Kokios pasaulinio lygio žvaigždės demonstruoja geriausią pavyzdį savo gerbėjams?

Dažniausiai įžymybės yra labiausiai įtaką darančios asmenybės ir idealai kitiems, o kas gali būti geriau, nei nukreipti šią jėgą į gerų darbų skatinimą? Štai garsenybės, kurių balsas kalbant apie ekologiškesnę ateitį garsiausias.

Leonardo DiCaprio.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Leonardo DiCaprio.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Ianas Somerhalderis.<br>Scanpix/ ZUMAPRESS.com nuotr.
Ianas Somerhalderis.<br>Scanpix/ ZUMAPRESS.com nuotr.
Jane Fonda.<br>Scanpix/ AP nuotr.
Jane Fonda.<br>Scanpix/ AP nuotr.
Gisele Bundchen.<br>Scanpix/ USA TODAY Sports nuotr.
Gisele Bundchen.<br>Scanpix/ USA TODAY Sports nuotr.
Stella McCartney.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Stella McCartney.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 1:23 PM, atnaujinta Feb 8, 2023, 2:05 PM

1. Stella McCartney

Tikra mados pramonės tvarumo asė S.McCartney (51 m.) atvėrė kelią aplinkai draugiškesnei pramonei dar prieš tai, kai tvarumas tapo populiariu mados žodžiu. Nenaudodama gyvūnų odos ar kailio ir kurdama savo kolekcijas iš perdirbtų ir ekologiškų medžiagų S.McCartney ir toliau rodo svarbų pavyzdį labai teršiančiai mados pramonei.

2. Leonardo DiCaprio

Dar 1998 m. įkūręs savo vardu pavadintą fondą L.DiCaprio (48 m.) pareiškė, kad yra pasiryžęs „padėti atkurti pusiausvyrą grėsmingose ekosistemose, užtikrinti ilgalaikę visų Žemės gyventojų sveikatą ir gerovę“. Aktorius buvo paskirtas Jungtinių Tautų atstovu klimato kaitos klausimais. Be to, L.DiCaprio surinktos aukos įvairioms aplinkosaugos aktyvistų grupėms siekia milijonus dolerių.

Ypač L.DiCaprio stengiasi atskleisti neigiamą gyvulininkystės poveikį aplinkai. Jis buvo vienas pirmųjų investuotojų į veganišką kompaniją „Beyond Meat“, augalinio pieno prekės ženklą „Califia Farms“ ir avinžirnių užkandžių įmonę „Hippeas“.

3. Alicia Silverstone

Padaryti tik vieną pokytį į gerąją pusę? Aktorė A.Silverstone (46 m.) yra veganė nuo 1998 m. ir nuo tada išleido dvi veganiškos kulinarijos knygas: „The Kind Life“ ir „The Kind Mama“.

Žmonių pamilta aktorė taip pat gyvena namuose, kuriuose naudojama saulės energija. 2012 m. A.Silverstone kartu su „Juice Beauty“ pristatė ekologiškų makiažo priemonių kolekciją, o savo tinklaraštyje „The Kind Life“ ji taip pat pasisako už ekologišką bei tvarų gyvenimą ir teigia, kad „mūsų sparčiai auganti priklausomybė nuo gyvūnų, kaip maisto šaltinio, yra viena didžiausių grėsmių klimatui“.

4. Woody Harrelsonas

Aktorius W.Harrelsonas (61 m.) yra žinomas dėl savo išskirtinių pastangų mažinant poveikį aplinkai. W.Harrelsonas atsisakė mėsos, pieno produktų ir plastiko, o jo filmavimo aikštelių priekabos dažnai veikia pasitelkus saulės energiją.

Dar 1996 m. W.Harrelsonas buvo areštuotas už lipimą ant Auksinių vartų tilto, kai protestavo prieš 60 000 arų giraitės griovimą Šiaurės Kalifornijoje. 2019 m. W.Harrelsonas pasirodė garsiajame „Saturday Night Live“ šou su kolege aktyviste Billie Eilish. Juodu pristatė vaizdo įrašą, įspėjantį žiūrovus apie siaubingą planetos galimą nuokrypį, jei nebus imtasi veiksmų ir atsakomybės.

5. Gisele Bundchen

Būdama jauno amžiaus į supermodelių pasaulį įžengusi G.Bundchen (42 m.) buvo vienas geidžiamiausių ir geriausiai apmokamų modelių pasaulyje. 2009 m. supermodelis buvo pavadintas pasauline geros valios ambasadore Jungtinėse Tautose, kur G.Bundchen ir toliau naudojasi savo įtaka skleisti žinią apie tvarumą ir aplinkos apsaugą.

„Žala, kurią darome aplinkai, paliečia mus visus. Tai pasaulinė problema, kurią reikia spręsti pasaulinio masto veiksmais“, – JT skirtame pareiškime sakė G.Bundchen. Per savo 40-ąjį gimtadienį 2020 m. Gisele pasodino 40 000 medžių, o dėl savo įtakos gerbėjams jų skaičius išaugo iki 250 000.

6. Julia Roberts

Pasikliaudama saulės energija 2007 m. aktorė J.Roberts (55 m.) Malibu teritorijoje pastatė draugišką aplinkai namą, kuriame naudojami tvarūs energijos šaltiniai ir kuris yra pastatytas iš ekologiškų, perdirbtų medžiagų ir medienos iš tvariai tvarkomų miškų. Tačiau Julia tuo neapsiribojo, nes ji taip pat nešiojasi su savimi daugkartinį puodelį ir naudojo tik ekologiškas sauskelnes, kai jos vaikai buvo maži. Aktorė savo vaikus įvardijo kaip pagrindinę priežastį, kodėl suprato, jog ji nepadarė pakankamai, kad išsaugotų mūsų planetą.

7. Jane Fonda

Aplinkosaugos aktyvistė aktorė J.Fonda (84 m.) buvo kelis kartus suimta dėl protestų Vašingtone, kuriuose žmonės buvo raginami veikti ir didinti informuotumą apie klimato krizę. „Esame paskutinė karta, kuri vis dar turi galimybę priversti pakeisti klimato kaitos kryptį, gali didžiuliu mastu išgelbėti gyvybės rūšis. Ir jei jūs pabandysite, kas žino, ką dar galėtumėte įkvėpti“, – sakė ji „The Guardian“ 2021-aisiais.

8. Ianas Somerhalderis

Kaip ir L.DiCaprio, aktorius I.Somerhalderis (44 m.) 2010 m. įkūrė savo paties ne pelno fondą, daugiausia dėmesio skirdamas aplinkos apsaugai. Fondas padeda finansuoti žaliosios energijos plėtrą, kartu didindamas informuotumą apie klimato kaitą. 2014 m. „Vampyro dienoraščių“ žvaigždė buvo paskirtas JT aplinkos programos geros valios ambasadoriumi.

Kartu su kitu „Vampyro dienoraščių“ aktoriumi Paulu Wesley 2020 m. I.Somerhalderis pristatė savo nepaprastai sėkmingą burbono prekės ženklą „Brother’s Bond“. Naudodami vien tvarius, regeneraciniu būdu išaugintus grūdus savo gėrimui aktoriai įvardija ambicingą tikslą padėti sustabdyti klimato kaitą.

9. Gwyneth Paltrow

Aplinkos temas nagrinėdama savo internetinėje platformoje „Goop“ aktorė G.Paltrow (50 m.) moko savo skaitytojus apie tvarią madą ir ekologišką grožį. Kai kurie komentatoriai G.Paltrow bendruomenę netgi vadina kultu. Kultas ar ne, „Goop“ skleidžia žinią tokiomis esminėmis temomis kaip greitosios mados problemos ir dalyvavimas kovoje su klimato krize.

10. Drew Barrymore

Ikoniška „Čarlio angelų“ žvaigždė D.Barrymore (47 m.) pirmą kartą paniro į ekologiško grožio pasaulį 2013 m., kai pristatė savo kosmetikos prekės ženklą „Flower Beauty“. Nuo tada D.Barrymore atsidavusi tvariam gyvenimo būdui. Per savo televizijos laidą „The Drew Barrymore Show“ aktorė reguliariai duoda patarimų, kaip gyventi ekologiškiau, kartu mokydama žiūrovus, kaip tinkamai rūšiuoti ir perdirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.