Batų kūrėjai kviečia keliauti po praeitį ir kosmosą

„Duokite moteriai tinkamus batus ir ji užkariaus pasaulį“, – kadaise ištarė legendinė Holivudo aktorė Marilyn Monroe. Lyg nujausdami, kad pavasaris neskubės ateiti ir žieminę avalynę labiau nei bet kada norėsis iškeisti į lengvesnį apavą, mados kūrėjai pažėrė viliojančių idėjų – kiekviena tikrai ras tai, kas artima širdžiai, ir pasaulis atsidurs po kerinčiomis jos kojomis.

„Celine“<br>AP ir „Reuters“ nuotr.
„Celine“<br>AP ir „Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Toma Aleksėjūnaitė („Lietuvos rytas”)

May 26, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:36 AM

Kokie batai šią vasarą patys madingiausi, vargu ar kas įstengtų įvardyti. Vienus kūrėjus įkvėpė septintasis praėjusio amžiaus dešimtmetis, kitus – senovės Roma, dar kitus – grafika ir kontrastai, Tolimieji Rytai, balta spalva.

Galima drąsiai teigti, kad šį tą madinga sau gali prisitaikyti kiekviena, nesvarbu amžius, pomėgiai, gyvenimo būdas ar pėdos ypatumai.

Jei pirmenybę teikiate ne bateliams svaigaus aukščio pakulne, o gerokai lengvesniems ir patogesniems, juos puikiai priderinsite prie šį sezoną ypač madingų praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio siluetų – trapecijos formos suknelių ar blauzdos vidurį siekiančių tiesaus kirpimo kelnių.

Drąsiai rinkitės batelius ne aukštesne nei penkių centimetrų pakulne, subtiliai smailėjančia nosele, dekoruotus sagtimis ar šį sezoną itin madingais dirželiais.

Tuo savo kolekcijose žavėjo „Louis Vuitton“, „Isabel Marant“, „Emporio Armani“.

Reikėtų atkreipti dėmesį į batelius atvira nosimi. Ši detalė suteikia intrigos, vilionės.

Tai ir puiki galimybė pademonstruoti nepriekaištingą pedikiūrą, net jei matyti vos trys pirštukai.

Aukštakulnių gerbėjoms savo garderobą vertėtų papildyti basutėmis įmantriai dekoruota pakulne ar su platforma. Ši avalynės detalė be konkurencijos gali tapti pagrindiniu aprangos akcentu ir net atstoti papuošalus.

Ypač kūrybiškas, skulptūras primenančias pakulnes ir platformas pristatė „Emilio Pucci“, „Calvin Klein“, „Dolce & Gabbana“.

Mados namai „Roberto Cavalli“, „David Koma“ ir „Amaya Arzuaga“ neįprastos formos kulniukus išmargino įvairiausiomis spalvomis.

„Donna Karan“ ir „Valentino“ skaidraus plastiko pakulnes paįvairino augalų ir krištolo raštais.

Chanel“, „Bottega Veneta“, „Balenciaga“ pristatė aukštakulnius tvirtais, masyviais kulnais, apačioje platėjančiais – lyg duoklę praėjusio šimtmečio aštuntajam dešimtmečiui.

Tokia avalynė ir saulės akiniai katės akių formos rėmeliais – nepakartojamas duetas šią vasarą.

Toms, kurios mieliau žvelgia į ateitį nei gręžiasi į praeitį, dizaineriai siūlo avėti metalo spalvos batelius ir basutes.

Madingos bus tos, kurios atrodys lyg nužengusios iš kosminio laivo. Ant vasarai skirtų podiumų karaliavo lyg iš fantastikos filmų pasiskolinti minimalistiniai siluetai ir netikėti metalizuoti audiniai.

Avalynės kūrėjai taip pat neatsiliko – „Moschino“ aukštakulniai žėrėjo smulkiais kristalais ir sidabro spalvos plokštelėmis.

„Viktor & Rolf“ gausiai naudojo pasidabruotus gyvatės odos raštus, „Emporio Armani“ kolekciją pristačiusios manekenės avėjo aukso spalvos batelius, segėjo taip pat auksinius sijonus ir mūvėjo auksinius šortus.

Metalu ir neoninėmis spalvomis šią vasarą švies net sportiniai bateliai. Būtina detalė – raišteliai, jokių lipdukų ar užtrauktukų!

Ši tendencija – drąsioms ir savimi pasitikinčioms moterims.

Kuklesnės puikiai jausis avėdamos neryškiomis metalo detalėmis papuoštą prislopintų tonų ar juodos spalvos avalynę.

Kita kryptis futurizmo gerbėjoms – perregimos detalės.

Nei basos, nei apsiavusios damos įspūdį dizaineriai kūrė naudodami skaidraus plastiko dirželius, įsiuvus šonuose, pakulnes.

Tai atsispindi „Chanel“, „Michael Kors“, „Christian Louboutin“ kūryboje.

Šią mados naujovę prie savo aprangos tuoj pat pritaikė dainininkės Jennifer Lopez, Beyonce Knowles, Rihanna bei kitos pirmojo ryškumo žvaigždės, tad jei pretenduojate į stileivos vardą, būtinai pasidairykite panašių batelių.

Į būtinų įsigyti pirkinių sąrašą verta įtraukti ir ryškių spalvų, juodos ir baltos spalvų deriniais, grafika bei antspaudais puoštus batus, ypač jei vengiate ryškiaspalvių drabužių.

Tokias tendencijas pristatė dizaineriai Guy Laroche’as, Peteris Somas, Driesas van Notenas bei keli kiti. Vietoj įprastų batelių spalvų jie rinkosi įvairius geometrinių raštų, įvairaus stambumo linijų, taškelių motyvus.

Jeigu jums mielesni natūralios gamtos atspindžiai garderobe, atkreipkite dėmesį į įvairiomis pynutėmis, drobės detalėmis, plunksnomis, kriauklėmis, roplių odos imitacijomis puoštą apavą.

Taip pat batus stambia medine pakulne.

Ypač populiarūs smaragdo, mėtų, samanų, persikų, švelnios smėlio ir rožinės spalvos tonai. Tai lengviausias būdas bent jau širdyje pajusti vasaros atostogas ir mintimis leistis į kelionę aplink pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.