Kokią įtaką žmogaus likimui daro plaukai

Nuo senų laikų įvairiose tautose gyvavo prietaras, kad plaukai yra vieta, kur susitelkia gyvenimiška žmogaus jėga.

Plaukai, kerpami, kai mėnulis pilnėja, greičiau ir ataugs. Tačiau jei norite, kad jūsų plaukų kirpimas ilgiau išsilaikytų, geriau eiti pas kirpėją, kai mėnulis apskritai pasislepia.<br>123rf
Plaukai, kerpami, kai mėnulis pilnėja, greičiau ir ataugs. Tačiau jei norite, kad jūsų plaukų kirpimas ilgiau išsilaikytų, geriau eiti pas kirpėją, kai mėnulis apskritai pasislepia.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2013, 1:01 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:36 PM

Pavyzdžiui, Frankų imperijos karaliai nebuvo kerpami nuo pat vaikystės. Plaukų kirpimas reiškė teisių į sostą atsisakymą.

Palikdavo „vaikišką sruogą“

Jauni senovės Vokietijos kariai taip pat nekirpo plaukų ir barzdos tol, kol nenukaudavo pirmojo priešo.

Markizų salų gyventojai kerpantis palikdavo vieną ilgą sruogą, kur galėjo pasislėpti žmogaus siela.

Senovės Egipte vaikams taip pat palikdavo vadinamąją „vaikišką sruogą“, kurią nukirpdavo tik tada, kai jie sulaukdavo pilnametystės.

Taip pat nesikirpo ir burtininkai, magai, šventikai, nes jie buvo įsitikinę, kad ilgi plaukai - energijos, perduodamos kitiems, šaltiniai.

Galiūno tvirtybė – plaukuose

Rašytiniuose senovės šaltiniuose pasakojama apie galiūną Samsoną, kurio jėga slypėjo plaukuose. Tačiau mylimoji nukirpo jo plaukus, ir stipruolis prarado savo jėgą.

Priešai nugalėjo plaukų netekusį Samsoną, pavertė jį vergu ir prirakino grandinėmis. Tačiau neatkreipė dėmesio, kad Samsono plaukai ataugo.

Tada galiūnas nusprendė žiauriai atkeršyti: jis nugriovė pastato kolonas, kur puotavo priešai. Taip rašė rusų interneto portalas yoki.ru.

Pasižymi atmintimi

Tuo tarpu mokslininkai iškėlė versiją, kad plaukai pasižymi atmintimi. Vadinasi, teisūs studentai, kurie tiki prietaru, kad negalima kirptis prieš egzaminą, nes tada jis baigsis nesėkme. Kitaip tariant, visos žinios bus nukirptos kartu su plaukais ir tada teks vėl viską iš naujo mokytis arba laukti, kol ataugs ševeliūra.

Plaukų stengiasi nesikirpti ir kūdikio besilaukiančios moterys. Mat plaukai saugo informaciją, kurią svarbu perduoti būsimam kūdikiui.

Beje, prieš einant miegoti, patariama išsišukuoti plaukus, kad pašalintumėte iš jų per dieną susikaupusią negatyvią informaciją. Tam reikalui labiausiai tinka šukos iš medžio.

Galima atsisakyti geismo

Anot astrologės Lidijos Nevedomskajos, Rytų astrologija, skirtingai nei Vakarų, atkreipia dėmesį į tai, kad bet kuris žmogaus veiksmas su savo plaukais daro įtaką jo gyvenimo kokybės pokyčiams. Net paprasčiausias plaukų kirpimas gali iš esmės pakeisti žmogaus likimą.

Tibetiečiai skiria mėnulio fazes į palankias ir nepalankias plaukų kirpimui arba skutimuisi.

Jų įsitikinimu, plaukų kirpimo diena gali turėti tiek teigiamos įtakos tolimesniam žmogaus likimui: jo ilgaamžiškumui, sėkmei ir išoriniam patrauklumui, tiek ir negatyvios, kadangi kerpant plaukus per nepalankias mėnulio fazes, gali ne tik pakenkti žmogaus gyvenimiškai jėgai, bet ir pritraukti nelaimę.

„Taip pat gyvuoja prietaras, kad norint atsikratyti meilės be atsako pakanka nusikirpti plaukus, ir jausmai dings kartu su jais. Tuo tarpu plikai nuskusti plaukai simbolizuoja vaisingumo, potencialumo praradimą, asketizmą, geismo atsisakymą. Beje, Japonijoje plikai skusta galva - tai galutinai priimto sprendimo požymis“, - teigė astrologė.

Nepaklusti imperatoriui

Antikos laikais nukirpti plaukai reiškė vergovę.

Užtat kasos puošė turkų ir kinų vyrų galvas. Tiksliau, juos vertė nešioti kasas, nes tai reiškė nuolankumą ir atsidavimą imperatoriui. Būtent dėl to 1895 metais kinų revoliucionierius Sun Yat-senas Japonijos Kobės uoste viešai nusikirpo kasą, kartu norėdamas parodyti savo nepaklusnumą.

Kai 1902 metais šiuolaikinės kinų literatūros pradininkas, rašytojas Lu Sin atvyko į Japoniją ir įstojo į universitetą, jis taip pat nusikirpo kasą. Už tokį poelgį tėvynėje jis būtų nuteistas mirties bausme.

Nedidelę kasytę ant pakaušio nešioja šiuolaikiniai krišnaitai. Anksčiau tai buvo ir Zaporožės kazokų išskirtinis bruožas.

Šiek tiek burtininkės

Vidurinėje Azijoje priimta, kad merginos susipintų 40 kasyčių, o paskui prie jų pririštų auksinių monetų, perlų. Tikima, kad tai saugo nuo visų bėdų ir nelaimių.

Kituose regionuose prie plaukų pritvirtindavo diademas, vainikėlius, metalinius žiedus, raiščius.

Tibeto moterys susipina net 108 kasytes.

Anksčiau netekėjusios moterys nešiodavo ilgus ir palaidus plaukus.

Senovės slavai galvojo, kad palaidi plaukai suteikia moterims magiškos, užburiančios ir net stebuklingos jėgos. Rusijoje ištekėjusios moterys prisidengdavo galvas skarelėmis. Manoma, kad taip buvo daroma dėl to, kad įžengusios į svetimų žmonių namus jos nepakenktų jiems savo magiška jėga.

„Pažiūrėkite į moterį: stengdamasi sužavėti vyrą ji paleidžia plaukus ant pečių, kurie savo magiška energija veikia išrinktąjį. Ji retsykiais atmeta galvą supurtydama plaukus. Taip ji ne tik sustiprina plaukų energetinę jėgą bei praplečia apžvalgos ratą, kuriame turėtų atsidurti ją dominantis vyras. Sukiodama plaukų sruogas ant piršto ir meiliai šypsodamasi moteris, pasitelkusi savo energetiką, nematomai bendrauja su priešingos lyties atstovo energetika. Taip jau sutvarkyta gamtos: kiekviena moteris - kažkiek burtininkė: viena daugiau, kita mažiau“, - teigė L. Nevedomskaja.

Nusiskutę apsisaugodavo

Plaukai – stipri energetinė žmogaus substancija, savotiška antena, siejanti jį su kosmosu ir atliekanti jam nežinomas funkcijas.

Trichologijos specialistai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad plaukų nebuvimas padeda žmogui išvengti ligų ir paslėpti informaciją apie save! Ar ne čia ir slypi plikai skustų budistų vienuolių ir senovės kovotojų galvų paslaptys?

Anot rašytinių šaltinių, tokiu būdu jie nesusirgdavo kovose ir jiems mažiau grėsdavo būti sužeistiems kovos mūšio lauke. Taip pat tai garantavo, kad pavyks „užsidaryti“ nuo priešo mago, besistengiančio prasiskverbti ir atspėti priešininkų mintis.“

Sruoga – santykiams išsaugoti

Su plaukais yra susiję ir daugiau prietarų.

Būrėjai, norėdami kam nors nukreipti savo burtus, pasirenka būtent aukos plaukus.

Gyvuoja daugybė įvairių magiškų ritualų, susijusių su plaukais, kadangi jais, vienaip ar kitaip, galima padaryti įtaką žmogaus gyvenimui. Pavyzdžiui, mylimojo plaukų sruoga padeda palaikyti gerus ir ilgalaikius santykius su juo. Ar ne iš čia kilo romantiškas viduramžių ritualas nešioti mylimojo plaukų sruogą medalione?

Pagal plaukus buvo ir buriama. Per krikštynas pirmuosius kūdikio plaukučius nukirpdavo ir sudėdavo į ištirpdytą vašką, o paskui mesdavo į vandenį. Jeigu jie skęsdavo, tai reikšdavo, kad kūdikis gali anksti mirti.

Negalima kirptis patiems

„Iki šių dienų išliko ir gyvuoja senovės prietaras, kad negalima išmėtyti savo plaukų kur papuolė. O dar blogiau - paleisti nukirptus plaukus pavėjui. Tai gali lemti rimtas galvos smegenų ir psichikos ligas, nes žmogaus plaukai – tai jo kūno dalis, perduodantys jo energetiką. Taip pat niekada nereikėtų ignoruoti pagrindinės taisyklės – nekirpti plaukų per pilnatį. Jei susirgote, pamėginkite pasielgti pagal senovės išminčių patarimą: truputėlį žirklėmis sulyginti plaukus, kad su pakirptais galiukais pasišalintų negatyvi ligos energija ir organizmas galėtų lengviau pasveikti“, - sakė astrologė.

Plaukai, kerpami, kai mėnulis pilnėja, greičiau ir ataugs. Tačiau jei norite, kad jūsų plaukų kirpimas ilgiau išsilaikytų, geriau eiti pas kirpėją, kai mėnulis apskritai pasislepia.

Negalima pačiam kirptis plaukų – sėkmė nusisuks.

Jei kirpėjas kirpdamas plaukus netyčia paliko ilgą sruogą, vadinasi, labai greitai jūsų laukia ilgas kelias.

Priklausomai nuo to, kaip auga plaukai, galima numatyti likimą. Žmones, kurie turi „du viršugalvius“, lydė sėkmė gyvenime. O tuos, kurie ant pakaušio turi verpetą, per gyvenimą veda likimas ir jie bejėgiai ką nors pakeisti.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.