Aukštakulnių burtai: dizaineris atskleidė, kokia pakulnė moterį paverčia dievaite

Kai moteris apsiauna batelius itin aukšta pakulne, nutinka kai kas magiško. Jos siluetas akimirksniu pasikeičia – galva pakyla, nugara išsitiesia, pečiai šiek tiek paplatėja, o blauzdų raumenys grakščiai įsitempia. Avėdama aukštakulnius moteris tampa pakylėta.

 Kembridžo kunigaikštienė Catherine dažnai renkasi batelius 10 cm pakulne.
 Kembridžo kunigaikštienė Catherine dažnai renkasi batelius 10 cm pakulne.
 Kembridžo kunigaikštienė Catherine dažnai renkasi batelius 10 cm pakulne.<br> Scanpix nuotr.
 Kembridžo kunigaikštienė Catherine dažnai renkasi batelius 10 cm pakulne.<br> Scanpix nuotr.
 Kembridžo kunigaikštienė Catherine dažnai renkasi batelius 10 cm pakulne.<br>  Scanpix nuotr.
 Kembridžo kunigaikštienė Catherine dažnai renkasi batelius 10 cm pakulne.<br>  Scanpix nuotr.
 Tyrimai parodė, kad šokti avint batelius 10 cm pakulne yra netinkamas pasirinkimas.<br> 123RF.com nuotr.
 Tyrimai parodė, kad šokti avint batelius 10 cm pakulne yra netinkamas pasirinkimas.<br> 123RF.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-09-30 14:40

Batų dizaineris Rupertas Sandersonas įsitikinęs: aukšta pakulnė kiekvieną moterį gali paversti dievaite.

Šis garsus dizaineris visada stengiasi suderinti patogumą su grožiu, tačiau jis įsitikinęs: žema pakulnė niekada moters taip nepakylės kaip aukštakulniai.

„Man visada didžiulį įspūdį daro, kai į parduotuvę atėjusi žemakulnius batelius ar net sportinę avalynę avinti moteris įsispiria į aukštakulnius – atrodo, kad ji perėjo magišką portalą. Ji iškart atrodo pasitikinti savimi ir tikra dėl savo stoto“, – kalbėjo kūrėjas.

R.Sandersonas džiaugėsi, kad pasaulyje pasibaigus karantinui žavesys ir grožis grįžta į mūsų gyvenimą. Tokią neįtikėtiną transformaciją demonstruoja ir šio batų dizainerio mėgstama Kembridžo kunigaikštienė Catherine, kuri dažnai renkasi 10 cm pakulnę.

Catherine – trijų vaikų mama ir neabejotina, kad ji vertina sportinės avalynės ar žemakulnių batelių patogumą ir praktiškumą. Tačiau ji ir svarbi viešojo gyvenimo asmenybė, į ją žiūri visas pasaulis.

„Kunigaikštienei aukštakulniai – jos paslaptis, kad iš pavargusios ir užsiėmusios motinos ji taptų pasitempusia ir pakylėta, labiausiai pasaulyje fotografuojama mados ikona.

Ji aukšta, o avėdama aukštakulnius tampa ir valdinga, dažnai ir visa galva aukštesnė už kambaryje esančius vyrus“, – svarstė garsus batų dizaineris.

Prigimtinis Catherine grakštumas ir aukštakulniai – viena priežasčių, kodėl kunigaikštienė visada puikiai atrodo nuotraukose.

Avalynės kūrėjas svarstė, jog daugelis aukštų moterų vengia aukštakulnių dėl to, kad atrodys per aukštos. Kitoms aukšta pakulnė siejasi su skausmu – jei moteris nepratusi avėti tokių batų, tai tikrai gali būti sunku.

Catherine, panašu, jokio diskomforto aukštakulniai nesukelia. Viešumoje ji dažnai praleidžia daug laiko ir jos veidas visada švyti. Pasak avalynės dizainerio, ne viena jo klientė, kuri nuolat avi aukštakulnius, yra minėjusi, kad avėdama batus aukšta pakulne jaučiasi taip pat patogiai kaip su šlepetėmis. Jos tiesiog įprato juos avėti.

„Žinoma, čia itin svarbi ir dizaino kokybė, medžiagos. Įtakos patogumui, be abejo, turi ir kūrėjo darbo kokybė. Štai mano kuriami batai gaminami iš aukščiausios kokybės odos ir yra sukurti taip, kad būtų maksimaliai patogūs.

Jei galite sau tokius leisti, tikrai jausitės kaip karalienė. Viliuosi, kad kiekvienos moters spintoje atsiras aukštakulniai 10 cm pakulne, – jie kiekvienai gali suteikti galių ir pakeisti savijautą“, – kalbėjo R.Sandersonas.

Aukštakulniai kenkia ar padeda?

- Moterims dažnai kyla klausimas, ar aukštakulnių avėjimas nekenkia jų stuburui. Tyrimai parodė, kad aukštakulniai, kokius avi ir Catherine, iš tikrųjų gali būti naudingi: ne tik padidinti moters socialinę įtaką, bet ir sustiprinti kojas.

- 2015-aisiais buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo dažnai aukštakulnius 10 cm pakulne avinčios moterys. Tyrimas atskleidė, kad po trejų metų daugelio jų kulkšnys sustiprėjo.

- Vis dėlto tyrimą atlikęs Hanzos universiteto mankštos fiziologijos profesorius, daktaras Jee Yong-Seokas patikslino, kad teigiami kulkšnių pokyčiai fiksuoti toms moterims, kurios aukštakulnius avi ne nuolat, ir pabrėžė, jog po penkerių metų tokių batelių avėjimo pablogėjo moterų kūno pusiausvyra.

- Šiais metais žurnalo „Personality and Individual Differences“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad aukštakulnius avinti moteris suvokiama kaip aukštesnio socialinio statuso nei ta, kuri avi batus be pakulnės.

- Prancūzų tyrimas atskleidė, kad jei moteris su aukštakulniais numes pirštinę, tikimybė, kad vyras jai paduos šį aksesuarą, yra 50 proc. didesnė nei moteriai su žemakulniais. Pasak tyrimą atlikusių prancūzų, moteriai su aukštakulniais vyrai kur kas dažniau sustoja ir gatvėje, kad atsakytų į jos per apklausą pateikiamus klausimus.

- Podologai teigia, kad bateliai visiškai be pakulnės (kaip kad šlepetės ar balerinos) gali ir pakenkti moters pėdos skliautui. Pakulnė, kad ir nedidelė, pasak ekspertų, palaiko pėdos skliautą.

- Tyrimai parodė, kad šokti avint batelius 10 cm pakulne yra netinkamas pasirinkimas, – kojų pirštai gauna pernelyg didelį spaudimą, bet pakulnę sumažinus iki 5 cm pėdos jums padėkos.

Parengė Laura Bulvydė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.