Versalio rūmų teritorijoje – neįprastas viešbutis: čia naktis kainuoja tūkstančius

Ne kartą teigta – norint išlaikyti monarchiją, būtina ją padaryti prieinamesnę žmonėms. Paskutinis Prancūzijos karalius Liudvikas XVI to padaryti nebespėjo, bet dabar jo palikimas žmonėms plačiai prieinamas.

Versalio rūmai.<br>Scanpix/ imago/ Xinhua nuotr.
Versalio rūmai.<br>Scanpix/ imago/ Xinhua nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 6:41 AM

Versalio rūmų teritorijoje duris neseniai atvėrė „Le Grand Controle“ viešbutis. Namas, kuriame įsikūrė penkių žvaigždučių prabangos oazė, pastatytas 1681-aisiais, čia veikė Finansų ministerijos atitikmuo.

Pastatą kūrė mylimiausias karaliaus Liudviko XIV, Liudviko XVI proproprosenelio, architektas Jules’is Hardouinas-Mansart’as. Viešbutyje šiuo metu yra baseinas, „Michelin“ įvertintinas restoranas ir 13 kambarių. Nakvynė Karaliaus Saulės rūmų teritorijoje kainuoja daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Panašu, kad mokėti tikrai yra už ką. Viešbutyje nepriekaištingai saugoma Prancūzijos karališkosios šeimos dvasia: kambarių lubos nukabintos įmantriais sietynais, ant sienų gausu didikų portretų, o baldai puošti aksomu.

Baseino salės grindys išklijuotos plytelėmis šachmatų lentos principu, o čia apsilankiusius ištaigingumo mėgėjus akylai stebi amžiams nutilusių veikėjų biustai. Nieko nuostabaus – kuriant viešbučio dizainą buvo pasitelktos garsaus architekto bei interjero dizainerio Christophe’o Tollemero ir istorikų žinios.

Nepriekaištingas ir aptarnavimas. Viešbučio svečius ryte pažadina klavesino muzika ir XVIII a. stiliaus drabužiais pasidabinęs liokajus, pranešantis, kad karaliui, karalienei, princui ar princesei atėjo metas pabusti. Liokajus plačiai atveria langines ir ant naktinių staliukų serviruoja migdolų pieną su cukrumi.

Restorane Prancūzijos žvaigždė šefas Alainas Ducasse’as (66 m.) ruošia Liudviko XIV virtuvės įkvėptus valgius. Senoviškai rengiasi ne tik liokajai – aprangos taisyklės galioja ir padavėjams, viešbučio registratūros darbuotojams.

Dar viena „Le Grand Controle“ svečių privilegija – privatūs turai po Versalio rūmus ir visą parą prieinami įspūdingi jų sodai, kuriuose auga net 200 tūkst. medžių ir panašiai tiek gėlių.

Naktį karaliaus dvaro pašonėje praleidę lankytojai susiduria tik su viena neigiamybe – prie karališko gyvenimo galima labai greitai priprasti.

Parengė: Agnė Mačiulytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.