Interneto sensacija tapusios popiežiaus nuotraukos – netikros: paaiškėjo jų atsiradimo istorija

Internete žaibiškai plinta kadras, kuriame tariamai užfiksuotas baltą pūkinį paltą su ant grandinėlės kabančiu kryžiumi ties krūtine vilkintis popiežius Pranciškus. Nors nuotrauka atrodo labai tikroviškai ir spėjo apgauti ne vieną socialinių tinklų vartotoją, tačiau iš tiesų tai – dirbtinio intelekto įrankiu „Midjourney“ sukurtas vaizdas.

 Atskleista, kaip atsirado internete žaibiškai paplitusi baltą pūkinį paltą vilkinčio popiežiaus Pranciškaus nuotrauka.<br> Socialinio tinklo nuotr.
 Atskleista, kaip atsirado internete žaibiškai paplitusi baltą pūkinį paltą vilkinčio popiežiaus Pranciškaus nuotrauka.<br> Socialinio tinklo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 1:22 PM

Jo pagalba galima sugeneruoti labai realistiškus vaizdus – dar visai neseniai internetinėje erdvėje buvo paplitusi nuotrauka, kurioje neva užfiksuotas buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo suėmimas. Pastarasis šiuo netikru dirbtinio intelekto vaizdu, kuriame jis klūpo ant kelių ir meldžiasi, netgi pasidalijo savo socialiniuose tinkluose.

Šis dirbtinio intelekto vaizdų generatorius suteikia galimybę bet kuriam asmeniui sukurti norimą vaizdą – tereikia keliais teksto žodžiais aprašyti, kokio rezultato tikimąsi. Įrankio pagalba galima greitai sukurti tiek įvairių personažų, tiek gyvūnų, peizažų, objektų ar bet ko kito, ką tik galima įsivaizduoti, vaizdus.

Realistišku Katalikų bažnyčios vadovo paveikslėliu visų pirma buvo pasidalinta „Reddit“ platformoje, vėliau – ir tviteryje, kur dauguma žmonių patikėjo, jog tai yra tikra nuotrauka, rašoma portale forbes.com.

Socialinių tinklų vartotojai neslėpė savo sumišimo, suklastotas popiežiaus atvaizdas apkvailino ir kraštutinių dešiniųjų influencerį Ianą Milesą Cheongą, kuris, pasidalindamas šiuo kadru, rašė: „Popiežius yra mados ikona. Gerbkite dabitą“.

Tačiau vėliau žmonės, gebantys demaskuoti tokio pobūdžio kūrinius, atskleidė, kaip nustatyti, ar vaizdas iš tiesų yra sugeneruotas dirbtinio intelekto. Anot jų, tai padaryti galima pažvelgus į žmogaus rankas, kadangi kol kas šie įrankiai dar nesugeba tinkamai jų sugeneruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.