A. Ivanauskas patarė, kaip sutaupyti šventiniam stalui ir kokias porcijas rinktis: „Geriau mažiau, bet išskirtinai skaniai“

Visada sakiau, o šiemet ir vėl sau primenu: geriau mažiau, bet išskirtinai skaniai. Kad būtų gaila, nes norisi dar, o jau nebėra, o ne todėl, kad nieko jau nesinori, o stalas dar pilnas.

Alfas Ivanauskas.<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
Alfas Ivanauskas.<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
Alfas Ivanauskas.<br>Socialinio tinklo nuotr.
Alfas Ivanauskas.<br>Socialinio tinklo nuotr.
Alfas Ivanauskas.<br>Alfo Ivanausko nuotr.
Alfas Ivanauskas.<br>Alfo Ivanausko nuotr.
Dvispalviai KŪČIUKAI.<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
Dvispalviai KŪČIUKAI.<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
GRYBŲ PICA<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
GRYBŲ PICA<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
HUMUSAS su mangais ir kariu<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
HUMUSAS su mangais ir kariu<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
TOBULAS VIŠČIUKAS su česnakiniu padažu<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
TOBULAS VIŠČIUKAS su česnakiniu padažu<br> Nuotraukos ir receptai – iš Alfo Ivanausko knygos „Kalėdos kartu“.
Daugiau nuotraukų (7)

Kulinarinių laidų ir knygų autorius Alfas Ivanauskas

2022-12-23 21:30

Vien tai, kad patiekalai gaminami namuose, savo rankomis ir su meile, yra tvaresnis sprendimas. Žinoma, nebūtinai. Jeigu gaminsi neapgalvotai – visaip gali būti.

Jeigu prie stalo susirinks 10 valgytojų, gaminkite lygiai 10 šaukštų mišrainės.

- Visada siūlau prieš šventes suplanuoti ne tik garderobą, bet ir patiekalus (tam, žinoma, esu ir aš). Kai žinome, ką apsirengsime, tada neieškome ir nekaupiame papildomų daiktų. Juk kai nusprendžiate, kokią šventinę suknelę rengsitės, nebėgiojate po parduotuves ir neieškote dar vienos. Prieš bet kurią šventę reikalingas aiškus patiekalų, kuriuos norite matyti ant savo stalo, sąrašas. Žinoma, nepamirškite pasitarti su artimaisiais, kas ką mėgsta ar ko norėtų skanauti. Įtraukite visus šeimos narius ir neužmirškite vaikų.

Taip pat stenkitės pirkti 30 proc. mažiau maisto, negu ketinote, nes dažniausiai būtent tiek arba net 50 proc. maisto yra nesuvalgoma ir tiesiog išmetama.

- Peržiūrėkite sandėliukus, spinteles, pamirštus stiklainėlius šaldytuvo gale – nustebsite, kiek dalykų kartais tiesiog pamirštame. Močiutės braškių uogienė gali pagardinti purų pyragą, galbūt praėjusiais metais nesunaudojote visų aguonų ir jos puikiai tiks aguonpieniui, o konservuoti pomidorai paskanins mamos keptą zuikį. Atlikite namų reviziją.

Taip nereikės kalno naujų produktų: ne tik sutaupysite, bet ir pamaloninsite močiutes ar mamas, kai jų ruošti skanėstai švenčių metu virs tikrais kulinariniais nuotykiais.

- Gaminkite tik tiek, kiek tikrai suvalgysite, ir tai, ką visi tikrai mėgsta ir valgo. Jei norite paruošti ką nors naujo, bet nežinote, ar patiks, išbandykite tokius patiekalus dar prieš šį laikotarpį. Be to, taip galėsite pagaminti mažesnį kiekį, o vėliau neteks išmesti daug maisto tuo atveju, jei vis dėlto būtų ne tai, ko tikėjotės.

- Į parduotuvę keliaukite su trūkstamų produktų sąrašu ir keliais daugkartiniais pirkinių maišais. Kad niekada nepamirštumėte, sukabinkite juos prie išėjimo durų.

- Stalui serviruoti ir dekoruoti naudokite lėkštes, dubenis, vazas ir kitus daiktus, kuriuos turite namuose. Jeigu ko nors trūksta, tiesiog pasiskolinkite, arba į tuos, kuriuos turite, pažiūrėkite kitu kampu, nes dauguma daiktų – daugiafunkciai. Pavyzdžiui, į plačią gėlių vazą galima sudėti mišrainę.

- Stenkitės virtuvėje naudoti mažiau, o laikui bėgant ir visiškai atsisakyti: vienkartinių šluosčių, kempinėlių ir rankšluosčių, ypač tada, kai tikrai nėra būtina. Įsigykite daugkartines jų alternatyvas. Gyvenimo komfortas stipriai nepasikeis, bet labai sumažinsite išmetamų šiukšlių kiekį.

- Kuo daugiau maisto produktų stenkitės pirkti be pakuotės. Jei yra galimybė, riešutus, sėklas, džiovintus vaisius pirkite ne fasuotus, o sveriamus. O jei produktai, kurių reikia, parduodami tik pakuotėse, pirkite didesnes pakuotes.

Be to, gerai apgalvokite trumpo galiojimo produktų reikalingumą, nes jie tikrai greitai genda ir dažniausiai mes juos išmetame. Stenkitės pasirūpinti ilgo galiojimo produktais, o trumpo galiojimo pirkite apgalvotai ir saikingai.

- Kai tik turite galimybę, rinkitės vietinius vaisius ir daržoves. Transportas, kuris gabena šviežią produkciją, skleidžia labai daug CO2: kuo trumpesnį kelią jam reikia nuvažiuoti, tuo mažesnį CO2 pėdsaką jis palieka.

- Jeigu ketinate įsigyti kokį ypatingą padažą išskirtiniam patiekalui, iškart pasirūpinkite bent keliais receptais, kuriems jis bus reikalingas. Labai dažnai naujam patiekalui gaminti reikia vos kelių jo šaukštų, o likutis pamirštas genda. Apie tai aš visada kalbu ir savo laidose.

- Šventės susijusios su emocijomis, tačiau kaip tik prieš jas venkite emocinio pirkimo. Kartais nuėję į parduotuvę perkame skatinami akcijų, nors galbūt to net nepanaudosime. Jeigu labai sunku tam atsispirti, dažniau apsipirkite internetu.

Dvispalviai KŪČIUKAI

Reikės (6 asmenims):

- 400 g miltų

- 5 g sausų mielių

- 200 g šilto pieno

- 50 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus

- 5 šaukštų grūstų aguonų (jei norite dar intensyvesnės spalvos, galite dėti ir daugiau)

- žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų

- žiupsnelio Provanso žolelių

- žiupsnelio druskos

Miltus, druską ir mieles suberkite į maišytuvo indą, supilkite pieną ir pradėkite minkyti. Pamažu supilkite ypač tyrą alyvuogių aliejų. Išminkyta tešla turi būti glotni ir elastinga. Padalinkite ją į dvi dalis. Į vieną suberkite aguonas ir išminkykite, suformuokite volelį. Kitą pagardinkite juodaisiais pipirais ir Provanso žolelėmis. Taip pat suformuokite volelį.

Aguonų ir žolelių volelius suvyniokite virvele ir lengvai pakočiokite. Ritinėlį supjaustykite ir dėkite kūčiukus ant skardos, išklotos sviestiniu popieriumi. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 7–8 min.

Jei norite, kad būtų traškūs, kepkite iki auksaspalvio atspalvio. Jei labiau mėgstate, kad kūčiukai būtų traškūs iš išorės, bet viduje minkšti, kepkite trumpiau.

GRYBŲ PICA

Reikės (2 asmenims):

- 1/2 pakelio sausų mielių

- 250 g miltų

- 100 ml vandens

- 1 šaukštelio cukraus

- 100 g rudųjų pievagrybių

- 100 g šitakių

- šlakelio alyvuogių aliejaus

- 100 g grietinės (30 arba 40 proc. riebumo)

- 100 g smulkintos mocarelos

- 1 saujelės šalavijų lapų

- 4–5 didelių džiovintų baravykų

- 40 g čederio

- 40 g tarkuoto kietojo sūrio

- 100 g buratos

- žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės

- žiupsnelio druskos

- žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Mieles sumaišykite su miltais, šiltu vandeniu, druska bei cukrumi ir užminkykite tešlą. Ji turi būti minkšta, šiek tiek lipni. Palikite ją kilti maždaug 30 min. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Geriausia, jei naudosite picai skirtą programą.

Suformuokite picos paplotį. Sudėkite tešlą į miltais apibarstytą kepimo skardą. Pievagrybius ir šitakius supjaustykite plonomis riekelėmis, apibarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Patepkite picos pagrindą grietine, užberkite mocarelos ir sudėkite pjaustytus grybus.

Šalavijų lapelius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, lengvai patrinkite tarp delnų ir tuomet sudėkite ant picos. Apibarstykite trupintais džiovintais baravykais, ant viršaus dėkite tarkuoto čederio. Kepkite orkaitėje apie 15 min. Iškepusią picą apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Galite skaninti plėšyta burata ir tarkuota citrinos žievele.

HUMUSAS su mangais ir kariu

reikės (4 asmenims):

- 400 g virtų arba konservuotų avinžirnių

- 1 prinokusio mango

- 1 žaliosios citrinos sulčių ir žievelės (pagal skonį)

- šiek tiek akvafabos (vanduo nuo avinžirnių virimo)

- 1 šaukšto tahinio

- 1 šaukštelio kario prieskonių

- 30 ml alyvuogių aliejaus

- 1 šaukšto grūstų aguonų

- žiupsnelio druskos

- 1 šaukšto granatų sėklų

- keleto šakelių mėgstamų prieskoninių žolelių

Į trintuvo indą sudėkite avinžirnius, mango minkštimą, supilkite žaliosios citrinos sultis, įtarkuokite žievelės. Viską sutrinkite iki glotnios masės.

Reguliuokite tirštumą skysčiu, likusiu nuo avinžirnių virimo. Gautą masę sumaišykite su tahiniu, pagardinkite kario prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir suberkite aguonas. Pasūdykite.

Apibarstykite granatų sėklomis ir prieskoninėmis žolelėmis.

Galite patiekti su šviežia duona ir daržovėmis, o aš labiausiai mėgstu humusą su kaliarope.

TOBULAS VIŠČIUKAS su česnakiniu padažu

TReikės (4–6 asmenims):

- 1 naminio arba kukurūzinio viščiuko (apie 1,5–1,6 kg)

- 1 šaukšto jūros druskos

- 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus

- keleto šalavijų šakelių

Padažui reikės:

- 2 didelių česnakų galvučių

- 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus

- 200 ml majonezo

- 100 ml graikiško jogurto

- 1/2 citrinos sulčių

- žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės

- žiupsnelio druskos

- žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Viščiuką nuplaukite ir nusausinkite. Gerai įtrinkite druska ir alyvuogių aliejumi. Suriškite kojeles. Dėkite viščiuką į ketaus puodą. Įsmeikite mėsos termometrą į krūtinėlę ir dėkite viščiuką į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Jei jūsų orkaitė turi garų funkciją, tuomet nustatykite 25 proc. garų funkciją.

Kepkite, kol viščiuko vidinė temperatūra pasieks 82 laipsnius. Česnakų galvutes suvyniokite į foliją su žiupsneliu druskos ir 1 šaukštu alyvuogių aliejaus. Kepkite orkaitėje apie 60 min., kol česnakai suminkštės.

Išspauskite česnakų skilteles iš lukštų, sutrinkite šakute ir sumaišykite su majonezu, graikišku jogurtu bei citrinos sultimis ir žievele, pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Patiekite viščiuką su padažu ir mėgstamu garnyru. Puikiai tiks šviežia duona. Papuoškite šalavijų šakelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.