Garsiausios pasaulio žvaigždės atskleidė, kokius skausmus kenčia diena iš dienos

Visi esame patyrę vienokių ar kitokių skausmų, kurie dažniausiai praeina. Bet kai kurie tampa ilgalaikiais gyvenimo palydovais. Lėtinių skausmų kamuojami pacientai neretai daugelį metų ieško būdų jiems nuslopinti.

Garsiausios pasaulio žvaigždės atskleidė, kokius skausmus kenčia diena iš dienos <br> lrytas.lt koliažas.
Garsiausios pasaulio žvaigždės atskleidė, kokius skausmus kenčia diena iš dienos <br> lrytas.lt koliažas.
Avril Lavigne.<br> Scanpix/Xavier Collin/Image Press Agency nuotr.
Avril Lavigne.<br> Scanpix/Xavier Collin/Image Press Agency nuotr.
 George Clooney.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
 George Clooney.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
 Lady Gaga.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
 Lady Gaga.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
123rf.com
123rf.com
Lady Gaga<br>Scanpix
Lady Gaga<br>Scanpix
Olivia Munn
Olivia Munn
Avril Lavigne
Avril Lavigne
Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki
Demi Moore
Demi Moore
Venus Williams
Venus Williams
George Clooney
George Clooney
Susanne Fröhlich
Susanne Fröhlich
Selena Gomez
Selena Gomez
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 10:00 AM

Gydymas – ilgas, bet įmanomas. Terapijos metu pacientai mokosi aktyvių skausmo suvaldymo būdų, kurie gali gerokai pagerinti gyvenimo kokybę.

Skausmo jutimas turi ir teigiamą pusę. Specialios nervų galūnės – vadinamieji nociceptoriai ne tik reaguoja į realius ar grėsmę keliančius audinių pažeidimus, bet ir žaibiškai per stuburo smegenis siunčia pavojaus signalą.

Nociceptoriai išsidėstę beveik visose kūno dalyse, ir tai gerai. Apendicitas – ūminis, rečiau lėtinis aklosios žarnos kirmėlinės ataugos (apendikso) uždegimas – būtų pastebėtas per vėlai, jei nesukeltų skausmo. Pastarasis verčia kreiptis į greitosios pagalbos skyrių. Bet skausmas kartais tampa nesuvaldomas.

Skausmą galima suvokti kaip pagalbininką, kuris paskambina į duris, kai namas dega. Jei pavojinga padėtis trunka ilgai ar būna itin dramatiška, skausmas gali būti ilgalaikis. Ir tapęs, vaizdžiai sakant, itin svarbiu asmeniu perima valdymą į savo rankas.

Moksline kalba tai reiškia: kai trumpalaikei organizmo apsaugai naudingas jautrumas trunka ilgiau, gali būti sutrikdyti regeneraciniai (atsinaujinantys) nervų sistemos gebėjimai.

Ateina laikas, kai skausmo slopinimo funkciją atliekančios organizmo sistemos tampa bejėgės, susidaro naujos skausmo vietos. Skausmas tampa lėtinis, susidaro liūdnai pagarsėjusi skausmo atmintis.

Ši sąvoka apibūdina biocheminius, funkcinius ir morfologinius (formos ir sandaros) centrinės nervų sistemos pakitimus, kuriuos sukelia pasikartojantys skausmai.

Skausmas – labai subjektyvus pojūtis. Vienam pakanka tabletės, kitą verčia kone lipti sienomis. Vadinamoji skausmo atmintis susidaro dėl tam tikro skausmų stiprumo, tęsiasi daugelį mėnesių ir nuolat kartojasi.

Skausmo atminties formavimąsi lemia ne tik ūmaus skausmo patirtis, bet ir iki tol patirti išgyvenimai, skausmo slopinimo būdas.

Neigiami lūkesčiai gali būti savotiškas liepsnos greitintuvo veiksnys. Pacientas, kuris iki operacijos mano, kad skausmas bus stiprus, jam nesąmoningai atidaro duris ir vartus.

Kartais lėtiniai skausmai gali būti net skausmingo įvykio, pavyzdžiui, seksualinės prievartos, pasekmė. Psichologinis skausmas pavirsta fiziniu – kad ir lėtiniu pilvo skausmu.

Tuomet gydytojai bando ultragarso aparatais, rentgenu ar magnetiniu rezonansu nustatyti skausmų priežastis. Bet tikrosios priežasties neįmanoma pavaizduoti vizualiai. Gydymas – vienintelė akivaizdi išeitis.

Skausmo atminties susidarymas dažnai prasideda nekaltai. Pavyzdžiui, tarpslankstelinio disko išvaržos atveju gydytojai suleidžia pacientei nuskausminamųjų ir išrašo ligotumo pažymą.

Bijodama skausmų pacientė nebesportuoja. Bet judėjimo trūkumas sukelia raumenų nuovargį, sustingimą, taigi ir naujus skausmus.

Pacientė blogiau miega, yra vis labiau susierzinusi, baiminasi dėl savo darbo vietos. Galiausiai skausmas tampa lėtinis, o tai reiškia dar mažesnį fizinį aktyvumą ir daugiau rūpesčių. Tai – užburtas ratas.

Belieka viena išeitis – skausmą slopinantys medikamentai. Kadangi jie tik laikinai daro poveikį lėtiniams skausmams, jų reikia vis didesnių dozių.

Šie vaistai turi ne tik daug šalutinių poveikių, bet ir gali sukelti priklausomybę nuo jų, prislėgtas mintis. Mažindami skausmą opiatai atima iš paciento norą būti aktyviam ir gyvenimo džiaugsmą.

Dėl to daugelis pacientų kreipiasi į psichosomatinių ligų kliniką. Su savimi jie dažnai atsineša krepšelį, prigrūstą medikamentų. Be jų, kaip mano pacientai, neištvertų nė dienos.

Jie laiko savo kūną nuolaužų krūva ir priešu. Pacientai nieko daugiau netrokšta, tik gyvenimo be kančios.

Bet ar iš tikrųjų tai įmanoma? Ar skausmo atmintį galima perrašyti? Nejau po daugelio kankynės metų nebėra jokios galimybės?

Specialistai tvirtina, jog visuomet yra vilties, kad pagerės. Net jei tai nebūtinai reikš gyvenimą be skausmo, o tik gebėjimą susitaikyti su juo. Bet taip, kad jis nebebūtų bosas. Tuomet pacientas nebesijaučia auka, o vėl tampa aktyviu savo kūno savininku.

Šiuolaikinė skausmo medicina siūlo daugybę skirtingų gydymo būdų. Idealiu atveju į ambulatorinės skausmo klinikos darbą ir pacientų terapijos programas įtraukiami ir psichologai, fizioterapeutai. Esant poreikiui – ir kiti specialistai.

Šių sričių ekspertai ne tik derina skausmą malšinančių vaistų skyrimą, bet ir padeda pacientams vėl grįžti prie aktyvaus fizinio judėjimo. Tam tikros sporto šakos stiprina raumenis ir sužadina laimės hormonų išsiskyrimą.

Neretai tokios klinikos pacientai iš pradžių sunkiai mokosi pasitikėti savo kūnu, jam vėl suteikti deramą krūvį ir būti gyvybingesniam.

Vaikščiojimas ar plaukiojimas, joga ar pilatesas, osteopatija (terapija, atliekama specialiais rankų judesiais), fizioterapija, kvėpavimo pratimai, masažai, meditacija ar akupunktūra turėtų būti kasdienio gyvenimo dalis. Net jei ne visada lengva ir kai kuriomis dienomis apninka abejonės.

Lėtiniai skausmai kamuoja ir garsenybes

- Garsioji JAV atlikėja, dainų autorė Lady Gaga (36 m.) kenčia nuo fibromialgijos – ligos, kuri sukelia lėtinius raumenų, sąnarių skausmus ir stiprų išsekimą. Dėl šio skaudaus patyrimo pasikeitė ekstravagantiškosios dainininkės pasaulėžiūra. „Noriu, kad kenčiantys skausmą suvoktų jo priežastis ir bendraudami tarpusavyje dalytųsi savo potyriais“, – rašė įžymybė savo „Twitter“ paskyroje.

- Jau dvejus metus šia liga serga ir amerikiečių aktorė, buvusi televizijos laidų vedėja Olivia Munn (42 m.). Nuslopinti skausmus jai padeda sveikas gyvenimo būdas.

- Dėl stiprių skausmų ir kūno paralyžiaus Kanados roko atlikėja Avril Lavigne (38 m.) nebegalėjo atsikelti iš lovos. Tik po daugelio mėnesių dainininkė pagaliau sužinojo diagnozę – Laimo liga (boreliozė), kurią sukėlė erkės įkandimas.

- Buvusi profesionali Danijos tenisininkė Caroline Wozniacki (32 m.) turėjo nutraukti savo profesinę karjerą dėl reumatoidinio artrito. Tai autoimuninė liga, kai sąnariuose vyksta uždegiminiai procesai. „Būna dienų, kai viską skauda ir nebeturi jėgų pakilti iš lovos“, – sako C.Wozniacki.

- Holivudo žvaigždė, trijų dukterų motina Demi Moore (60 m.) kenčia nuo kelių sąnarių artrozės. Skausmams sumažinti pabandė savo kraujo plazmos terapiją.

- Pasaulio teniso aikštynų žvaigždei Venus Williams (42 m.) diagnozuotas Sjogreno sindromas. Sergant šia lėtine autoimunine liga imuninė sistema atakuoja seiles ir ašaras gaminančias liaukas. V.Williams kartą net teko nutraukti dalyvavimą JAV atvirajame teniso čempionate.

- Holivudo žvaigždę George’ą Clooney (61 m.) kamavo stiprūs lėtiniai nugaros skausmai. Dėl to Vokietijoje jam buvo atlikta net operacija.

- Vokietijos žurnalistei ir rašytojai Susanne Fröhlich (60 m.), be kitų ligų, diagnozuotas ir reumatas. Ji pasirinko badavimo terapiją. „Nuo to laiko beveik nepatiriu skausmų, o reumatą sukeliantis veiksnys mano kraujyje dingo“, – sako rašytoja.

- Amerikiečių aktorė, popmuzikos atlikėja Selena Gomez (30 m.) serga vilklige. Dėl šios autoimuninės ligos jai teko atšaukti ne vieną koncertą. 2017-aisiais S.Gomez buvo atlikta inkstų persodinimo operacija.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.