Monako karališkieji rūmai dreba: kunigaikštis pakeitė svarbų savo žmonos asmeninį patarėją

Monako kunigaikštis Albert’as II (65 m.) pakeitė svarbų savo žmonos Monako kunigaikštienės Charlene (45 m.) asmeninį patarėją. Šiam sprendimui pritarė jo vyriausioji sesuo, pilkąja Monako kardinole vadinama kunigaikštytė Caroline (66 m.).

Monako kunigaikštis Albert’as II su žmona Charlene.<br> Scanpix nuotr.
Monako kunigaikštis Albert’as II su žmona Charlene.<br> Scanpix nuotr.
Monako kunigaikštis Albert’as II su žmona Charlene.<br> Scanpix nuotr.
Monako kunigaikštis Albert’as II su žmona Charlene.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2023, 11:49 AM

Viena mažiausių ir turtingiausių pasaulio valstybių Monakas atsidūrė prie pokyčių slenksčio, o kunigaikštis Albert’as II – ko gero, sunkiausios jo valdymo metų krizės. Po kaltinimų korupcija pradėjęs operaciją „mains propres“ („švarios rankos“) jis išsiskyrė su artimais darbuotojais.

Interviu Prancūzijos laikraščiui „Le Figaro“ Monako kunigaikštis nurodė savo griežto žingsnio priežastį: „Kai nebelieka pasitikėjimo ir į mano pateiktus klausimus nėra aiškių atsakymų, būtini sprendimai. Dėl to pasiryžau suburti naują komandą, kuri bus man pavaldi. Man svarbiausia – kompetencija. Mano vaidmuo – saugoti Monako Kunigaikštystės institucijas.“

Visa tai Albert’as II aptarė su savo seserimis Caroline ir Stephanie (58 m.).

„Žinoma, jos buvo informuotos. Viskas daroma su jomis pasitarus, ypač tvarkant šeimos turto reikalus“, – sakė Monako kunigaikštis.

Bet šiuo atveju jis nė žodžiu nepaminėjo kunigaikštienės Charlene.

Užuot padėkojęs Charlene, kad ji palaiko jį šiomis sunkiomis dienomis, kunigaikštis sutelkė dėmesį į savo seseris.

Atrodo, kad kunigaikštienė nedalyvauja priimant rūmuose svarbius sprendimus, nors vienas iš pašalintų darbuotojų buvo artimas asmeninis Charlene patarėjas.

Kas slypi už kaltinimų korupcija? 2021-ųjų rudenį internete buvo paviešinti sensacingi dokumentai. Jie tariamai kaltina Grimaldi ir Wittstockų šeimų turto valdytoją Claude’ą Palmero (67 m.), advokatą ir kunigaikščio Albert’o II jaunystės draugą Thierry Lacoste’ą ir kitus pareigūnus korupcija dėl nekilnojamojo turto projektų. Nepaisydamas kaltinimų Albert’as II ilgai nepriėmė sprendimų dėl savo patikėtinių ir anuomet sakė: „Aš smerkiu šią šmeižto ir anoniminę melagingų gandų ir apkalbų kampaniją, kuri nukreipta prieš kelis kunigaikštystės darbuotojus.“

Alžyre gimęs C.Palmero, kuris dirbo jau Monako kunigaikščio Rainier III (1923–2005) valdymo metais, žino daug paslapčių. Jis diskretiškai tvarkė finansinius reikalus, susijusius su nesantuokiniu Albert’o II sūnumi Alexandre’u Grimaldi Coste (19 m.).

Charlene persikėlus iš Pietų Afrikos Respublikos į Monaką tapo jai svarbiu patarėju.

C.Palmero valdo dalį Monako kunigaikštienės turto. Jis su Charlene broliu Seanu Wittstocku (40 m.) vadovavo dviem šeimos verslą plėtojančioms įmonėms mokesčių rojumi vadinamoje Maltoje.

Charlene patarėjas buvo vienas įtakingiausių ir galingiausių Monako Kunigaikštystės asmenų. C.Palmero, priešingai nei kai kurie karališkųjų rūmų tarnautojai, visada besąlygiškai rėmė Charlene.

Kai Monako kunigaikštienė dėl kvėpavimo takų ligos 2021-aisiais daugeliui mėnesių įstrigo Pietų Afrikos Respublikoje, C.Palmero stengėsi, kad ja būtų kuo geriausiai pasirūpinta. Jis buvo tas darbuotojas, kurio lojalumu Albert’as II net ir paviešinus skandalingus dokumentus iš pradžių nė kiek neabejojo.

Dabar Monako kunigaikštis pradėjo išdavikų medžioklę. Tyrėjai nustatė įtariamus interneto adresų, į kuriuos buvo įkelti kaltinantys dokumentai, operatorius.

Policija suėmė du vyrus – belgą ir monakietį, kurie dabar stos prieš teismą. Neva šį užsakymą jie gavo iš įtakingo statybų magnato, kuris piktinosi, kad Monake jam nebuvo skirti tam tikri užsakymai.

Bet šis verslininkas neigia turintis kokių nors sąsajų su paviešintais dokumentais. Banko išrašai, kurie įrodo tariamus kyšius, esantys klastotė.

Prancūzijos žiniasklaida, sužinojusi apie Monako rūmuose tvyrančią įtemptą padėtį, rašė apie netrukus įvyksiantį kunigaikščių poros išsiskyrimą.

Ypač daug buvo rašoma apie vieną kunigaikštienės Charlene pasirodymų viešumoje be sužadėtuvių žiedo. Dėl to paaiškinimą pateikė jos brolio Seano žmona Chantell Wittstock (36 m.): „Kartais Charlene nusprendžia nemūvėti 10-ies karatų žiedo. Albert’as II padovanojo jai daugybę žiedų. Juos ji nešioja tinkama proga.“

Kovo pabaigoje Monako kunigaikštienė nedalyvavo Rožių pokylyje. Šio Monako aukštuomenei nepaprastai svarbaus renginio metu Charlene privačiu lėktuvu iš Nicos skrido į Dubajų (Jungtiniai Arabų Emyratai). Tad nieko nuostabaus, kad kalbos dėl poros nesutarimų darėsi vis garsesnės.

Monako kunigaikštienė bandė jas pritildyti interviu Pietų Afrikos Respublikos žurnalui „You“: „Albert’ui ir man viskas gerai. Esu laiminga, sveika ir sutelkiu dėmesį į savo šeimą ir savo darbą.“

Po šio Monako kunigaikštienės pareiškimo praėjus vos kelioms savaitėms C.Palmero perrašė jo valdytą turtą jos broliui Seanui.

Charlene nieko nežinojo apie įvykius rūmuose arba sąmoningai norėjo paskleisti žinią, kad, nepaisant sunkios krizės, viskas gerai.

Monako kunigaikštis glaustu potvarkiu C.Palmero išleido į pensiją. Atsakingu už kunigaikštienės finansus paskyrė buvusį koncertų vadybininką, Monako televizijos vadovą Salimą Zeghdarą. Toks sutuoktinio sprendimas Charlene turėjo būti nepalankus. C.Palmero ne tik daugelį metų jai ištikimai tarnavo, bet ir daug žino apie plačiai tarp Maltos, Londono ir Pietų Afrikos Respublikos išsikerojusius jos brolio S.Wittstocko verslus.

C.Palmero dar valdo vilą Pietų Prancūzijoje, kur gyvena nesantuokinis kunigaikščio Albert’o II sūnus A.Grimaldi Coste.

Bet Monako kunigaikštis iki šiol oficialiai neatsisakė savo advokato T.Lacoste’o. Jis jau daugelį dešimtmečių sprendė Albert’o II problemas ir neigia bet kokią savo kaltę.

Spėjama, kad Th.Lacoste’as žino apie Monako kunigaikštį daugiau, nei kada nors sužinos Charlene. Advokatas kuo geriausiai informuotas apie Albert’o meilės romanus, kuriuos šis turėjo jau pažinodamas Charlene, bet dar su ja nebūdamas kartu.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.