Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė prakalbo apie dėvėtus drabužius: „Geriau turėti mažiau ir nešioti ilgiau“

Rudeniui vis labiau ritantis į pabaigą ir po truputį artėjant gražiausioms metų šventėms, daugelis mūsų vis dažniau pamąstome, ir kaip gi šiemet švęsime Kalėdas, pasitiksime Naujuosius. Pradeda kirbėti įkyri mintis, kuo pasipuošime. Nors visi aplinkui tik ir kalba apie tarsi ant mielių kylančias energetikos išteklių bei kitų prekių ar paslaugų kainas, garderobo atnaujinimas prieš šventes gali būti išties nebrangus. Ir tai jokiu būdu nereikš, kad jis bus prastas.

Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Lietuvoje atidaryta nauja parduotuvė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 4:37 PM

Priešingai, naujai įsigytas rūbas gali būti net ir labai originalus, garsaus prekės ženklo ar net turėti unikalią savo istoriją. Juk galbūt būtent šią suknelę vilkėjo ar pečius būtent šiuo šaliu gaubėsi kokia nors žinoma ir daug pasiekusi moteris, į kurią taip ir norisi lygiuotis.

Atnaujinti savo drabužių spintą galima specialiose parduotuvėse, kurios veikia komiso principu – čia galima įsigyti kažkieno atneštų jau nereikalingų, tačiau dar tinkamų nešioti rūbų. Toks apsipirkimo principas pasaulyje ypač populiarus, mat jis pristabdo vartojimą, daiktus leidžia vartoti tvariau, be to, padeda sutaupyti.

Svarbu, kad rūbas džiugintų naują šeimininkę

„Tvarumo idėja man patinka tuo, kad ji skatina ramesnį ir lėtesnį vartojimą. Prieš atsisveikindama su daiktu, šiuo atveju – rūbu, visada gerai pagalvoju, kaip dar galėčiau jį nešioti, stengiuosi atrasti naujų derinių. Leidžiu jam „pailsėti“ spintoje ir jei po kurio laiko visgi matau, kad jo nebenešioju, imu galvoti, kam iš artimųjų jis galėtų tikti ir patikti“, – tvirtina populiarių knygų autorė ir televizijos laidų vedėja Lavija Šurnaitė.

Anot moters, jai nesunku dovanoti rūbus – tiek saviems, tiek nepažįstamiems žmonėms – svarbu, kad tas drabužis džiugintų naują šeimininkę.

„Nors neapsikraunu drabužiais ir perku nedaug, deja, kartais ir nusižiūrėtas, nepigus daiktas taip ir netampa savu. Smagu, kad Vilniuje duris atvėrė nauja parduotuvė, kur nunešiau kelis žinomų prekių ženklų drabužius, nes neturiu azarto drabužių pardavinėti interneto platformose. Tikiu, kad kažkam jie bus puikus laimikis – vardinis drabužis už prieinamą kainą, tuo pačiu palaikant tvarumo idėją“, – šypteli L.Šurnaitė.

Tvarios mados namai – kas tai?

„Turbūt būtų sunku rasti moterį, kuriai nesinorėtų vilkėti gražiai, stilingai, kuri kartas nuo karto atvėrusi savo drabužių spintą padarytų išvadą, kad pats laikas šią atnaujinti, galbūt kai ko atsisakyti ar įsigyti ką nors naujo, nes apsirengti juk... nėra kuo. Tačiau kai pasaulis jau kuris laikas dūsta nuo vartotojiškumo, vis daugiau moterų apsivalyti nuo nereikalingų drabužių bei įsigyti naujų pageidauja tvariai.

Ir tvarumą šiuo atveju, manau, reikėtų suvokti kur kas plačiau – ne tik kaip mažesnį daiktų vartojimą, ar tų pačių prekės ženklų prikėlimą antram gyvenimui, tačiau ir kaip mažesnes išlaidas, kas šiandieninėje ekonominėje situacijoje yra itin svarbu“, – šypsodamasi pašnekovei antrina klaipėdietė Asta Burneckienė, kurios iniciatyva Klaipėdoje ir Vilniuje jau kuris laikas veikia kelios parduotuvės, pavadintos ypatingu vardu.

„META tvarios mados namai“ – kuo jie ypatingi? O gi tuo, kad juose nerasite ką tik iš siuvyklų atkeliavusių drabužių, čia prekiaujama jau kažkam iki tol priklausiusiais rūbais, aksesuarais bei avalyne.

„Mūsų mados namai veikia kiek kitokiu principu nei tradicinės dėvėtų drabužių parduotuvės, į kurias prekės vežamos tonomis ir maišais. Pas mus atkeliauja pačių vietinių lietuvių sunešti kokybiški daiktai, kuriuos parduodame komiso principu. Siekiame kad būtų kuo mažiau greitosios mados bei greito vartojimo, o kažkam jau nebereikalingos suknelės, sijonai, kostiumėliai, kelnės, palaidinės, striukės ar paltai turėtų antrą gyvenimą“, – pasakoja A.Burneckienė.  – Kai viskas brangsta, pas mus kainos nekyla.

Tai gali patvirtinti bet kuri mūsų mados namuose besilankanti ir apsiperkanti moteris. Norime, kad kiekviena to norinti turėtų galimybę puoštis, atsinaujinti, juolab kad ir progų kažkur išeiti, dabar turime gerokai daugiau nei pastaruosius kelerius metus, kai vienas karantinas keitė kitą. Nors COVID-19 liga niekur nedingo, tačiau pandemija savo tvirtus gniaužtus tikrai atpalaidavo, tad netrukus laukia ir kalėdiniai vakarėliai darbe, šventiniai susiėjimai su draugais. O per juos juk norėsis atrodyti gražiai“, – pastebi A.Burneckienė.

Spintoje – vintažinis džinsinis švarkas

Į klausimą, ar savo drabužių spintoje turi tokių rūbų, kurie jau kažkam kažkada priklausė, televizijos projektų prodiuserė ir dainų tekstų autorė Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė atsako atvirai.

„Taip, turiu. Prieš metus pirkau vintažinį džinsinį švarką, kuriam metų gal tiek pat, kiek ir man. Tačiau paso nerodysiu, – juokiasi. – Šis švarkas tokios geros kokybės, kad jo, ko gero, nesunešios nei mano dukros, nei anūkės. Taip pat turiu tiesiog į namus atkeliavusios aprangos. Juk sakoma, kad apie save suburi tokius žmones, kurie į tave panašūs – turiu pažįstamų, kurie noriai dalijasi rūbais arba juos iškeičia į kitus (taip ir pati elgiuosi). Todėl nuoširdžiai galiu pasakyti, kad mano garderobe daugiau kitų žmonių drabužių, nei naujų“.

R.Lukoševičiūtė-Daudienė neslepia, kad tvaraus vartojimo idėja jai artima jau daugiau nei dešimtmetį.

„Drabužių pramonė, manau, viena labiausiai teršiančių aplinką. Todėl jau gerą dešimtmetį stengiuosi nepasiduoti naujausiems mados vėjams ir neprisipirkti greitos mados produktų, kurie itin greit susidėvi, o po to tenka sukti galvą, kaip jais teisingai „atsikratyti“ ir vėl pirkti naujus rūbus. Na, o jei jau taip nutinka, kad garderobą norisi atsinaujinti, tokiu atveju renkuosi kokybiškus drabužius, kurie man tarnauja ilgai. Laikausi nuostatos, jog geriau turėti mažiau ir nešioti ilgiau, nei pasimesti rūbų kiekyje“, – pasakoja Rūta.

Nereikalingi rūbai greitai randa savo naujuosius šeimininkus

Taip tvirtina R.Lukoševičiūtė-Daudienė, kuri apie tvarios mados namus sako sužinojusi naršydama socialiniame tinkle „Facebook“.

„Man įdomi informacija, susijusi su tvariomis idėjomis, pakartotinu panaudojimu, todėl natūraliai atradau šiuos mados namus. Man labai patiko jų veiklos principas: peržiūri savo spintą, užsiregistravęs vizitui pristatai nebenešiojamus, bet geros kokybės, tinkamus dėvėti drabužius, daugmaž juos įvertinti ir lauki kito mėnesio pradžios, kai jau žinosi rezultatą, ar tavo daiktai sudomino kitus tvaraus naudojimo sekėjus.

Dar labai smagu, kad išties geros kokybės daiktus čia gali įsigyti už protingą sumą, nepermokėti ir tuo pačiu metu dar esi ne tik atsakingas, bet ir stilingas. Žodžiu, vieni pliusai. Ir tą sakau dėl to, kad man rūpi aplinka, kurioje gyvenu. Tuo pačiu man rūpi mano įvaizdis. Šie du punktai tvarios mados namuose kaip niekur kitur dera tarpusavyje. Nepaprastai džiaugiuosi, kad šitaip pirkdama naujus drabužius ir atsisakydama tų, kurių man nebereikia, galiu prisidėti prie mažesnio vartojimo“, – šypsodamasi tvirtina pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.