Kate Moss gavo įspūdingą dovaną savo 50-mečio proga

Dešimtajame dešimtmetyje stilingiausios pasaulio moters šlovę pelnęs supermodelis Kate Moss darė poveikį naujojo rokenrolo amžiaus kartos stiliui. Sausio 16-ąją gyvajai legendai sukako 50 metų, tačiau ji vis dar liko geidžiamiausiu mados pasaulio modeliu.

Kate Moss.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kate Moss.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kate Moss.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kate Moss.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kate Moss.<br>Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
Kate Moss.<br>Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 5:32 PM, atnaujinta Feb 1, 2024, 9:13 PM

Tokią dovaną jubiliejiniam K.Moss gimtadieniui galėtų įteikti tik tas, kas mąsto vaizdais. Jos tėvynainis mados, įžymybių ir meno fotografas Albertas Watsonas (82 m.) surengė supermodelio nuotraukų parodą.

Fotografų legenda pradeda savo pasakojimą nuo dienos prieš 31 metus. Tuomet jaunoji britė per savo 19-ąjį gimtadienį Marakeše (Marokas) sėdėjo priešais jo objektyvą.

„Ji buvo panaši į paukštelį – tokia liesa ir kaulėta“, – prisimena jis.

„A girl“, mergina, sako A.Watsonas, kurios gyvenimas visada prasidėdavo iš naujo. Ji buvo visiškai kitokia nei idealios figūros, ilgakojės, klasikinio grožio veido amerikietė Cindy Crawford (57 m.) ir vokietė Claudia Schiffer (53 m.). Šiuos supermodelius taip pat fotografavo A.Watsonas.

„19 metų jos buvo jaunos moterys, Kate Moss – mergina ir, atrodo, tokia išliko“, – sakė legendinis fotografas.

Merginai dabar jau 50 metų, bet tai tik žinutė apie jubiliejinį gimtadienį. Tačiau šis skaičius reiškia kur kas daugiau. Dar kartą prisimenami tie metai, kai modelis K.Moss tikriausiai buvo dažniausiai fotografuojama pasaulio moteris.

Iš ankstesnių seksualių, moteriškų supermodelių britė išsiskyrė stiliumi, skoniu ir laikysena. Apie 170 cm ūgio K.Moss buvo toli iki klasikinių modelio matmenų. Bet berniukiškos figūros ir veido mergina pasižymėjo tuo, ką fotografas A.Watsonas vadina „weight“. Omenyje jis turėjo ne Kate svorį, o iš jos sklindantį, kaip jis sako, naujo, gaivaus vėjo mados pasaulyje dvelksmą.

Britė simbolizavo ne tik nemoteriškos figūros galią ar seksualumą, bet ir ypatybę, kurios madai trūko iki K.Moss. Jausmo, kad grožis yra paviršiaus gelmė. Britės grožį lėmė ne dirbtinumo skraistė, o už jo slypinti mintis.

K.Moss niekada neneigė ir neišsižadėjo savo kilmės. Ji kilusi iš Kroidono, buvusio pilko „miegamojo“ miesto, esančio piečiau Londono. Jos motina pardavinėjo plaukų priežiūros priemones, tėvas buvo kelionių agentas.

„Netvirtinčiau, kad ji buvo daug gražesnė už daugelį kitų Kroidono mergaičių. Gal tiesiog turi kažką išskirtinio“, – sakė vėliau K.Moss tėvas.

Paauglė Kate elgėsi šlykščiai. Būdama dešimties metų jau rūkė, gėrė alų, vyną, degtinę. Vidurinės mokyklos, kur mokėsi, mokytojai pranašavo, kad po baigimo ji tikriausiai dirbs kasininke vienoje „Woolworth“ tinklo parduotuvių.

Toks požiūris formavo Kate laikyseną, žvilgsnį, kartais prasprūstantį skambų balsą. Nuostata „Man į viską nusispjaut“ buvo jos šarvai. Bet viduje tvyrojo kitokio gyvenimo ilgesys.

Šį dvilypumą pajuto modelių agentūros „Storm Models“ agentė Sarah Doukas. Niujorko oro uoste mados ir modelių pasaulio senbuvė iškart pastebėjo 14-metės Kate, besišnekučiuojančios su tėvu, išskirtinumą.

S.Doukas tikėjo, kad liesa, kaulėta mergaitė, kuri netiko tuo metu karaliavusių nepriekaištingo grožio supermodelių gretoms, gali pakartoti britės Twiggy (74 m.) sėkmę.

Tai buvo didelė rizika, bet ji pasiteisino su kaupu. K.Moss turėjo ypatybių, kurias pastebėjo ir fotografas A.Watsonas, – patikimumą, tikrumą.

Vėliau K.Moss sakė, kad niekada negalvojo dirbti modeliu. Ji nekentė būti fotografuojama ir buvo nepatenkinta savo kūnu.

Netrukus britę pastebėjo vis daugiau fotografų, žurnalų, vėliau – garsieji prekės ženklai. K.Moss – eilinė mergina iš priemiesčio. Būtent čia milijonams kitų didelių svajonių turinčių bendraamžių būtų parduota viskas, ką nuotraukose turėtų dėvėti, valgyti ar gerti K.Moss.

Liesutė Kate siuntė žinutę: bet kuri mergina, nešiojanti pigius džinsus, dėvėtus marškinėlius ir dažydamasi lūpų dažais iš kosmetikos parduotuvės, gali pasiekti olimpą ir ten išsilaikyti. To niekada neperteikė C.Crafword ir C.Schiffer.

Ši K.Moss ypatybė davė naudos ne tik jai, kurios turtas dabar siekia apie 70 mln. dolerių, bet pirmiausia mados industrijai.

Tuomet pakako tik vienos nuotraukos, kur per roko muzikos festivalį Glastonberyje supermodelis per purvą šlepsėjo žaliais guminiais ilgaauliais. Jie Didžiojoje Britanijoje buvo išpirkti per kelias savaites ir teko gaminti daugiau.

Taip buvo su viskuo, prie ko prisilietė K.Moss.

„Šioje šalyje nė viena mergina neišeina pro duris, kol nežino, ką vilki iš namų išėjusi Kate Moss“, – sakė amerikietiškos „Vogue“ versijos korespondentė Sarah Mower.

Modelio K.Moss asmeninis gyvenimas prilygo nerimastingam skandalingam roko žvaigždės gyvenimui. Ji palaikė ryšius su to meto vakarėlių liūtu Johnny Deppu (60 m.), gyveno vien tik kokainu ir alkoholiu.

Po skausmingo išsiskyrimo su Holivudo žvaigžde dėl išsekimo pateko į ligoninę. Bet 2022-aisiais per „Zoom“ platformą K.Moss liudijo teisme J.Deppui prieš jo buvusią žmoną Amber Heard. Supermodelis paneigė, kad jis ją nustūmęs nuo laiptų, kai jie susitikinėjo 1990-aisiais.

Iš audringo K.Moss meilės romano su žurnalo „Dazed and Confused“ redaktoriumi Jeffersonu Hacku (52 m.) gimė duktė Lila Grace (21 m.). Tačiau už jo supermodelis nenorėjo tekėti. Pora išsiskyrė, bet išsaugojo draugiškus santykius.

K.Moss pasinėrė į darbą ir kurį laiką mėgavosi vienišos moters ir motinos gyvenimu. Bet per savo 31-ąjį gimtadienį susipažino su alternatyviojo roko grupės „Babyshambles“ vokalistu ir gitaristu Pete’u Doherty (44 m.). Nevalyvos išvaizdos, nuolat apšepusiu skandalingų žiniasklaidos antraščių herojumi, daug kartų priverstinai gydytu nuo narkotikų priklausomybės.

2005-ųjų rudenį pasaulį apskriejo šokiruojančios nuotraukos, kuriose supermodelis savo mylimojo muzikos grupės „Babyshambles“ įrašų metu šniaukščia kokainą. Pasipylė antraštės „nesigydanti narkomanė“, „puolusi gražuolė“, „kokaino princesė Kate“.

„Chanel“, „Burberry“ ir „H &M“ iškart nutraukė ar atsisakė pratęsti sutartis su K.Moss. Jos paslaugų neatsisakė tik „Dior“. Bet K.Moss sugebėjo nustebinti dar tais pačiais metais.

Ji pasirodė net ant keturių šventinių Paryžiaus „Vogue“ viršelių, buvo išrinkta geriausiai besirengiančia įžymybe ir pasirašė daugiau reklaminių sutarčių nei turėjo anksčiau.

Auksiniai britų supermodelio laikai sugrįžo. „The unsinkable“ – „nepaskandinama“, taip nuo to laiko vadinama K.Moss.

Bet supermodelis pradėjo rimtai kovoti su savo pražūtinga priklausomybe ir po dvejų metų skandalingos draugystės nutraukė santykius su P.Doherty.

2011-aisiais, būdama 37-erių, ji ištekėjo už britų muzikos grupės „The Kills“ gitaristo Jamie Hince’o (55 m.), bet po penkerių metų išsiskyrė.

Dabar K.Moss jau nebėra skandalingų antraščių herojė. Ji ne tik toliau dirba modeliu, bet ir yra sėkmės lydima agentė.

2022-aisiais agentūra „Kate Moss Agency“ užregistravo daugiau nei dviejų milijonų Didžiosios Britanijos svarų sterlingų honorarus savo modeliams. Prie jų priklauso motinos pėdomis sekanti jos duktė Lila Grace ir britų atlikėja, aktorė Rita Ora (33 m.).

K.Moss retai apie save kalba, savo šarvus nevisiškai nusiėmė. Atmintyje iškyla ankstesni jos žodžiai: „Galiu tik tiek pasakyti, kad geriausias kerštas yra mano sėkmė. Kuo daugiau visi daro mane matomą, kuo daugiau fotografuoja, tuo labiau tampu nematoma.“

Fotografas A.Watsonas įsitikinęs: nors K.Moss suaugo, ji liko buvusiu paukšteliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.