Tragiški likimai mados verslo nesutrikdė

„Praėjo penkiolika metų nuo mano brolio Gianni tragiškos mirties. Ši kolekcija skirta jam atminti“, - Milane, po kolekcijos pristatymo vasarą teigė Donatella Versace.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Jurkevičienė („Stilius plius")

May 23, 2013, 7:39 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:43 AM

Kad mada ir mirtis neretai vaikšto tuo pačiu kelią šią žiemą mados savaitės išvakarėse patvirtino dar viena liūdna žinia. Paslaptingai dingo „Missoni“ mados namų generalinis direktorius Vittorio Missoni. Tragiški likimai vis dažniau žymi mados istorijos puslapius. Kas juodajame sąraše bus kitas?

Gianni Versace, Nicola Trussardi, Maurizio Gucci, Enrico Coveri, Franco Moschino, Raniero Gattinoni ir Andrea Pininfarina. Pagaliau, Alexanderis Mcqueenas ir Vittorio Missoni.

Garsių mados pasaulio asmenybių likimus žymi fatališkas mirčių šleifas. Sąrašas nepaliauja ilgėti, vis daugiau mados kūrėjų anksčiau laiko iškeliauja Anapilin, tačiau mados verslas juda į priekį.

Štai jau daugiau kaip trys mėnesiai italus kamuoja nežinia - Karibų jūroje paslaptingai dingusio „Missoni“ mados namų generalinio direktoriaus Vittorio Missoni mirties įrodymų dar nėra. Vittorio dingo mados namų 60 – mečio jubiliejaus ir vyrų mados savaitės išvakarėse. Bet tragedija nesutrikdė kalendoriaus tvarkaraščio, numatytas vyrų mados savaitės pristatymas Fogazzaro gatvėje įvyko. Nors vilties, kad V.Missoni gyvas, lieka vis mažiau.

Romos aukštosios mados savaitės metu apie tragiškus dizainerių likimus užkalbinta dizainerė Raffaella Curiel piktai nusikvatojo – o taip, ir jos šeimą dalgiu ginkluota giltinė ne kartą be gailesčio nušienavo. Mirtį moteris pažino dar jaunystėje, kai Italijos Coco Chanel antrininke laikyta jos motina Gigliola, vos sulaukusi 49 metų, iškeliavo Anapilin. Auglys gerklėje atėmė galimybę dizainerei kalbėti. Tiesa, netekusi sveikatos ir galimybės dirbti, Gigliola mados paslapčių išmokė gražuolę dukrą Rafaellą. Raffaellos vyrą, garsų Milano tekstilės magnatą ir dviejų vaikų tėvą, 38 metų Gualtiero Castellini mirtis pasitiko greitkelyje, susidūrus dviems automobiliams.

Panašiai kelyje likimas metė iššūkį dviems „Trussardi“ dinastijos atstovams. Šalia Milano „La Scala“ teatro įsikūrusių „Trussardi“ mados namų atstovą Nicola Trussardi šeima prarado pačiame odininkų dinastijos klestėjimo apogėjuje. 1999 metais Nicolos vairuojamas automobilis „Mersedes“ atsimušė į greitkelio aptvarą. Elegancija garsėjęs 57 metų dizaineris mirė vietoje. Praėjus vos ketveriems metams mados namai apraudojo Nicolos sūnų 24 metų Francesco. Panašiai kaip jo tėvas, mados namuose dirbęs vaikinas žuvo kelyje. Nesuvaldė sportinio „Ferrari“ automobilio ir užlėkęs ant kelio stulpo.

Jaunų, talentingų ir perspektyvių kūrėjų, pačiame jėgų žydėjime palikusių pasaulį, sąrašas kasmet didėja. Aukštosios mados savaitėje Romos klientus žavintys „Gattinoni“ mados namai stebina pirmosios eilės klienčių – garsenybių iš Holivudo ir Italijos diplomatinio korpuso gausa, bet suknias mados namams piešia iš Venesuelos kilęs dizaineris Guillermo Mariotto. Legendinė dizainerė Fernanda Gattinoni, sukūrusi drabužius aktorei Audrey Hepburn filme „Karas ir Taika“, pasimirė sulaukusi 92 metų po sunkios formos depresijos. Kas nutiko jos šeimai?

„Gattinoni“ mados namų įkūrėja, pradėjusi savo karjerą Londone, sėkmingai užkariavusi Niujorką ir aukštosios mados salonus Paryžiuje, palūžo Romoje po savo vienintelio sūnaus Raniero Gattinoni mirties. Nors Fernanda kūrė vestuvių apdarus princesėms ir politikų žmonoms, o Romoje sėkmingai valdė savo mados namus ir kaskart mados savaičių metu žavėjo savo klientes prabanga stulbinančiomis sukniomis, likimas jai buvo negailestingas.

40- metį atšventusį sūnų Raniero pakirto kaulų vėžys. Po Raniero mirties Fernanda išgyveno ilgą kūrybinę krizę ir nutarė verslą atiduoti dizaineriui G.Mariotto.

Prieš kelis metus Romos aukštosios mados podiumus paliko Furstenberg dinastijos atstovas Egon von Furstenberg. Jį taip pat, nesulaukusį penkiasdešimtmečio, pakirto sunki liga. Egono žmona Diana toliau sėkmingai pristato kolekcijas Milane, bet į Romą Furstenberg suknių prabanga jau niekada nebegrįš.

Prieš septyniolika metų, ką tik įkėlus koją į Milano mados imperiją, driokstelėjo žinia apie Gucci dinastijos įpėdinio Maurizio Gucci mirtį. Jį nužudė išduota žmona Patrizia.

Maurizio dukra Alessandra Gucci po daugelio metų Milane pakvietė į savo senelio fabriką „Locati“, veikiantį nuo 1908 –ųjų metų ir sutiko duoti „Lietuvos rytui“ išskirtinį interviu. Moteris pagaliau išdrįso prisipažinti:„Šiandien esu laiminga, ant mamos nepykstu. Atleidau jai. Išsivadavau iš praeities, gyvenu, kuriu“.

Kiekvieną savaitgalį iš Milano San Vittore kalėjimo kartu su apsauga į namus grįžta iki gyvos galvos nuteista motina Patrizia Reggiani Gucci. Prie vakarienės stalo apie moters suplanuotą vyro Maurizio, mylėjusio jaunas moteris, mirtį niekas nešneka.

Jauna daili Alessandra tęsia savo senelio ir tėvo Maurizio pradėtą verslą, siuva prabangias rankines iš krokodilų odų, į kurias galima pažiūrėti iš arti tik „Locati“ fabrike. Italė daugiau nesieja savo gyvenimo su dvigubu GG ženklu ir „Gucci“ imperijos tragedija. Verslas parduotas garsiam mados koncernui PPR, o Alessandros vardą garsina naujas logotipas „AG“.

Dizainere tapusi Alessandra amžinai dievins tėvą, nes jis išmokė dukterį suprasti geros rankinės vertę. Jos vardo butikas veikia netoli Milano Montenapolene gatvės. Į jį užsukusioms jaunoms klientėms jos tėvo ir motinos santykiai mažiau svarbūs, nei krokodilo rankinių prabanga, estetika ir spalvos. Broliui atminti sukūrusi kolekciją Donatella Versace Milane teigė: „Norėjau, kad vyrai ant „Versace“ podiumo būtų tvirti ir vyriški, kaip gladiatoriai“. Raumeningo atletiško kūno pavyzdžiais Donatella pasirinko ir du Lietuvos sportininkus Mantą Armalį ir Luką Katiną. Vyriškumas nuo „ Versace“ veiklos pradžios buvo šių mados namų silpnoji vieta. Ne kartą atvirai apie tai teko kalbėtis šalia „Versace“ podiumo su Majamyje nušauto Gianni broliu Santo.

„Gianni kūrė brangakmeniais išsiuvinėtas sukneles dieviškiems modeliams – Naomi Campbell, Helenai Christensen, Caren Mulder, Cristy Turlington, Lindai Evangelistai, Claudiai Schiffer, Isabellai Rosselini, bet savo asmeninio gyvenimo sutvarkyti nemokėjo”, - sakė Santo Versace.

Gianni privertė Italiją spindėti pasaulyje. Jo aprengtų modelių dėka gimė terminas top modelis – juk tokių drabužių spindesyje eilinė manekenė būtų užgesusi.

Bet Gianni kasdienybę nuolat dirgino neaiškios pakraipos vyriškos lyties atstovai. Vieno jų ginklas Majamyje, ant „Versace“ vilos „Casa Casuarina“ slenksčio, ir pražudė talentingąjį mados kūrėją.

Tačiau mados namai nesužlugo. „Versace“ mados namų verslą sėkmingai puoselėja komercijos direktorius Santo Versace, o kolekcijas Milane keturiskart per metus pristato Donatella.

Prieš daugelį metų Milane po mados pristatymo koridoriuje sustabdytas dizaineris Gianfranco Ferre sutiko duoti „Lietuvos rytui“ neplanuotą interviu. „Nežinau, kur Lietuva, bet vieną dieną tikrai ten atsidursiu“, - teigė kūrėjas.

Pažadai pasitvirtino, G. Ferre - vienas pirmųjų Italijos mados namų, įžengusių į Lietuvą.

Šis daug metų „Dior“ mados namuose kūrybos direktoriumi dirbęs italas rengdavo nuostabius pristatymus Milano Pontacio gatvės 21 numeriu pažymėtuose stiklo rūmuose. Prezentacijų metu ne kartą teko matyti top modelį Naomi Campbel ir dainininkę Skunk Anansie. Stilingoji muzikos pasaulio žvaigždė demonstruodavo architektoniškus G.Ferre paltus, suknias. Sužinojusi apie kūrėją ištikusį insultą, juodaodė labai jaudinosi.

Bene tris dienas Italija sulaikiusi kvapą laukė žinių iš Milano Šv. Rapolo ligoninės apie kūrėjo sveikatos būklę. Dizaineris iš komos neprabudo. Tokių kaip G. Ferre Milane liko tik vienas kitas. Kas gi jį pakeis?

G. Ferre ženklas nenumirė nei Italijoje, nei Lietuvoje. Iki pernai metų jį kūrė du jauni talentingi dizaineriai Tomaso Aquilano ir Roberto Rimondi, vėliau britė Hannah McGibbon.

Juodajame italų mados sąraše – ir 38 metų stilistas Enrico Coveri. Legendinis mados kūrėjas, kuriam pret –a- porter mados podiumai Milane dėkingi už ryškių juostuotų audinių žydėjimą, pats save sunaikino.

Talentingas Florencijoje mados namus įkūręs dizaineris sirgo astma, tačiau sveikatos saugoti Enrico nemokėjo. Jį pražudė pernelyg didelis rūkalų kiekis. Yra ir kita mirties neoficiali hipotezė – AIDS.

Gimtasis E.Coveri Toskanos miestas - Prato vieną centrinių savo aikščių po kūrėjo mirties pavadino „Piazza Encrico Coveri“. Iš Milano mados kalendoriaus šis ženklas taip pat neiškrito, o praėjusios Milano vyrų žiemos mados savaitės metu kolekcija dvelkė gyvenimo pilnatve.

Laivės ir meilės filosofiją skleidžiantys „Moschino“ mados namai rengia pristatymus garsiose Milano vietose. „Moschino“ šou– ne eilinis spektaklis su žaviais spalvingais aperityvais, mažomis, bet žaismingomis, tipiškai itališkomis dovanėlėmis ir išskirtine publika. Dalis šių mados namų klientų žino, kokia liūdna istorija atsitiko su mados namų kūrėju ir savininku Franco Moschino. Lemtingame mirties sąraše jis atsidūrė vos sulaukęs 44 metų.

Pasak žiniasklaidos, mirties priežastis – infarktas. Tačiau Milanas mados savaičių metu išdrįsta prisiminti, kad kūrėjas, kaip daugelis homoseksualių mados pasaulio vyrų ir jau minėtas Enrico Coveri galėjo užsikrėsti AIDS.

Dizainerė Anna Molinari – viena šviesiausių, maloniausių Milano mados savaitės asmenybių. Ant pakylos ji dažnai pasirodo su savo mažamete anūke ir niekada neatsisako duoti interviu bei nusifotografuoti kartu su garsiomis manekenėmis, tarp kurių – ir lietuvė Edita Vilkevičiūtė. A. Molinari dievina švelnias spalvas, ploną šilką, gėles, bet meilė gyvenimui „Blumarine“ ir „Blugirl“ ženklų kūrėjos šeimos neišgelbėjo nuo fatališko likimo.

Annos vyras ir „Blumarine“ ženklo įkūrėjas Paolo Tarabini – prisiekęs medžiotojas. Jo aistra liūdnai baigėsi Afrikos savanoje. Įtūžęs raganosis neatpažįstamai sužalojo garsios dizainerės sutuoktinio kūną. Liūdna žinia stilistę aplankė pačiame mados savaitės įkarštyje. Tačiau Anna Molinari sėkmingai lipa karjeros laiptais ir kuria šviesiausius pasaulio drabužius. Italų mados garsenybių sąraše – ligų, automobilių ir lėktuvų katastrofų aukos, bet nė vieno savižudžio.

O štai britų mados garsenybė 40 – metis britų genijus Alexanderis McQueenas gyvenimą baigė savižudybe. Vasario 11 dieną prieš trejus metus jis buvo rastas pasikoręs savo apartamentuose Londone.

A.McQueenas ne mažai laiko praleido tobulindamasis Italijoje. Jis dirbo „Romeo Gigli“ ir „Gucci“ mados namuose, formuodamas savo su niekuo nepalyginamą stilių. A.McQueeno kūryba žavėjo pasaulį fatalizmu. Jo drabužiams įtakos turėjo simbolinio meno srovės kūrėjas Gustavas Moreau ir jo idėjų įkvėpėja Londono stiliaus ikona Isabella Blow.

Kalbama, kad ši moteris buvo ir intymi A.McQueeno draugė. Po jos savižudybės, įvykusios 2007 – aisiais metais dizainerį morališkai palaikė tik jo dievinama motina. Mirus motinai, Alexanderis netrukus ir pats nutraukė savo gyvybės siūlą.

Kas juodajame sąraše bus sekantis?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.