Egzotiškas jaunos tunisietės grožis pavergė mados pasaulį

Daug metų ant mados pakylos karaliavo šviesiaplaukės gražuolės iš Rytų Europos, tad tunisietės Hanaos Ben Abdesslem (26 m.) įsiveržimas į mados pasaulį prilygsta revoliucijai.

Daugiau nuotraukų (1)

"Stilius"

2012-11-09 18:15, atnaujinta 2018-03-15 14:28

Kai Tuniso žmonės išvijo savo diktatorių ir prasidėjo Arabų pavasaris, vadybininkė Sophie Galal ištarė: „Hanaa, apsispręsk: arba lik su šeima ir dalyvauk revoliucijoje, arba daryk modelio karjerą.”

H. Ben Abdesslem ką tik buvo grįžusi iš Paryžiaus, kur ją fotografavo prancūzų „Vogue”. Tai buvo pirmasis svarbus tunisietės žingsnis į mados pasaulį.

Jos gyvenime įvyko perversmas, jos tėvynėje taip pat. Nuverstasis Tuniso diktatorius Zine’as al-Abidine’as Benas Ali paspruko į Saudo Arabiją, šalies oro erdvė turėjo būti uždaryta, ir niekas nežinojo, ar ilgam.

Jei Hanaa norėjo įgyvendinti savo svajonę ir vaikštinėti Niujorko, Milano, Paryžiaus ir Londono podiumais, ji negalėjo delsti. Perkopusi per 20 metų tunisietė buvo šiek tiek per sena žengti į mados verslo pasaulį, kuriame moterys vadinamos tik mergaitėmis.

Hanaa įlipo į lėktuvą.

„Buvo sunku”, – sako tunisietė praėjus pusantrų metų po ryžtingo žingsnio, nulėmusio jos tolesnį gyvenimą.

Bet savo sprendimu oro uoste ji parėmė ir Arabų pavasarį. Hanaa nori būti ne tik modeliu. Ji nori supažindinti Vakarus su savo kultūra ir būti pavyzdys moterims savo tėvynėje, kurioje jos savo kūnus veikiau uždengia nei rodo viešumoje.

„Būti modeliu man reiškia laisvę”, – sako gražuolė.

Laisvę, kuriai dabar, regis, vėl iškyla grėsmė. Tūkstančiai žmonių dalyvavo protesto demonstracijoje prieš konstitucijos projektą, kuris turėtų suvaržyti moterų teises.

Hanaa užaugo Nabulio miestelyje, esančiame Tuniso šiaurės rytinėje pakrantėje. Ten dauguma moterų yra neaukšto ūgio, apvalių kūno formų. Tačiau Hanaa – 179 centimetrų ūgio ir liekna.

„Jaučiausi tarsi ateivis”, – juokiasi egzotiška gražuolė.

Kartą per televiziją pamačiusi laidą su garsiuoju dizaineriu Jeanu Pauliu Gaultier ir podiumu einančiais aukštaūgiais lieknais modeliais mergina pagalvojo: „Tiek daug savimi pasitikinčių moterų ir visos tokio kūno sudėjimo kaip mano.”

Po šios laidos Hanaa po namus vaikščiojo tik ant pirštų galų.

„Kodėl gi netapus inžiniere? Modelis – tai ne profesija!” – kalbėjo dukteriai tėvas, nedidelės statybos bendrovės Nabulio mieste savininkas.

2007-aisiais H.Ben Abdesslem dalyvavo Libane surengtame modelių atrankos „Mission Fashion” konkurse ir pelnė antrąją vietą. Bet tai neapvertė aukštyn kojom gražuolės gyvenimo ir ji pradėjo krimsti inžinerijos mokslus.

Tuo laiku į Libaną buvo atvykusi ir Sophie, dabartinė jos vadybininkė. Kartu su modelių agentūros „Look Models International” vadovu Wolfgangu Schwarzu Sophie leidosi į modelių iš arabų pasaulio paieškas.

Vienoje nedidelėje agentūroje S.Galal aptiko H.Ben Abdesslem nuotrauką ir susižavėjo.

„Ji buvo kitokia nei visos, iki šiol mano matytos”, – teigė vadybininkė.

Tobulas tunisietės veidas tiko modelių konkursui. Tik merginos tėvai iš pradžių buvo nusiteikę skeptiškai ir nepatikliai, nes baiminosi dėl savo dukters. Bet galiausiai sutiko.

Hanaa ir vėl buvo antra. Dar konkurso metu W.Schwarzas įkalbėjo tunisietę nusikirpti savo ilgus garbanotus plaukus visiškai trumpai. Motina verkė pirmą kartą pamačiusi dukterį tokia šukuosena, kuri tapo H.Ben Abdesslem išskirtiniu ženklu.

Po konkurso W.Schwarzas pasikvietė egzotiškąją gražuolę į Austriją, išugdė ją kaip modelį.

2010 metų liepą Hanaa pradėjo dirbti Paryžiuje, IMG agentūroje, kuri ieškojo arabės „Vogue” fotosesijai.

Dabar Hanaa dirba su tokiais pasaulinio garso dizaineriais kaip J.P.Gaultier, Vivienne Westwood, Karlas Lagerfeldas.

Ją fotografuoja Terry Richardonas ir Inez van Lamsweerde, ji puošė „Times Magazine” viršelį, pristatė madas „Vogue”, „New York Times Style Magazine”.

Prancūzų kosmetikos milžinas „Lancôme” gražuolės tunisietės veidą pasirinko savo reklaminėms kampanijoms visame pasaulyje – kaip pirmosios arabų moters.

Nors ilgi plaukai arabų pasaulyje laikomi grožio idealu, Hanaa savo šukuosena tapo pavyzdžiui daugeliui Tuniso merginų.

Dabar ji gyvena Niujorke, o jos sutartis su „Lancôme” sudaryta dvejiems metams.

„Ji man primena Isabellą Rossellini jaunystėje”, – sako kosmetikos bendrovės vadovas Youcefas Nabi.

Tunisietės nuotraukos papuoš ir garsųjį „Pirelli” kalendorių. Šįkart, arabės teigimu, jo koncepcija kitokia, moterys nevilkėjo Ievos kostiumų.

H.Ben Abdesslem fotografavo Steve’as McCurry, su juo ji planuoja fotosesiją savo tėvynėje. Jis nori nufotografuoti merginą jos aplinkoje Tunise, parodyti jos šaknis.

„Man patinka skleisti žinią, kokia graži mano kultūra mados ir istorijos požiūriu”, – sako Hanaa.

Be to, ji norėtų tėvynėje įkurti prekės ženklą, kurį moterys vertintų rimtai. Nors tunisietės yra konservatyvios, jos nori rengtis madingai.

„Mano motina yra labai tikinti, o mano tėvynėje nėra madingų drabužių, kurių ji galėtų nusipirkti.

Jie turi būti šiuolaikiški ir santūrūs, atspindintys tradicijas, – juk ir santūrumas gali atrodyti gražiai”, – mano Hanaa.

Atrodo, apie tai mąsto ir didelių mados namų dizaineriai. Veikiau ne dėl to, kad juos žavi santūrumas, bet įžvelgdami būsimuosius klientus.

Tad naujose kolekcijose yra daug ilgų uždarų suknelių, kelnių ir sijonų, ilgų paltų. Tai – kolekcijos, kurios sulauktų dėmesio ir arabų pasaulyje.

Ar arabų modeliai, tokie kaip H.Ben Abdesslem, ateityje užkariaus podiumus, priklau- sys ir nuo to, kokia kryptimi pasuks vadinamasis Arabų pavasaris. Tunisietės manekenės teigimu, būtų blogai, jei viena revoliucijos pasekmių būtų privalomi visiškai kūną uždengiantys drabužiai.

Hanaa nori dalyvauti vienos Olandijos organizacijos, kuri rūpinasi Viduriniųjų Rytų moterų teisėmis, veikloje.

„Didžiuojuosi, kad mano šalies moterys ginasi. Jas palaikysiu ir joms padėsiu”, – tikina modelis.

Vieną mažą pergalę Hanaa jau iškovojo: Tunise moterys dabar kaip profesiją gali nurodyti – modelis.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.