Ekspertė sugriovė rytietiškus kvepalus gaubiančius mitus: už nedidelę kainą – nepriekaištinga kokybė

Nors rytietiški kvepalai jau kurį laiką yra tarp populiariausių, vis dar atsiranda abejojančių jų kokybe, išskirtinumu. Anot Lietuvoje pirmaujančios arabiškų kvepalų parduotuvės „Parfum Arabia“ įkūrėjos Viktorijos Gaidytės, tokios abejonės yra laužtos iš piršto. „Arabų kraštai tikrai ne veltui vadinami parfumerijos lopšiu“, – sako ji.

Lrytas.lt koliažas.
Lrytas.lt koliažas.
Arabiškų kvepalų parduotuvė „Parfum Arabia“.
Arabiškų kvepalų parduotuvė „Parfum Arabia“.
Arabiškų kvepalų parduotuvė „Parfum Arabia“.
Arabiškų kvepalų parduotuvė „Parfum Arabia“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-22 09:00

Parfumerijos kultūrą arabai perėmė iš Senovės Egipto. Prieš daugiau nei penkis tūkstančius metų Nilo upės slėnyje užgimusioje civilizacijoje kvepalai buvo tiesiog dievinami. Manoma, jog Senovės egiptiečiai kasdienybėje neapsieidavo be „kyphi“ smilkalų, kuriuos sudarė įvairūs ingredientai, tokie, kaip kiparisas, kadagys, medus. „Kyphi“ buvo gaminami pagal keletą receptų. Pastaruosius iki šiol saugo amžiams nutilusios Senovės Egipto šventyklų sienos.

Apie Senovės egiptiečių aistrą kvapams išduoda ir jų puoselėtas paprotys ant galvos nešioti aliejumi, mira ir riebalais pripildytus kvapius kūgius, kurie aromatą skleidė tirpdami.

Dar ir dabar arabai neapsieina be smilkalų, kvapiųjų aliejų. „Arabai pirmiausia pasitepa aliejiniais kvepalais, po to naudoja purškiamus. Taip pat aromatui sustiprinti neretai yra naudojami medžio, daugiausia agarmedžio, smilkalai, kurių kvapas įsigeria į drabužius“, – apie rytietiškų kraštų kvepinimosi tradicijas antrino V.Gaidytė.

Kaina – tikrai ne svarbiausias rodiklis

Vis dėlto, nemažai šiuolaikinių pirkėjų kvepalų kokybę yra linkę vertinti tik pagal jų kainą. Tokie pirkėjai yra įsitikinę, jog išleidę keletą šimtų eurų tikrai įsigis gerus kvepalus. Pasak verslininkės, taip yra tikrai ne visada.

„Rytietiškoje parfumerijoje, taip pat, kaip ir, tarkime, prancūziškoje egzistuoja skirtingos kainų kategorijos. Įvairūs gamintojai gali pasiūlyti ir itin brangių, ir vidutiniškai kainuojančių, ir už palankią kainą parduodamų labai gerų kvepalų. Kvepalų gamintojai iš arabų šalių gerą kainą gali pasiūlyti todėl, kad dauguma prabangių jų kvepalų komponentų, kaip antai šafranas, sandalmedis, rožė, agarmedis yra išgaunami Rytų šalyse. Be to, Rytuose gimė šiuolaikinis parfumerijos menas. Arabų parfumerininkams tikrai pakanka žinių ir meistriškumo tam, kad jie galėtų sukurti puikų aromatą už kur kas pigesnę kainą nei europiečiai“, – pasakojo „Parfum Arabia“ įkūrėja.

Paradoksalu, tačiau itin brangius nišinius kvepalus rinkoje siūlantys ne arabiškų kvepalų gamintojai sudedamąsias savo produktų dalis importuoja iš arabų valstybių. „Kone visi aukštosios parfumerijos kūrėjai naudoja būtent arabų šalyse aptinkamus parfumerijos ingredientus“, – tikino V.Gaidytė.

Išskirtinumas ne tik kainoje

Dėl palankių gamtos sąlygų ir senų parfumerijos tradicijų rytietiškų kvepalų gamyboje dažniau naudojami natūralūs, o ne sintetiniai ingredientai. Parfumerijos specialistai neabejoja, jog natūralūs komponentai kur kas geriau sąveikauja su oda, ilgiau ant jos išsilaiko.

Natūraliai išgaunamos natos ant kiekvieno žmogaus odos skleidžiasi skirtingai. Tai reiškia, jog tais pačiais rytietiškais kvepalais pasikvepinę žmonės gali kvepėti netapačiai.

Arabiški kvepalai taip pat pasižymi ryškia kvapų gama. Pavyzdžiui, „Parfum Arabia“ parduotuvių, kurios įsikūrusios sostinėje, Odminių gatvėje 11, Kaune, M.Daukšos gatvėje 5, bei internete bestsleriai „Raheeb“ kvepalai savyje talpina levandos, bergamotės, kedrų, pačiulių, sandalmedžio, muskuso, gvajako medienos natas. „Giovanni Lorenzi Ceaser (Tiziana Terenzi Chimaera)“ dvelkia laurų lapais, citrina, čiobreliais, juodaisiais pipirais, šafranu, gvazdikėliais, magnolijomis, medumi, bijūnais, šalaviju, pušimi, karamele, tabaku, agarmedžiu.

„Parfum Arabia“ parduodami kvepalai taip pat, kaip ir kito pobūdžio nišiniai aromatai nugula išskirtinio dizaino buteliukuose. „Maghateer“ buteliukas, puoštas auksiniu kupranaguriu arba juodo arklio galva dabintas „Maahir Black“ taps puikia namų puošmena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?