Berlyne atidaryta „Chanel” namų dizainerio K. Lagerfeldo fotografijų paroda

Specialiai lrytas.lt, Berlynas

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Neverbickienė ("Stilius")

Dec 9, 2012, 3:31 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:32 PM

Trumpas juodas legendinės dizainerės Coco Chanel sukurtas tvido švarkelis – nesenstanti klasika. Būtent jam skirta Berlyne, Potsdamo aikštėje, esančiame nenaudojamame metro tunelyje atidaryta dizainerio Karlo Lagerfeldo (79 m.) fotografijų paroda „The Little Black Jacket” (išvertus iš anglų k. – trumpas juodas švarkelis).

Savo Paryžiaus studijoje mados namų „Chanel” dizaineris K.Lagerfeldas leido įžymybėms žaisti į valias su šiuo kadaise sensacingu, o dabar kiekvienos save gerbiančios moters spintoje esančiu drabužiu.

Nuotraukose jį vilki ir vyrai, ir moterys, dėvi ant nuogo kūno, stilingų apatinių ar palaidinių, derina su šalikėliais, virvėmis, baleto sijonėliais arba žaidžia neįprastu būdu. Pavyzdžiui, aktorė ir stiliaus dievaitė Sarah Jessica Parker užsidėjusi švarkelį ant galvos, o dainininkė ir aktorė Vanessa Chantal Paradis leido jam kabėti ant peties. Modelis Joan Smalls užsirišęs jį kaip sijonėlį ir užsidėjęs kaip skrybėlę, o mados pasaulio įžymybė Claudia Schiffer dėvi jį su balta kambarinės prijuoste.

Šalia japonų kilmės menininkės Yoko Ono nuotraukų serijos galima peržiūrėti nuotaikingą filmuką iš pačios fotosesijos.

Taigi švarkelis tas pats, o galimybių jį dėvėti – daugybė. Tai parodyti pasistengė ne tik fotografas ir dizaineris K.Lagerfeldas, bet ir fotoprojekto stilistė – buvusi prancūziškojo „Vogue” redaktorė Carine Roitfeld.

Dizainerės Coco Chanel 1954 metais sukurtas tvido švarkelis be apykaklės, su uždėtomis kvadratinėmis kišenėmis ir dailiomis sagomis iš karto tapo mados sensacija.

Sakoma, kad dizainerę įkvėpimas aplankė pamačius viešbučio tarnautojo uniformą lifte. Švarkelį, kurį dėvėjo Holivudo aktorė Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy, Romy Schneider, beveik nepakitusį per ilgus dešimtmečius, K.Lagerfeldas vis dar įtraukia į kiekvienos naujos „Chanel” kolekcijos pristatymą.

Gali būti, kad per pasaulio mados sostines keliaujanti paroda ir to paties pavadinimo nuotraukų albumas įkvėps gyvybės senam, bet taip ir nepasenstančiam švarkeliui. Į parodos atidarymą Vokietijos sostinės Berlyno apleistame tunelyje buvę susirinkę tūkstantis kviestinių žmonių.

Dizaineris, pasipuošęs juodu fraku ir juodais akiniais, lydimas šviesiu švarkeliu vilkinčios garsios manekenės Laetitios Castos, pasirodė tik 22 valandą. Berlyno meras Klausas Wowereitis ir daugelis kitų svečių tada jau buvo išėję, o vakarėlis apleistame metro tunelyje buvo įsisiūbavęs. Kalbama, kad tokį akibrokštą maestro sau leido, nes buvo persišaldęs.

Keliaujančią parodą jau galėjo pamatyti Niujorko, Sidnėjaus, Maskvos, Londono ir Paryžiaus gyventojai ir svečiai. Berlyne nemokamai parodą galima apžiūrėti iki gruodžio 14 dienos.Fotografijų albumas „The Little Black Jacket” kainuoja apie 70 eurų (240 litų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.