Jungtinės Karalystės premjero Rishi Sunako žmona – turtingesnė už karalių Karolį III

Jungtinė Karalystė išgyvena permainas. 2022-aisiais mirė ilgiausiai šalį valdžiusi monarchė karalienė Elžbieta II (1926–2022), o paskutinė jos paskirta ministrė pirmininkė Liz Truss (47 m.) atsistatydino po rekordiškai trumpo laikotarpio – vos septynių savaičių. Jau netrukus jos vietą užėmė Rishi Sunakas (42 m.), kurio pavardę britų geltonoji spauda neretai linksniuoja dėl jo kilmės. Mat politikas – pirmasis šalies ministras pirmininkas, turintis indiškų šaknų.

Akshata Murty laikoma viena turtingiausių Jungtinės Karalystės moterų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Akshata Murty laikoma viena turtingiausių Jungtinės Karalystės moterų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Akshata Murty laikoma viena turtingiausių Jungtinės Karalystės moterų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Akshata Murty laikoma viena turtingiausių Jungtinės Karalystės moterų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 2, 2023, 10:06 AM

Kol vieni įžūlokai stebisi, kaip keičiasi Jungtinės Karalystės istorija (Indija anksčiau buvo viena iš daugelio jos kolonijų), kiti džiaugiasi neeiliniais premjero pasiekimais. Indų kilmės R.Sunako tėvai septintąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį iš Rytų Afrikos emigravo į Jungtinę Karalystę.

Ministro pirmininko tėvas Yashviras ir motina Usha karjeros siekė medicinos srityje, R.Sunakui ir pačiam nuo vaikystės puikiai sekėsi mokslai. Baigęs studijas prestižiniuose gimtosios Anglijos ir Jungtinių Valstijų universitetuose jis tapo jauniausiu Jungtinės Karalystės ministru pirmininku per pastaruosius 200 metų.

R.Sunakas gyvenimo keliu žengia su neeiline moterimi. Jo žmona Akshata Murty (42 m.) – garsi verslininkė, investuotoja, drabužių dizainerė.

Premjero sutuoktinė gimė Indijoje, kartu su jaunesniuoju broliu Rohanu ją užaugino seneliai. Tuo metu jų tėvai – Narayana ir Sudha Murty – siekė mokslo aukštumų. Praėjus vieniems metams nuo dukros gimimo A.Murty tėvas, iš žmonos pasiskolinęs keletą šimtų dolerių, įkūrė IT kompaniją, šiandien vertą milijardų. Akshatos motina tapo pirmąja Indijos moterimi inžiniere, dirbusia didžiausiam šalies automobilių gamintojui. Dabar ji – žinoma filantropė.

Būsimoji premjero žmona už Atlanto studijavo ekonomiką, prancūzų kalbą, mados dizainą ir prekybą. Su vyru juodu susipažino garsiame Jungtinių Valstijų Stanfordo universitete, kurio koridorius kadaise mynė ir rašytojas, Nobelio premijos laureatas Johnas Steinbeckas (1902–1986), garsusis golfo žaidėjas Tigeris Woodsas (46 m.), Holivudo žvaigždė Reese Witherspoon (46 m.).

„Kai jį sutikau, abu buvome 24-erių verslo mokyklos studentai, gyvenantys kitoje šalyje ir neturintys jokio supratimo, kur gyvenimas mus toliau nuneš“, – yra pasakojusi patriote save laikanti A.Murty.

Vestuves pora atšoko praėjus ketveriems metams nuo jųdviejų pažinties. Kaip ir reikėjo tikėtis, puota buvo didžiulė. Ceremonija vyko aukštosiomis technologijomis ir parkais garsėjančiame Bangaloro mieste, kuriame prabėgo nuotakos vaikystė.

Ryškiomis spalvomis nuspalvintoje šventėje apsilankė garsūs visuomenės veikėjai, tokie kaip kriketo legenda Anilas Kumble (52 m.).

Nuo mažumės drabužius dievinanti A.Murty buvo pradėjusi mados verslą, tačiau jis nenusisekė. Daugiau nei prieš dešimtmetį „Vogue“ publikuotame straipsnyje ji pasakojo, kad savo kūriniais siekė pabrėžti Indijos kultūrą, kad kūrė padedama atokiuose šalies kampeliuose gyvenančių menininkų.

„Man rūpi ką nors veikti Indijoje, Indijai, nes ši valstybė – mūsų šeimos DNR dalis, – apie verslo filosofiją kadaise mintis dėstė A.Murty. – Manau, kad gyvename materialistinėmis idėjomis paremtoje visuomenėje. Per pastaruosius dešimtmečius suklestėjus globalizacijai produktus tapo lengviau parduoti plačiajai auditorijai, žmonės vis labiau suvokia pasaulį, kuriame gyvena. Tapo madinga daryti gera.

Dabar Niujorko palėpėje pasikabinti tradicinį vietinių Indijos žmonių tapytą paveikslą taip pat populiaru kaip ir namus papuošti garsaus menininko darbu. Ta pačia logika vadovaujuosi ir madoje. Kodėl gi neapsivilkus vasariškos Indijos urvų įkvėptos suknelės ir jos nesuderinus su dizainerio Marco Jacobso šaliku?“

Šiuo metu premjero žmona daug pelnosi iš įmonių akcijų. Pavyzdžiui, A.Murty priklauso 0,93 procento tėvo kompanijos akcijų, kurių vertė siekia apie 700 milijonų eurų. Dar ji turi akcijų garsaus britų šefo Jameso Oliverio įmonėse ir kitur. Kalbama, kad Jungtinės Karalystės ministro pirmininko žmona yra turtingesnė už patį šalies karalių Karolį III (74 m.).

Premjero žmona yra Indijos pilietė, tačiau ji sutinka Jungtinei Karalystei mokėti mokesčius nuo visame pasaulyje gaunamų pajamų.

Be to, kasmet ji moka keliasdešimt tūkstančių eurų, kad oficialiai išlaikytų gyvenamosios vietos statusą.

„Mano sprendimas mokėti mokesčius Jungtinei Karalystei nekeičia fakto, kad Indija išlieka mano gimimo, pilietybės, tėvų namų ir nuolatinės gyvenamosios vietos šalimi. Bet aš taip pat myliu Jungtinę Karalystę“, – 2022-ųjų pavasarį skelbė ji.

Nors premjero sutuoktinė tiesiogine to žodžio prasme gali maudytis piniguose, ji, aplinkinių nuomone, pasižymi nuoširdumu, mielumu. Elgesio pavyzdį A.Murty regėjo nuo vaikystės. Tarkime, iki šiol, net ir būdamas vienas turtingiausių Indijos žmonių, jos tėvas pats valo savo tualetą. Taip elgėsi ir Akshatos senelis, kuris priešinosi kastų sistemai. Pastarojoje tualeto švara rūpinasi vadinamoji žemiausia kasta.

Murty šeima namuose taip pat neturėjo televizoriaus – tokiu būdu buvo siekiama vaikams ugdyti paprastumą. Televizijos laidas Akshatai ir jos broliui keitė knygos ir bendravimas su žmonėmis.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas ir jo žmona augina dvi atžalas – Krishną (11 m.) ir Anoushką (9 m.). Dukterų privatumą tėvai itin saugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.