Jis galioja ir Monake, pirmiausia Caroline.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?