Didžiausi mados pasaulio įvykiai 2012 metais

Nenumaldomai artėja 2012 metų pabaiga. Praėję metai paliko gilų pėdsaką visose gyvenimo srityse. Taip pat ir madoje. Mados tinklaraščio „Spintos guru“ autorė Deimantė Bulbenkaitė su lrytas.lt skaitytojais pasidalijo savo įžvalgomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė Bulbenkaitė

2012-12-29 09:01, atnaujinta 2018-03-14 09:07

***

Egoistiškai pasidžiaugsiu, kad 2012-aisiais rašyti tikrai buvo apie ką, nes beveik kiekvieną savaitę mados industriją sudrebindavo tarsi žaibas iš giedro dangaus pasirodančios naujienos. Jų netrūko – pradedant pokyčiais mados namuose ir dizainerių migracija ir baigiant Annos Dello Russo hitu apie gyvybiškai būtiną mados dušą. Taigi, įdomios medžiagos rašant „Spintos guru“ tikrai užteko. Nors šypseną keldavo naujienos apie Karlo Lagerfeldo katės Choupette pūkuotą princesišką gyvenimą ir „iPad“ naudojimo įgūdžius, o mados savaitės metu išvydus podiumus užkariavusią Agnę Končiūtę norėjosi trinti delnais iš džiaugsmo, 2012-ieji atnešė ir nemažai netekčių – Milano gatvėse niekada nebenušvis Annos Piaggi mėlyna plaukų sruoga, o ant „Yves Saint Laurent“ ir „Balenciaga“ podiumų nebesilenks Stefano Pilati ir Nicolas Ghesquiere. Vis tik metus palydėti siūlau su šypsena ir drąsiai žvelgti į artėjančius 2013-uosius. Manau, po metų apžvalgą rašyti bus lygiai taip pat įdomu, kaip ir šią.

Tigras gal nesėlina, bet drakonas tikrai tūno…

2012-ieji – Azijos atradimo metai daugeliui mados pasaulio atstovų. Sparčiai auganti rinka ne tik vis labiau domisi karjeros laiptais kylančiais Niujorko dizaineriais, bet ir pirmą kartą istorijoje tapo didžiausia prabangos prekių vartotoja. Į Azijos šalių kultūrą savo žvilgsnius šiemet nukreipė „Proenza Schouler“, Jasonas Wu, Amerikos mados veteranas Ralphas Laurenas. Jie į savo kolekcijas įpynė ne vieną akivaizdų simbolį: raudoną spalvą, aukso spalvos siuvinėjimus, tradicinius siluetus. Slaviškajai logomanijai ištarkime „sudie“ ir pasisveikinkime su bundančiu drakonu…

Ne žiurkių, bet dizainerių lenktynės

Turbūt net nereikia ilgo komentaro – šie metai mados istorijoje dar ilgai bus vadinami pokyčių metais. „Christian Dior“ pagaliau rado pamainą Johnui Galliano (dėl to verkė „Jil Sander“ gerbėjai), Hedi Slimane išstūmė Stefani Pilati iš „Yves Saint Laurent“, numetė „Yves“ dalį ir ėmėsi drastiškų reformų, „Balenciaga“ netikėtai atsisakė Nicholas Ghesquiere paslaugų, o į įvairius skandalus šiemet įsivėlęs Alexanderis Wangas tapo naujausia Paryžiaus sensacija. Rodos, dėlionė aiški, tik įdomu, kas laukia brito Christopherio Kane’o, kuris minėtas tiek „Dior“, tiek „Balenciaga“ ganduose, tačiau niekur taip ir nepriimtas…

Didžioji mados pasaulio netektis – Kanye Westas

Kanye, džiugu, kad pabandei, bet, kaip rašė Timas Blanksas, verčiau grįžk prie to, ką sugebi geriau.

Amerikietiški 2012-ųjų veidai – K. Upton ir K. Kloss

2012-ieji buvo itin palankūs mados gerbėjams kitoje Atlanto pusėje. Visa mados industrija ėjo iš proto dėl dviejų amerikiečių merginų – žaviosios Karlie Kloss, kuri savo keptais sausainiais pavergė net Annos Wintour širdį, ir Kate Upton, kurios itin moteriškos formos bei „kaimynų merginos“ tipo veido bruožai iš proto varo tiek mados redaktorius, tiek vyriškąją giminę. Tiesa, kol pirmoji tobulai atitinka vadinamąjį pavyzdinį dydį („sample size“) ir yra nuolat apkalbama dėl sportiško, tačiau itin liekno kūno, sausio mėnesio britiškojo „Vogue“ veidu tapusiai K. Upton stilistai „normalaus“ dydžio drabužių ieško ne įprastuose archyvuose, o paprastiems mirtingiesiems skirtose parduotuvėse.

Supermodelių desantas olimpiadoje

Nors Londono olimpinės žaidynės ir ypač jų uždarymas prie televizoriaus ekranų pritraukė ne vieną milijoną žiūrovų iš viso pasaulio, mados industrijos atstovai labiausiai laukė ypatingai progai surinkto supermodelių britų desanto: Stellos Tennant, Lily Cole, Karen Elson, Kate Moss, Naomi Campbell, Jourdan Dunn, Davido Gandy bei Georgios May Jagger. Rodos, jų dėvėti britų dizainerių kurti auksiniai apdarai atspindėjo ne vieną Didžiosios Britanijos komandos iškovotą aukso medalį…

120 žvakučių ant „Vogue“ torto  

Galbūt Lady Gagos ir nepavadinčiau pačiu geriausiu pasirinkimu tokiam didingam jubiliejui, itin džiaugiuosi, kad žurnalo komanda specialiame rekordinio dydžio rugsėjo mėnesio numeryje paminėjo ir savo ištakas, ir dabarties mados kūrėjus, ir rytdienos dizaino žvaigždes. Valio 120-čiai žvakučių!

Nesėkminga neįmanomų M. Prados ir E. Schiaparelli pokalbių paroda

Ne paslaptis, kad šią vasarą Metropoliteno muziejuje vykusi paroda „Impossible Conversations“ buvo itin laukiama ir gausiai apžvelgiama. Vis dėlto muziejaus vadovai turėjo liūdnai pripažinti, kad ambicingas dviejų italių kūrėjų Miuccios Prados ir Elsos Schiaparelli gretinimo projektas nė iš tolo neprilygo 2011-ųjų žvaigždei – Alexanderio McQueeno darbų parodai „Savage Beauty“. Pasak „New York Times“, šių metų renginyje apsilankė 339 838 žmonės, o pernai – beveik dvigubai daugiau. Galbūt parodą reikėjo rengti 2013-aisiais, kai bus atgaivinti Schiaparelli namai, tačiau daugiau apie tai – kitąmet.

„Dolce & Gabbana“ aukštosios mados debiutas 

Debiutas, kuris po karšta Sicilijos saule lėmė kelių žurnalistų ir klientų alpimą, liūdnus apžvalgininkų atodūsius bei „Dolce & Gabbana“ gerbėjų ašaras prie dėžučių, kuriose slypi dabar jau istorinės nuotraukos iš 2003-2009 metų dueto kolekcijų pristatymų.

Leidybos naujienos iš Niujorko ir Nydelandų

Carine Roitfeld ir Nyderlandai leidybos verslui smogė dvigubą antausį. Stilingoji prancūzė, dar ne taip seniai trenkusi „Vogue Paris“ redakcijos durimis, Niujorke pagaliau pradėjo leisti savo įspūdingą žurnalą „CR Fashion Book“, tapusį vienu ambicingiausių metų projektų. Štai Nyderlandai nusprendė, kad metas įkurti savo „Vogue“ versiją. Galbūt tokiai nedidelei šaliai šis sprendimas atrodo kiek per ankstyvas, tačiau kam, jei ne Nyderlandams, turėtume dėkoti už Larą Stone, Doutzen Kroes ar Inez su Vinoodh?

G. Coddington išleido memuarus ir išliko mylimiausia mados industrijos asmenybe

Šiemet išleista išties nemažai įvairių mados albumų, retrospektyvų bei memuarų, tačiau neabejotina lentynų žvaigžde tapo „Vogue“ stilistės ir buvusio modelio Grace Coddington knyga „Grace: A Memoir“. Nors žavingoji raudonplaukė iškart perspėjo, kad jokių negražių paslapčių jos knygoje tikrai nebus galima rasti, mados mylėtojus iškart sudomino memuaruose atskleistos šeštojo bei septintojo dešimtmečių modelių gyvenimo bei darbo detalės, to laikmečio industrijos užkulisiai.

Cathy Horyn pykčiai su H. Slimane, O. de la Renta ir net Lady Gaga

Neabejotina 2013-ųjų pavasario-vasaros sezono mados savaičių žvaigžde tapo amerikietė „New York Times“ mados apžvalgininkė bei kritikė Cathy Horyn. Ji išgarsėjo Niujorke mados veteraną Oscarą de la Rentą išvadinusi senu dešrainiu. Štai Paryžiuje apžvalgininkė iškėlė skandalą, kai dėl ilgamečio konflikto negavo pakvietimo į Hedi Slimane debiutą „Saint Laurent Paris“ mados namuose. Žinoma, kritikė už tokį gestą atsilygino ne itin maloniu kolekcijos įvertinimu.

Nieko nelaukęs H. Slimane atsakė viešu laišku ir žurnalistę išvadino „mokyklos kiemo mušeika“. Lyg to būtų maža, į konfliktą įsivėlė pati Lady Gaga ir vienoje savo dainų pasiuntė itin aiškią žinutę kritikei: „Cathy Horyn your style ain’t d**k.“ Vertimo, manau, nereikia.

Italija neteko stiliaus ikonos Annos Piaggi

Ir raudona spausdinimo mašinėlė jau niekada neberašys „Vogue Italia“ puslapiams skirtų apžvalgų.

A. Končiūtės podiumų šturmas

„Dior“, „Chanel“, „Celine“, „Givenchy“, „Stella McCartney“ – jei nuoširdžiai, net tingisi vardinti visus garsių mados namų, kurių podiumais žengė mažeikiškė Agnė Končiūtė, pavadinimus. Išvada paprasta – jauna mergina giliu, kiek ironišku veriančiu žvilgsniu parodė, kad Lietuva mados industrijai gali dovanoti ne tik Editą Vilkevičiūtę, bet ir augina naują perspektyvių veidų pamainą. Jau laukiu, kuo Agnė nustebins 2013-aisiais, nes debiutą pastebėjo net „Style.com“ komanda ir ją pavadino viena iš dešimties geriausių sezono naujokių.

Metų hitas apie mados dušą

Ši daina skambėjo visur: tiek „Vogue“ redakcijose, tiek „Kuklos“ vakarėlyje, tiek mano ausinėse (ir, ironiška, duše). Siūlau ir jums jos pasiklausyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.