Saulius Baradinskas išpildė savo svajonę – jau pakeliui į Holivudą

Kiekvienais metais viena prestižiškiausių JAV kino mokyklų – Los Andželo širdyje esanti AFI konservatorija – iš viso pasaulio atsirenka po 28 talentus. Šiemet jų sąrašą papildys ir lietuviška pavardė – kino, reklamų, muzikinių klipų režisierius Saulius Baradinskas (32 m.) jau rugpjūtį krausis lagaminus į išsvajotąjį Holivudą.

 S.Baradinskas su mylimąja B.Tiškevič.
 S.Baradinskas su mylimąja B.Tiškevič.
 Saulius Baradinskas.<br> B.Damarodo nuotr.
 Saulius Baradinskas.<br> B.Damarodo nuotr.
  Saulius Baradinskas.<br>  B.Damarodo nuotr.
  Saulius Baradinskas.<br>  B.Damarodo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Adelė Meškinytė

Apr 15, 2023, 12:10 PM

Simboliška, bet žinią, kad pateko į šią kino mokyklą, jis išgirdo būdamas su dviem svarbiausiomis savo gyvenimo moterimis. Minint 70-ąjį mamos gimtadienį kartu su sužadėtine Beata Tiškevič išgirstas džiugias naujienas tąsyk palydėjo šūksniai ir apsikabinimai. Šiandien sveikinimų pilni ir S.Baradinsko socialiniai tinklai, atsirado ir norinčių kūrėją paremti finansiškai.

AFI konservatorija, kurios duris jau netrukus pravers Saulius, yra viena geriausių JAV filmų kūrimo mokymo įstaigų, užauginusi tokius talentus kaip režisierius Davidas Lynchas, Darenas Aronofsky, Terrence’as Malickas, čia yra dėstę Stevenas Spielbergas, Quentinas Tarantino, Martinas Scorsese, Denis Villeneuve’as ir kiti žymūs kino meistrai. Konservatorijos alumnai pasaulyje pelnę gausybę apdovanojimų, tad nenuostabu, kad lietuvių kūrėjas nekantrauja prisiliesti prie to, ką iki šiol matė tik ekranuose.

S.Baradinskas puikiai pamena, kai dar 2013-aisiais, tik baigęs architektūros studijas, su bičiuliu vaikštinėdamas svajojo, ką nuveiks per dešimtmetį. Tada jam ir dingtelėjusi mintis: gal reikėtų studijuoti JAV? „Pripažįstu, kad per tą laiką vis atidėliodavau šį žingsnį, bet būtent 2021-aisiais, kai mano filmas „Techno, Mama“ buvo parodytas Venecijos kino festivalyje ir pelnė tarptautinį pripažinimą, supratau, kad užaugau kaip kūrėjas ir jau galiu bandyti stoti“, – sakė Saulius.

O patekti į AFI konservatoriją tikrai nebuvo paprasta – Sauliaus laukė pora metų griežtai suplanuotų dienų, prieš tai – įsitvirtinimas kino bendruomenėje.

„Pastaruoju metu keldavausi 4 val. ryto, daug dirbau, susikūriau griežtą discipliną. Be to, reikėjo ypač geru balu išlaikyti IELTS akademinį egzaminą, nufilmuoti filmo sceną, parašyti gyvenimo aprašymą, motyvacinę esė, gauti dvi rekomendacijas iš tarptautinės, pripažintos kino bendruomenės, pristatyti savo darbus ir gyvai juos išanalizuoti. Stojimo procesą vainikavo interviu su pačia mokykla“, – prisimena kino režisierius.

Per dvejus metus jam konservatorijoje teks sukurti 5 trumpametražius filmus.

„Tikiu, kad studijos padės augti, o svarbiausia – garsinti Lietuvos vardą, pasakoti apie ją pačiame Holivude. Vėliau planuoju grįžti į Lietuvą ir nufilmuoti savo miuziklą „Betono Muzika“. Sukaupta patirtimi noriu pasidalyti su Lietuvos kino bendruomene ir kiną kurti kartu“, – planus atskleidė Saulius.

Dar vienas svarbus režisieriaus tikslas – surinkti beveik 240 tūkst. dolerių sumą, mat tiek kainuoja dveji studijų metai. Dalį jis sumokės iš savo santaupų, tačiau daugiausia ketina užsidirbti pats, taip pat teiks paraiškas į fondus.

Siekti ilgamečio tikslo pirmajam Lietuvoje augusiam šios mokyklos studentui padeda ir jo sekėjai – per pirmąją dieną jie suaukojo net 20 tūkst. dolerių, o mainais gausiau prisidėjusiems Saulius žada vietą jo naujausio filmo titruose. Negana to, kovo mėnesį režisierių nustebino ir pati konservatorija įteikdama 15 tūkst. dolerių stipendiją, tad likusi surinkti suma šiandien yra susitraukusi iki 170 tūkst. dolerių.

„Tai nuostabu. Jaučiu didžiulį dėkingumą žmonėms, kurie mane palaiko, – Beatai, draugams, šeimai, kolegoms, visiems, kurie prisideda prie mano svajonės“, – užbaigia Saulius ir kviečia jo kelionę Holivude sekti jo atvirlaiškyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.