Menininkė J. Rekevičiūtė kelio ženkluose mato papuošalus

„Dabar kokiu keliu bevažiuočiau, prieš akis matau vien tik įkvėpimo šaltinius“, - džiaugsmingai kalbėjo grafikė ir papuošalų kūrėja Jūratė Rekevičiūtė (43 m.) . Tie įkvėpimo šaltiniai tai ne pavasarėjančios gamtos vaizdai, o paprasčiausi kelio ženklai.

Menininkė Jūratė Rekevičiūtė neseniai sukūrė papuošalų kolekciją, įdomių pažinčių ieškančioms moterims.<br>V. Ščiavinksas
Menininkė Jūratė Rekevičiūtė neseniai sukūrė papuošalų kolekciją, įdomių pažinčių ieškančioms moterims.<br>V. Ščiavinksas
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Apr 17, 2013, 1:36 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:50 AM

Pagal tuos ženklus Jūratė per porą mėnesių sukūrė originalių papuošalų kolekciją.

Netoli Vilniaus gyvenanti J. Rekevičiūtė stebina išskirtine apranga ir netradiciniu mąstymu. Ji netelpa į tradicinės aukštuomenės kronikų herojės rėmus, tačiau nepalieka nė vieno abejingo.

Ši menininkė į kūrybinius labirintus neria netipiškai, tarsi nuo antro galo. Įkvėpimas sukurti naujausią papuošalų kolekciją, kilo po to, kai ji iš vienos Kauno meno galerijos sulaukė pasiūlymo surengti parodą. Tas pasiūlymas skambėjo taip viliojančiai, kad netrukus menininkę aplankė nušvitimas – ji kitomis akimis pastebėjo kelio ženklus. Šie Jūratei pasirodė tokie įdomūs ir meniški, kad rankos pačios ėmė kurti papuošalus iš porceliano.

Originalūs kaklo pakabučiai, apyrankės iškart prikausto dėmesį, kelia nuostabą bei šypseną.

Į kokius kelio ženklus labiausiai kreipia dėmesį? Viskas priklauso nuo to, kokiu keliu važiuoja. Policijos patruliai, tikriausia, turėtų labai pasistengti įkaitinti savo fantaziją, kad kelio ženkluose išvystų moteriškus papuošalus. Vargu ar jiems tai pavyktų padaryti. Nieko keisto, juk jie ne menininkai.

Jūratė siūlo į papuošalų kolekciją žvelgti su humoru.

Kai kurie papuošalai atrodo taip keistai ir mistiškai, kad reikalauja atskiro menininkės paaiškinimo. Jūratė į visus klausimus turi filosofinius atsakymus.

Pavyzdžiui, subtilaus meno nesuvokiančiam žmogui gali pasirodyti, kad pakabučiai su skylėtomis lėlių galvomis reiškia, kad jos buvo sušaudytos ar patyrė avariją.

Jūratė skuba tokį įsivaizdavimą paneigti: „Čia nesušaudytos galvos. Tos skylės reiškia mąstymo ertmes - čakros atsidaro ir užsidaro.

Papuošalus galima nešioti po vieną arba iš kelių sukurti originalias kombinacijas.

Ant papuošalų puikuojasi angliški užrašai: „Like“, „Love“, „Help“, „Next“, „Hot“ ir kiti.

Daugelis papuošalų yra suverti ant stambių metalinių grandinių.

„Man nusibodo paukšteliai, gėlytės, kaspinėliai. Aplinkui regiu labai daug nusaldintų papuošalų. Tam, kad pabrėžčiau savo papuošalų struktūrą, kad pabrėžčiau porceliano trapumą bei stiprumą, norėjau panaudoti tokias agresyvias medžiagas, kaip grandinės.

Viskas susiję su filosofija. Kiekvienas pasirinkimas yra savotiškos grandinės. Žmogų jos laiko. Jis gali eiti į kairę ar į dešinę, bet nuo savęs nepabėgs. Nuo likimo nubrėžto kelio irgi nenuvažiuos.

O papuošalai su užrašu „Love“, perjuosti ne paprasta grandine, bet spygliuota viela. Tai reiškia, kad meilė iš esmės yra spygliuota, galinti sužeisti“, - pasakojo menininkė.

Visi papuošalai yra savotiškas kūrybinis pokštas. Jie patiks tiems, kurie nori pasilinksminti, pasimėgauti aplinkinių reakcija bei užmegzti naujų pažinčių.

„ Šie papuošalai labai tinkami atributai kontakto užmezgimui. Moteris, gatvėje pasirodžiusi su originaliu papuošalu, gali tikėtis užmegzti naują pažintį. Ypač pavasarį žmonės trokšta pasinerti į naudingas ir romantiškas pažintis“, - kalbėjo Jūratė.

Menininkė savo kūriniais siūlo pasipuošti prie romantiškos suknelės ir aukštakulnių batelių. Kuo didesnis bus kontrastas tarp papuošalų ir drabužių, tuo bus efektingiau.

Pavyzdžiui, šviesi gėlėta suknelė ir ant kaklo kabantis medalionas su užrašu „Help“ - nuoroda, kad stilingai ir žaviai moteriai reikia pagalbos ar dėmesio.

Konkretūs užrašai nurodo žmogaus troškimus.

Pavyzdžiui, jeigu moteris pasikabintų papuošalą su užrašu „Šiukšlių nemesti“, neabejotinai norėtų pasakyti, kad nenori būti skaudinama, nenori girdėti įžeidžiančių žodžių.

Jei dama užsikabins medalį su užrašu „Hot“, kiekvienas vyras iškart supras, kad prieš akis karšta moteris. Jam tik beliks įvertinti savo galimybes.

Jūratė mano, kad populiariausias ženklas tarp jos kūrybos gerbėjų bus „Next“.

„Jei vyras prieis prie moters, kuri nešios papuošalą su nuoroda „kitas“, turės padaryti gerą įspūdį, nes kitu atveju moteris pavarys jį šalin. Vyras turi taip stengtis užkariauti moterį, kad kitą dieną ji pasikabintų kitokį ženklą“, - nusijuokė papuošalų kūrėja.

Ši kolekcija yra mažiau spalvota, kaip ankstesnės. Vyrauja kelios spalvos: juoda, balta, platininė, auksinė ir raudona.

„Sąmoningai atsisakiau margumo. Noriu, kad svarbiausią misiją atliktų užrašas. Papuošalo nenoriu perkrauti papildomomis detalėmis.

Apskritai, paaiškinimų galima atrasti daugiau ir įvairių. Viskas priklauso nuo papuošalą nešiojančio ir į jį reaguojančio asmens vidinės būsenos bei fantazijos.

Papuošalai skirti įvairaus amžiaus moterims. Svarbu, kad jose nebūtų numiręs noras stebinti, pralinksminti kitą žmogų“, - pasakojo J. Rekevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.