Mados ekspresas: Milanas svaiginasi nauju žaliu kvaišalu

Specialiai lrytas.lt, Sicilija

Tyras, šį rudenį išspaustas alyvuogių aliejus - smaragdo spalvos, aromatingas, svaiginantis – tapo labiau geidžiamas nei švariausias Europos vanduo, prestižinis vynas.
Tyras, šį rudenį išspaustas alyvuogių aliejus - smaragdo spalvos, aromatingas, svaiginantis – tapo labiau geidžiamas nei švariausias Europos vanduo, prestižinis vynas.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Jurkevičienė

Dec 19, 2012, 5:27 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:00 PM

Brangiuose Milano gurmanų butikuose karaliauja naujas kvaišalas. Galima drąsiai teigti, kad jis milaniečiams susuko galvą. Tyras, šį rudenį išspaustas alyvuogių aliejus - smaragdo spalvos, aromatingas, svaiginantis – tapo labiau geidžiamas nei švariausias Europos vanduo, prestižinis vynas. Kas atsitiko, kad pasaulyje mados žinovais laikomi mados metropolijos gyventojai nebegali gyventi be šįmet išspausto aliejaus? Trokšta jo lyg kokios „droga“, - (it.kvaišalas)?

Praėjusį rudenį Sicilijoje nesunku buvo išgirsti milaniečiams būdingą akcentą.

Sicilijos saloje stūksančio „Bonanno“ aliejaus ūkio savininkas Domenico Bonanno šypsosi: „Štai ir atėjo laikas, kai į mus atsigręžė net pasipūtęs Milanas“.

Ta diena, iš tiesų, ėmė ir atėjo. Sicilijos saloje, kuri garsėja ne tik laukinės gamtos grožiu, bet ir aukščiausios kokybės tyru alyvuogių aliejumi, žurnalistams surengto enogastronominio turo metu tuo galima buvo įsitikinti. Milanas grįžta į Siciliją.

Milanas pagaliau trokšta matyti savo akimis protėvių ūkiuose spaudžiamą tyrą alyvuogių aliejų. Nori uostyti, ragauti, tepti rankas ir veidą. Ir valgyti. Ryte, prieš savo žaviuosius itališkus pusryčius mielame kvartalo bare, milaniečiai – vyrai ir moterys geria šaukštelį tyro alyvuogių aliejaus. Kaip natūralų vaistą nuo visų ligų.

Valgo aliejų dieną, pietų metu. Užpila ant griliuje kepto bifštekso ar žuvies, jūros gėrybių ir salotų, mėgaujasi prabangiame mocarelos bare vakarienės metu, nes ir mocarelos aromatą paryškina žalias smaragdinis alyvuogių aliejus.

„Bonanno“ ūkyje išspaustas aliejus nė kiek neprimena to, kurio litras prekybos centro lentynoje kainuoja vos 3 - 5 eurus. Tirštas, žalias, aromatingas, jis kvepia nušienauta žole, migdolais, artišokais. Kartą paragautas gamtoje po atviru dangumi, jis įgyja prabangos prekės vertę. Ir sukelia norą kasdien lyg kokį vaistą iš buteliuko lašinti ant duonos gabalėlio ir degustuoti, uostyti, jausti skonius ir poskonius.

Tai šiandien didžiausia prabanga smogo ir tempo iškankintam metropolijų žmogui. Bet dėmesio, Milanas trokšta tik nišinio, ne eilinio aliejus.

Tik todėl dėl alyvuogių aliejaus verta skristi į Siciliją.

Tyros alyvuogių aliejaus sultys sukelia emocijas, aistrą ir norą pažinti save, pažvelgti į pasaulį kitomis akimis.

Kodėl ta diena išaušo būtent dabar? Kodėl prabanga įgijo visai kitokį nei anksčiau prieskonį? Kodėl ji nespindi iš tolo, o slypi, atvirkščiai, giliai mūsų viduje?

Kodėl ant madų podiumų šįmet karaliauja ne tik erdvėlaivių metalo atspalviai, bet ir švelni šilta įkvepianti gyventi alyvuogių aliejaus spalva, kuriai nusilenkė „Louis Vuitton“, „Balenciaga“, „Ralph Lauren“, „Trussardi“, „MaxMara“, „Roberto Cavalli“ ir kiti mados namai?

Nes technologijų išvargintas pasaulis panoro priešintis. Apie tai pirmas paskelbė Milanas – naujienų, naujo gyvenimo būdo, požiūrio į sveikatą, kalvė.

Milane prabudo italams būdingas savisaugos instinktas, įspėjantis, kad technologijų pasaulis visai rimtai susirgo. Mados meka serga kasdienine skubėjimo liga, įtampos pertekliumi, nemiga ir energijos stoka. Milano karjeros moterys ir vyrai nuolat jaučiasi išsekę, valgo ir miega skubėdami, nejausdami polėkio. Todėl jaučiasi nelaimingi, kamuojami depresijos.

Štai kodėl į podiumo priekines linijas stojo alyvuogių aliejaus spalva. Ji tapo sveiko gyvenimo būdo simboliu, pasipriešinimo vėliava. Milano troškimas gyventi sveikai, išvalyti organizmą nuo smogo, teršalų, blogo maisto ir įtampos iššaukė norą sugrįžti prie protėvių tradicijų, prie savo šaknų, į pirmapradę gamtą.

Jau pernai Florencijos „Pitti Uomo“ mados savaitėje buvo visai nedviprasmiškai paskelbta, kad Italija grįžta į kaimą. Mados namų stenduose girdėjosi nusijuokti verčiantys kudakuojančių vištų balsai, o ekpozicijose smalsumą kėlė kaimo atributika – grūdų maišai,dideli ir maži senoviški darbo įrankiai. Garsūs dizaineriai ištraukė į paviršių archaiško kaimo skryniose saugomą palikimą – močiučių rankų darbo mezginius, siuvinėtas staltieses ir paklodes. Kai kurie modeliuotojai ekspozicijas paryškino ironijos prieskoniu – madingai aprengtomis kaliausėmis, atkeliavusiomis į mados stendus tiesiog iš kviečių lauko.

O štai prabangos dievu Italijoje laikomas dizaineris Roberto Cavalli nutarė žurnalistams skirtus pietus pagyvinti ypač rafinuota detale – vardiniu savo ūkyje išspaustu aukščiausios kokybės vynu.

Bet šiandien Milanui labiau nei vynas ir švariausias kalnų šaltinių vanduo parūpo tyras alyvuogių aliejus. Nėra labiau įkvepiančio peizažo, kaip bekraštė Sicilijos panorama ir jos fone stūksantys šimtamečiai alyvmedžiai, susiraičiusiais stipriais ir nepalaužiamais kamienais. Kas gali būti pasaulyje tvirtesnio už šimtmečius išgyvenusį medį?

Kas gali būti įdomiau, kaip pačiam dalyvauti alyvuogių nurinkime, spaudimo ir degustavimo procese. Ir paragauti sicilietiškos autentiškos virtuvės, paskanintos ką tik išspaustu tyru alyvuogių aliejumi, patiekalus užgeriant Sicilijos vynu?

Stulbinantis Sicilijos peizažas įkvepia naujoms mintims – gal vis dėlto šių šimtamečių medžių tvirtybė tikrai slypi uogų sultyse? Gal jos, tekėdamos žmogaus arterijomis, suteikia gyvam organizmui net technologijoms neįveikiamų jėgų? Gal dietologų peršama žinia, kad tyros alyvuogių sultys – tai gyvybės eliksyras - ne vien reklamos triukas?

Bet Milanas turi pats įsitikinti. Milanas yra protingas ir savo akimis turi pamatyti, kuo skiriasi tyras Sicilijoje lapkritį ir gruodį išspaustas aliejus nuo parduodamo prekybos centre. Kodėl jis žalesnis, kvapnesnis, sveikesnis? Ir gerokai brangesnis.

Milanas turi pasijusti taip blogai, kad kelio atgal – nebėra. Tada egzotiškas atostogas Maldyvuose pakeis savaitgaliai Sicilijos alyvuogių ūkiai, kuriuose galima įkvėpti ne tik gryno oro, bet, vaikštant alyvmedžių giraitėje tarp nusvirusių, žaliomis uogomis apkibusių šakų, perkainoti vertybes.

Būtent ten, Sicilijos alyvmedžių giraitėse kyla noras viską gyvenime apversti aukštyn kojomis. Pavyzdžiui, užuot auginus raumenis prakaitu įmirkusioje fitneso salėje, dirbti naudingus lauko darbus. Užuot valgius masinį šlamštą, pasigaminti pačiam sveikus produktus su tyru alyvuogių aliejumi, juos užgerti tik kokybišku vynu.

Degustuojant aliejų Sicilijoje, atsiranda natūralus poreikis rinktis, mokytis atskirti aukštos kokybės produktą nuo vidutiniško. Ir, svarbiausia, suprasti, kad geras produktas kaip geras drabužis turi savo kainą.

Sicilija atlaidžiai šypsosi, nepyksta, atleidžia Milanui. Į tėvų žemę sugrįžta vaikai, išvykę į Šiaurės Italijos Universitetus laimės ir lengvesnio gyvenimo ieškoti, praturtėti, prasigyventi.

„Bonnnanno“ ūkio savininko Domenico motina 74 erių metų sicilietė Santa Isgro‘ vedžioja žurnalistus po savo šeimos alyvmedžių giraitę. Ūkyje ką tik įvyko naujo derliaus alyvuogių rinkimas. Rankomis nurenkamos alyvuogės – sodrios, kvapnios, joms nevalia nukristi ant žemės, susižeisti. Tik tada aliejus tampa nišiniu – aukščiausios kokybės.

Tarp šimtamečių alyvmedžių Sicilijos senbuvė prisimena dramatišką gyvenimo įvykį. Gulėdamas mirties patale jos vyras Nicolino paklausė sūnaus: „Domenico, ar važiuosi į Milaną studijuoti?“.

„Mano universitetas, tai – mano žemė“, - šypsosi sūnus ir priduria. – Aš nesigailiu, kad likau Sicilijoje. Esu laimingas, nes likau sveikas, o Milanas – pats pas mus sugrįžo“.

Į aštuntąją dešimtį įžengusi S. Isgro‘, jos sūnus Domenico ir marti Maria pas daktarus nesilanko. Visas ligas, net gerklės ir ausų uždegimą, odos alergiją ir žarnyno problemas jie gydo savo stebuklingu žaliu gyvybės eliksyru. O pasivaikščiojimas tarp šimtamečių alyvmedžių – tai lyg nemkama psichologo konsultacija. Medžiai įkvepia ir nuramina, suteikia tvirtybės.

Siciliečiai juokauja: „Nėra to blogo, kas neišeitų į gera“. Už tai, kad Milanas atsigręžė į protėvių virtuvę, tradicijas, sveiką gyvenimo būdą galima padėkoti jo didenybei – sunkmečiui.

Jis išmokė įjungti fantaziją, atsigręžti į savo tautos tradicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.