Atlikėjos Taylor Swift ir reperio Kanye Westo konfliktas išsitęsė net 14 metų

2023-iaisiais savaitinis JAV žurnalas „Time“ atlikėją Taylor Swift (34 m.) paskelbė Metų žmogumi. „Esu išdidžiausia ir laimingiausia nei kada nors anksčiau“, – po šio įvertinimo sakė dainininkė. Dabar ji gali didžiuotis patekusi į istoriją, nes pelnė jau ketvirtą „Grammy“ apdovanojimą už metų albumą – daugiausia iš visų kada nors jį gavusių atlikėjų. Ją lydi tiesiog neįtikėtina sėkmė.

Atlikėjos Taylor Swift ir reperio Kanye Westo konfliktas išsitęsė net 14 metų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Atlikėjos Taylor Swift ir reperio Kanye Westo konfliktas išsitęsė net 14 metų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kanye Westas.<br>mcla@broadimage.com/Scanpix nuotr.
Kanye Westas.<br>mcla@broadimage.com/Scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AP/Scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AP/Scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AP/Scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-04-12 09:20

Taylor aplenkė net tokias muzikos ikonas kaip Frankas Sinatra, Paulas Simonas ir Stevie Wonderis. Daugiausia iš visų atlikėjų pasaulyje „Grammy“ ji pelnė už albumą „Midnights“.

Tai dešimtas jos studijinis albumas, pasirodęs 2022-ųjų spalį. Savo gerbėjus garsioji atlikėja nudžiugino žinia, kad balandžio 19-ąją išleis naują studijinį albumą „The Tortured Poets Department“.

Daugelis įžymybių skundžiasi savo vaikyste ir gyvenimu: tėvai išsiskyrė, gyvenamasis rajonas prastos reputacijos, mokykloje skriaudė, vaidmenų nesiūlė, o prodiuseris reikalavo sekso.

Viso to T.Swift nepatyrė, gyvenime turėjo tik vieną bėdą, bet ji išsitęsė net 14 metų – konfliktas su reperiu Kanye Westu.

Ji gimė nedideliame Pensilvanijos valstijos (JAV) miestelyje turtingoje ir draugiškoje šeimoje. Taylor tėvas Scottas Kingsley Swiftas (71 m.) buvo banko prezidentas. Motina Andrea Gardner-Swift (66 m.) auklėjo Taylor, jos jaunesnį brolį Austiną (31 m.) ir rūpinosi namais.

Tėvai dievino kantri muziką ir dukterį pavadino populiaraus kantri muzikanto Jameso Tayloro garbei.

Taylor senelė iš motinos pusės Marjorie Finlay (1928–2003) buvo profesionali dainininkė, atlikdavo operos arijas ir populiariąją muziką, tad nieko nuostabaus, kad jau vaikystėje Taylor svajojo apie sceną.

Tėvai darė viską dukters talentui atskleisti – mokėjo už brangų mokslą, kėlėsi gyventi ten, kur Taylor būtų lengviau daryti karjerą, ir visą savo buitį pritaikė dukters reikmėms.

Mokykloje mergaitė nebuvo populiari. Taylor nedomino sporto varžybos, draugės, vakarėliai, berniukai ir pasimatymai. Dėl to bendramoksliai jos vengė.

„Niekada nesijaučiau sava tarp bendraamžių. Dabar tikrai smagu socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“) skaityti jau malonius buvusių bendraklasių atsiliepimus. Tenka šypsotis ir žerti jiems padėkas“, – sakė T.Swift.

Ji norėjo tapti aktore, filmuotis ir būti scenoje. 12 metų pradėjo groti gitara, 14 metų naktimis rašė daineles įmonių vakarėliams ir vietos reklamos kampanijoms – nemokamai! Savaitgaliais dainavo gimtojo miestelio gatvėse.

Pro tėvų akis nepraslydo dukters talentas ir šeima persikėlė gyventi į kantri muzikos sostinę Našvilį. Čia Taylor turėjo daugiau galimybių savo gebėjimams atskleisti.

Tėvai vežė dukterį į Niujorką, kur ji lankė vokalo ir aktorinio meistriškumo pamokas. Dėl muzikos pamokų nebuvo sunkumų, o dėl teatro – sudėtingiau, tad Taylor nusprendė siekti dainininkės karjeros.

Pirmą sutartį pasirašiusi 15-os, paliko mokyklą ir mokslus tęsė namuose, tekstų kūrimo ir muzikinės kompozicijos pamokas lankė pas žinomą kantri muzikos dainų autorę Liz Rose. Ji nemokėjo groti nė vienu muzikos instrumentu, bet tai netrukdė jai kurti puikių kompozicijų.

2006-aisiais išleistas debiutinis Taylor albumas sulaukė didžiulės sėkmės. Po trejų metų kylanti muzikos žvaigždė T.Swift – 180 cm ūgio, ryškia raudona spalva dažytomis lūpomis, sidabrinės spalvos suknele su apnuogintu petimi – pakilo į „MTV Video Music Awards 2009“ sceną.

Ji tradiciškai norėjo padėkoti už savo pirmąjį apdovanojimą „Best Female Video“ (Geriausio moters vaizdo klipo) nominacijoje.

Netikėtai į sceną išbėgo agresyviai nusiteikęs reperis K.Westas. Pagriebęs iš T.Swift rankų mikrofoną jis sušuko: „Ei, Taylor, džiaugiuosi dėl tavęs. Leisiu tau baigti kalbą, bet Beyonce klipas – vienas geriausių istorijoje.“

T.Swift nesutriko, susirinkusieji nuščiuvo, o didžiuliame ekrane pasirodė džiūgaujančios Beyonce veidas.

K.Westas ne tik buvo nušvilptas, bet ir išvestas iš salės. Tačiau šis epizodas tapo reperio ir T.Swift nesantaikos pradžia.

K.Westo poelgis visus papiktino. Jam karčių žodžių pažėrė net tuometis JAV prezidentas Barackas Obama ir milijardierius Donaldas Trumpas.

Išsigandęs tokios reakcijos K.Westas atsiprašė T.Swift. Savo išsišokimą jis paaiškino tuo, kad taip pasielgti jam liepęs Dievas. Atlikėja reperiui atleido ir parašė dainą apie savo išgyvenimus.

Šis skandalas T.Swift buvo tik į naudą – visi jos gailėjosi, aistruolių skaičius išaugo.

Bėgo metai. K.Westas vedė socialinių tinklų žvaigždę Kim Kardashian, susilaukė vaikų. T.Swift tapo garsenybe.

Abu susitikdavo per vakarėlius, mielai šnekučiuodavosi, kartu pozuodavo prieš fotoobjektyvus. Iš šalies žvelgiant neatrodė, kad reperis vis dar pyksta, o Taylor laiko jį savo priešu.

2016-aisiais K.Westas išleido muzikinį albumą, kurio pirmoji daina „Famous“ prasidėjo žodžiais: „Manau, kad su Taylor galėtume permiegoti. Aš padariau šią kalytę įžymią.“

Dešimties minučių dainos vaizdo klipe K.Westas gulėjo nuogų 3D figūrų apsuptyje. Iš kairės – nuoga labai į T.Swift panaši mergina, iš dešinės – jo žmona ir daugiau visiškai nuogų žvaigždžių. Tarp jų – D.Trumpas, komikas Billas Cosby ir net translytis K.Westo žmonos Kim patėvis Caitlyn Jenner.

Iškart po albumo pasirodymo K.Westas savo „X“ paskyroje parašė, kad apie dainą telefonu papasakojo Taylor ir jai ji pritarusi.

Įsižeidusi žvaigždė pasipiktino ir pareiškė, kad tokio pokalbio nebuvo.

Į mylimo vyro pusę stojo Kim ir paviešino pokalbio įrašą. Visi išgirdo, kaip T.Swift pritarė dainos tekstui. Dabar jau ją užliejo didžiulė aistruolių pasipiktinimo banga. Ji ne tik leido save parodyti nuogą, bet dar ir melavo: pokalbis buvo!

Taylor teisinosi: „Su juo kalbėjau, bet apie kalę ir vaizdo klipą jis neužsiminė, nes būčiau nesutikusi.“

Socialiniuose tinkluose pasipylė ne tik K.Westo, bet ir T.Swift aistruolių, kurie iki tol, kaip jai atrodė, buvo tokie ištikimi ir mylintys, kritika. Stadionuose, kur koncertavo reperis, jo gerbėjai skandavo: „Mes nekenčiame Taylor!“

Atlikėjai, kuri visada stengėsi būti gera mergaitė, antras skandalas sukėlė šoką. Ji išsigando dar ir dėl to, kaip greitai visuotinis susižavėjimas gali virsti neapykanta.

Taylor su draugu britų aktoriumi Joe Alwynu metams išvyko į Londoną. Vėliau ji sakė, kad šiame mieste mirė ankstesnė T.Swift.

Tai – dalis tiesos. Taylor suprato, kad aukos padėtis turi privalumų. Bet svarbu ten neįstrigti, o parodyti, kad sugebi rasti jėgų įveikti visus nemalonumus.

T.Swift išleido albumą „Reputation“, skirtą konfliktui su K.Westu: kaip jai buvo baisu ir skaudu, bet ji sugebėjo pakilti ir tapti stipresnė.

Jos aistruoliai sugrįžo, karjeros kartelė vėl pradėjo kilti į viršų.

K.Westas išsiskyrė su K.Kardashian. Bet nei jis, nei jo buvusioji nemėgsta Taylor. Bent kartą per metus trijulė vėl atkasa karo kirvį ir vienas kitą viešai kaltina melu.

Savo istorijomis T.Swift mielai dalijasi socialiniuose tinkluose. Atrodo, kad nuo savo aistruolių ji nieko neslepia, – net savo mylimųjų, kurių būta gal penkiolika ar daugiau.

Kai kurie jos draugai buvo vos keletą mėnesių, pavyzdžiui, gražuolis britų aktorius Tomas Hiddlestonas. Abu praleido vasarą, pakėlė savo reitingus ir gražiai išsiskyrė negailėdami vienas kitam komplimentų.

Su kai kuriais T.Swift santykiai rutuliojosi kelerius metus. Partnerystė su britų aktoriumi J.Alwynu truko nuo 2017-ųjų iki 2023-iųjų pavasario. Jis filmavosi Taylor vaizdo klipuose ir buvo daugelio jos dainų bendraautoris, todėl žinia apie jų išsiskyrimą atlikėjos gerbėjams buvo staigmena.

Bet praėjusią vasarą visus nustebino naujiena, kad Taylor po dešimties metų pertraukos vėl susitikinėja su britų atlikėju Matthew Healy, labai talentingu, bet kenčiančiu nuo depresijos ir visokių priklausomybių.

Aistruoliai nepritarė savo dievaitės pasirinkimui. Juk moralinis T.Swift veidas, nepaisant daugybės meilės romanų, nepriekaištingas. Ji niekada nedalyvavo atvirose fotosesijose ir nepuošė vyrams skirtų žurnalų.

Atrodo, kad T.Swift savo gerbėjų kritikos nepraleido tylomis ir praėjusį rudenį jau turėjo naują draugą. Juo tapo tikrai teigiamas gražuolis ir stipruolis – amerikietiškojo futbolo žvaigždė Travisas Kelce’as (34 m.).

Jis klausėsi jos koncerto Kanzas Sityje, ji atėjo į jo rungtynes, sėdėjo vienoje ložėje su jo motina, draugu ir jo žmona. Visi draugiškai išėjo iš stadiono, o Travisas ir Taylor patraukė į restoraną.

Susitikimas abiem davė naudos. T.Kelce’o sportinių marškinėlių pardavimas išaugo 40 proc., o Taylor vyriškoji aistruolių auditorija pagausėjo 20 proc.

Pasirodė pranešimų, kad santykiai su amerikietiškojo futbolo žvaigžde – tik reklaminis triukas. Esą T.Swift vis dar neišsiskyrė su blogiuku M.Healy.

Gal T.Kelce’as ir atlikėja žengs prie altoriaus? O gal bus naujas Taylor albumas apie meilę, nusivylimus ir išsiskyrimą? Laikas parodys.

T.Swift sugebėjo savo naudai pakeisti padėtį dėl savo dainų autoriaus teisių. Paprastai atlikėjai pasirašo sutartį su įrašų kompanija. Ji įgyja visų originalių įrašų teises, o atlikėjams moka nedidelį procentą gautų pajamų.

2005–2019 m. T.Swift bendradarbiavo su Amerikos įrašų kompanija „Big Machine Records“, bet paskui nusprendė iš jos pasitraukti. Ji savo dainų teisių neatgavo net per teismą. Negana to, T.Swift sužinojo, kad jos dainos perduotos įrašų kompanijai, kuriai vadovauja jos nekenčiamo K.Westo draugas.

Supykusi atlikėja senus albumus perrašė dar kartą, pridėjo naujų dainų ir pakeitė aranžuotę. T.Swift sėkmė privertė žinomas įrašų kompanijas iš naujo persvarstyti sutartis su kitais atlikėjais naudingesnėmis jiems sąlygomis, kad ir jiems nekiltų noras pasielgti kaip ji.

Praėjusiais metais Taylor atsisakė tarpininkų paslaugų. Dėl savo koncertinio filmo „Eras Tour“ demonstravimo ji tiesiogiai susitarė su kino teatrais. Iki tol taip niekas nesielgė. Paaiškėjo, kad ir tai atlikėjui kur kas naudingiau.

T.Swift – dar vienos naujovės pradininkė. Paprastai filmai apie koncertinį turą rodomi jam pasibaigus: juk žmonės pamatys ir neis. Bet atlikėja pasielgė savaip: filmą parodė koncertų turo pradžioje ir jis tapo populiariausiu visų laikų filmu-koncertu.

Bilietai į jos pasaulio turnė koncertus, kurių kaina siekia 400 ir daugiau dolerių, jau seniai parduoti.

T.Swift laužo anksčiau nusistovėjusias koncertų verslo ir rinkodaros taisykles.

Ji – feministė ir „MeToo“ judėjimo šalininkė. 2017-aisiais T.Swift laimėjo teismo procesą prieš radijo laidų vedėją Davidą Muellerį. Šis ketveriais metais anksčiau savo ranką kyštelėjo po atlikėjos sijonu.

Bet T.Swift – moteriška, mėgsta rožinę spalvą, kaspinėlius ir blizgučius. Jai patinka ne tik tokiai atrodyti, bet ir būti stipria asmenybe.

Popmuzikos dievaitė T.Swift tapo ir viena iš nedaugelio, uždirbusi milijardą dolerių vien iš muzikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.