Mados ekspresas: karščiausia rudens naujiena – prabangi alyvuogių spalva

Specialiai lrytas.lt, Lacijus

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Jurkevičienė

Oct 28, 2012, 9:11 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:05 PM

Italijoje dar plieskia kaitri vasaros saulė. Galbūt būtent ji tapo priežastimi, kad dailioji lytis susižavėjo nauja sezono spalva, kurią mados teoretikai pavadino alyvmedžio uogos.

Iš tiesų, skaisčiuose saulės spinduliuose sodri žalia spalva – dieviškai graži. Ji ypatinga, tauri, sunkiai su kažkuo palyginama. Norint taikliai apibūdinti prabangų šaltojo sezono atspalvį, tenka palaužyti galvą. Spalvotyrininkai siūlo išeitį – žalia spalva jiems primena ką tik išspaustą tyrą alyvuogių aliejų.

Beje, Lacijaus srities ūkininkai kaip tik šiomis dienomis spaudžia naujo sezono aliejų. Jis laikomas italų gyvybės eliksyru. Tirėnų jūros pakrančių ūkiuose vyksta naujojo aliejaus garbinimo šventės, žavinčios nuo antikos laikų išlikusiais ritualais.

Kas čia žino, gal panašias gerovės asociacijas sukelia ir Romos Condotti gatvėje „Salvatore Ferragamo“ salono vitrinoje italių žvilgsnius traukiantys žali aulinukai?

Reikia pabrėžti, kad nauja sezono žalia – ne militarinė, ir nė kiek neprimena samanų. Tai – ne mėtų, jūros bangų ir ne pernai madinga „verde petrolio“ (it. žalia naftos) spalva. Ne smaragdo ir ne vaistažolių. Alyvuogių žalia iš tiesų kitokia. Čia padės tik įjungta vaizduotė.

Žalioms alyvuogėms neabejingi italų dizaineriai Domenico Dolce ir Stefano Gabbana, kurių naujoje romantiškojo boroko kolekcijoje karaliauja būtent ši žalia. Barokas tai – gausa, spindesys, prabanga, gerbūvis, todėl žali fonai žiemos kolekcijoje žaižaruoja dar ir spalvotu stiklu, aukso apdaila, veidrodiniais paviršiais.

Tuo tarpu „AquilanoRimondi“ kolekcijoje alyvuogių žalia pateikiama kitaip. Žiemos spintai taurumo suteikia prabangūs audiniai iš Mongolijos vilnos, alpakos, kašmyro. Maloniai nuteikia ir odos bei įvairių žvėrelių kailio netradiciniai architektoniški deriniai.

„Marni“ kolekcijoje, kaip visada, apstulbina optiniai efektai – jie veikia psichiką. Alyvmedžio uogos paviršius irgi gausus giluminių atspalvių. Jie keičiasi stiprėdami ir tamsėdami, tuo pat metu išryškindami uogos odelės šviežumą.

Ką tik išspaustas alyvuogių aliejus – pikantiškas, kanda gomurį. Pikantiškumu dvelkteli ir prabangių „MaxMara“ kašmyro paltų, kelnių kostiumų ir „Sportmax“ apsiaustų bei sarafanų atspalviai. Šiai kolekcijai taptų įžeidimu pavadinimas – „kareiviška“. Nors iš pirmo žvilgsnio griežtos linijos sukuria kareivinių nuotaiką, tačiau būtent taurus alyvuogės atspalvis psichologiškai saugos nuo užterštos metropolijų aplinkos.

Dar niekada sezono aksesuarai neatrodė tokie prabangūs kaip 2012 – 2013 – ųjų metų žiemą. Pažvelgus į „Trussardi“ mados namų trumpus aulinukus sunku neužuosti ką tik išspausto alyvuogių aliejaus aromato. O kad išmoktume įjungti emocijas ir atskirti šią ypatingą spalvą nuo kitų žalių atspalvių, „Trussardi“ kūrėjai liepia batų dizainą pabrėžti kito atspalvio žaliomis vilnos kojinaitėmis.

Pasižvalgius į mados diktatorių idėjas nėra abejonių, kad šią žiemą žalios nebus per daug. Atvirkščiai, jos norėsis vis daugiau. Visai kaip tyro alyvuogių aliejaus. Šis troškimas taps savotiška priklausomybe. Kodėl? Reikėtų pasiteirauti psichologų. Juk madoje niekas neįvyksta be priežasties.

Matyt žalia – tai išgyvenimo spalva. Ji - apsisaugojimo nuo metropolijų triukšmo, kasdieninės įtampos simbolis.

Štai kojinių bendrovė „Calzedonia“ šįmet siūlo gausybę kojinių faktūrų, ilgių, matinių ir blizgių atspalvių. Tik Italijos moterims jos šįmet rūpi mažiau, nei neperšviečiamos mikropluošto kojinės, dažytos širdžiai miela alyvuogių spalva.

Šią žiemą rankinės žavės subtiliomis faktūromis. Kokoso riešuto, stručio, krokodilo ir iguanos ir karpyti ažūriniai paviršiai vis dėlto užleis vietą tiems, kurie primins sodrų, tuo pat metu ir blizgų ir matinį alyvuogės paviršių. Pažvelgus į „Miu Miu“, „Fendi“, „Guess“, „Trussardi“ aksesuarų odos paviršių taps aišku, kokie turime būti dėkingi naujausioms trečiojo tūkstantmečio technologijoms.

Juk būtent jos leidžia sukurti prabangos įspūdį ne tik nužudžius brangų žvėrelį. Jos suteikia galimybę įprasminti gyvybę, gerbūvį, ateitį.

Jos mus priverčia pajusti ir įvertinti skonio, aromato galią, slypinčią Viduržemio jūros pakrančių gerovės šaltinyje – nuostabioje šios žemės augmenijoje. Tūkstantmečius skaičiuojančiuose alyvmedžiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.