Daiva Žeimytė-Bilienė: „Auginti vaikus neprivalo tik moterys“

Pasak žurnalistės, televizijos laidų vedėjos Daivos Žeimytės-Bilienės, aplink mus yra daug lyderių moterų, autoritetų, tereikia juos pamatyti. Žmogus, į kurį Daiva visuomet lygiavosi, išmoko žmogiškumo, empatijos, žmonių priėmimo, palaikymo, didelio pasitikėjimo savimi ir išankstinių nuostatų atsisakymo, yra jos mama.

Daiva Žeimytė-Bilienė ir Mindaugas Bilius.<br>T.Bauro nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė ir Mindaugas Bilius.<br>T.Bauro nuotr.
Daiva Žeimytė (dešinėje) ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Daiva Žeimytė (dešinėje) ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Daiva Žeimytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Daiva Žeimytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Marija Palaikytė.
Marija Palaikytė.
Jolanta Svirnelytė.
Jolanta Svirnelytė.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 9:03 AM

Žurnalistė, Daiva Žeimytė-Bilienė pasakoja, kad būtent mama formavo jos vertybes ir ypatingai dabar, pradedant ieškoti gyvenime vertės, prasmingumo, mamos pamokos, jos pavyzdys moters gyvenime atsiskleidžia visomis spalvomis labai ryškiai.

„Be tėvų, lyderystės suvokimui didelę įtaką jauniems žmonėms daro mokykla, mokytojai, kurie yra pirmieji lyderiai vaikų gyvenime. Gyvenime visada turime iš ko mokytis, o autoritetų, lyderių aplink mus yra daug, tereikia juos pamatyti. Tai nebūtinai turi būti daug pasiekęs žmogus. Lyderiu gali būti draugas, giminaitis ar kaimynas, kuris inspiruoja, priverčia keistis. Kalbant apie moterų lyderystę, visiems rekomenduoju pažiūrėti filmą „Dvi minutės iki vidurnakčio“.

Filmas pasakoja apie socialinį eksperimentą, kurio metu aktorės moterys vaidino fiktyvios šalies vyriausybę ir turėjo priimti sprendimą, kaip elgtis branduolinės grėsmės akivaizdoje. Diskusijoje po filmo peržiūros kalbėjome, jog moterų lyderystė yra labiau apgalvojanti pasekmes, situacijas sprendžianti nuosekliau. Moterys įvairius vertinimus atlieka per psichologinę prizmę, emociją. Moterų sprendimuose nėra didelės skubos, blaškymosi, o tai atsispindėjo ir filme matytose situacijose, kai aktorės apie minėtos baisios situacijos sprendimo būdą kalbėjosi ypatingai ramiai“,– mintimis dalijosi D. Žeimytė-Bilienė.

Moteris lydere gali būti ir šeimoje

Žurnalistė išskiria Estijos bei Suomijos Seimo Pirmininkes, kurios yra ne tik lyderės, ryškios asmenybės, bet ir nebijančios kitų nuomonės, priimančios emociškai stiprius sprendimus. Pasak Daivos, moterų lyderystėje yra daugiau jausmo, o tai yra labai svarbu, kadangi visiems žmonėms svarbu jausmai, ypatingai krizinėse situacijose.

„Moterys emocijų, kaip ir žodžių, turi daug ir gerai tai išnaudoja tuomet, kai jos tampa lyderėmis. Žinoma, vis dar gajūs stereotipai apie vyriškas profesijas, o mes, skirtingos lytys, esame pasiskirstę tam tikromis pareigomis. Vis tik, moterys neprivalo staiga eiti dirbti fizinių darbų, tačiau auginti vaikus taip pat neprivalo vien tik moterys. Man patinka terminas ne lygybė, o lygiavertiškumas. Esame lygiaverčiai kaip žmonės. Turėtume turėti vienodas galimybes, lygiavertį atlygį. Kalbant apie mano kaip žurnalistės profesiją, džiaugiuosi, jog ji yra apie lygiavertiškumą“,– mintimis dalijosi moteris.

D. Žeimytė-Bilienė skatina moteris sau atsakyti į klausimą, kas joms yra lyderystė ir kurioje srityje jos nori tokiomis tapti. Moterys gali būti lyderės ne tik versluose, bet ir nedidelėje bendruomenėje, šeimoje, vaiko darželyje ar bet kur kitur. „Moterys tikrai gali atsakyti sau į klausimą, kokioje srityje jai sekasi geriausiai, kadangi visi atsakymai, nuojautos ateina iš pasąmonės“,– pridūrė laidų vedėja.

Savaitės pradžioje Daivą Žeimytę-Bilienę galima buvo išvysti inovatyvaus ir šiuolaikiško universiteto moterims Lietuvoje „WoW University“ jau ketvirtą kartą organizuotame mokslo metų uždarymo vakare. Žurnalistė taip pat yra „WoW University“ Tarybos narė bei kurso „Stiprios!“ apie emocinį ir finansinį stabilumą idėjinė ir turinio autorė.

Renginio metu žurnalistė apie moterų lyderystę kalbėjosi su Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, o pokalbio metu palietus moterų įgalinimo klausimą, Seimo Pirmininkė pasidalino svarstymais, jog tam tikrus aspektus Lietuvoje galima sureguliuoti įstatymais. Pavyzdžiui, auginantiems vaikus, trumpinti darbo savaitę, į vaikų priežiūros atostogas skatinti išleisti ne tik moteris, bet ir vyrus, didinti darželių įvairovę ir prieinamumą.

„Moterų lyderių Lietuvoje yra nemažai, tačiau jei pažiūrėsime į Parlamento sudėtį, moterų narių procentas jame – gerokai per mažas. Yra nemažai sričių, kurios tradiciškai laikomos vyriškomis. Tad norėčiau paraginti moteris kuo dažniau išeiti iš komforto zonos. Moterys dažnai imasi iššūkių, priima sprendimus dėl naujų pareigų tik tada, kai tam jaučiasi visiškai užtikrintos.

Tuo tarpu vyrai sprendimus priima pernelyg nesukdami galvos ar abejodami dėl savo galimybių. To galėtume pasimokyti ne tik pačios, bet ir pamokyti viena kitą, palaikyti. Norisi palinkėti, kad ateityje mums atskirai nebereikėtų kalbėti apie moterų lyderystę, tai būtų savaime suvokiamas dalykas“,– sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Suteikta net 100 stipendijų

WoW Unversity veikia kaip NVO (Nevyriausybinė organizacija). Šiais metais „WoW University“ įgyvendino 9 kursų programas, iš kurių 3 buvo nauji. Viena jų – jau minėtas D. Žeimytės-Bilienės kursas „Stiprios“ apie emocinį ir finansinį stabilumą. Per vienerius mokslo metus socialiai pažeidžiamoms moterims įsteigta net 100 stipendijų, o mokymų programas baigė daugiau nei 2500 smalsių studenčių.

Bendradarbiaujant su geriausiais Lietuvos ir pasaulio specialistais, vizioneriais, verslinikais, mokslininkais prie „WoW University“ projekto prisijungė 72 dėstytojai, įvyko 80 paskaitų, o ypatingas dėmesys buvo skiriamas dviem socialiniams projektams.

Vienas jų – jau antrą kartą Lietuvoje įvykęs „Future Heroes“ projektas, skirtas 14 – 17 metų mergaitėms ugdyti lyderystės ir antreprenerystės įgūdžius. Projektas buvo vykdomas kartu su Britų Taryba ir Šveicarijos Filantropijos Fondu „The Ella Fund“. Dar vienas naujas socialinis projektas – „Karjeros ir kompetencijų centras“, finansuojamas Europos Sąjungos fondo, skirtas socialinius iššūkius patiriančioms moterims atnaujinti savo žinias, persikvalifikuoti ir grįžti į darbo rinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.