Putlios lūpos: užgaida, gamtos dovana ar nevykęs plastikos chirurgo darbo rezultatas?

Turbūt esate matę lūpas, kurios traukia akį, tačiau kartu kyla klausimas: ar jos natūralios? Kodėl vienų moterų lūpos primena ančiuko snapą, o kitų putlios tarsi dešrelės? Diskusijas apie tai paskatino ir ką tik Lietuvoje viešėjusi dainininkė Lana Del Rey (26 m.). Jos dainų mėgėjai ir kritikai laužo ietis ginčydamiesi, ar atlikėjos lūpos natūralios, ar patobulintos.

Angelinos Jolie lūpos traukia dėmesį.<br>AP
Angelinos Jolie lūpos traukia dėmesį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Jun 9, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:12 PM

Prieš porą metų išgarsėjusi Lana Del Rey, kurios tikrasis vardas – Elizabeth Grant, neigia tobulinusi lūpas. Dainininkės teigimu, jos yra natūraliai putlios, o įspūdis specialiaisiais efektais dar labiau sustiprinamas vaizdo klipuose.

Amerikietė atlikėja – ne pirmoji garsenybė, kurios lūpos sukelia apkalbų šurmulį. Aptarinėjamos ir aktorių Scarlett Johansson, Pamelos Anderson, modelio Elizabeth Hurley, kitų garsenybių lūpos.

„Į akis krinta tiktai nenatūraliai pripūstos lūpos. O harmoningas rezultatas, kai lūpos pastorintos laikantis visų taisyklių ir atrodo natūraliai, nedarko veido“, – „Lietuvos ryto" priedui „Gyvenimo būdas" kalbėjo vilnietis plastikos chirurgas Darius Radzevičius.

Putlios lūpos siekiamybe tapo praėjusio amžiaus pradžioje. Tuomet chirurgai bandė į jas švirkšti parafino, tačiau šis metodas nebuvo sėkmingas.

Vėliau kaip užpildas buvo pradėtas naudoti skystas silikonas, tačiau po poros dešimtmečių jis buvo uždraustas paaiškėjus, kad tai kelia pavojų sveikatai.

Dar vėliau pradėtos taikyti riebalų, kolageno injekcijos, atsirado ir kitas užpildas – hialurono rūgštis.

– Kokios turi būti lūpos, kad neatrodytų juokingai? Ar yra koks nors standartas?

– Plastikos chirurgijos vadovėliuose pateikiamas toks matmuo: viršutinės lūpos putlumo santykis su apatine turi būti 1:1,6. Tai reiškia, kad apatinė lūpa atitinkamai turi būti storesnė.

Jeigu į viršutinę lūpą suleidžiama per daug užpildo, ji tampa storesnė ir didesnė už apatinę – tuomet lūpos primena ančiuko snapą.

– O kas atsitinka, kad po grožio procedūros lūpos primena dešreles arba žuvies lūpas?

– Taip nutinka, kai tobulinant lūpas pakeičiami anatominiai jų skirtumai.

Jeigu pažvelgsite į lūpas iš šalies, viršutinėje pamatysite tris labiau į priekį atsikišusius taškus, o apatinėje – du.

Atliekant korekciją lūpos natūraliai atrodys tik tuomet, jei šie standartai bus išlaikyti. O jei nelieka natūralių iškilimų ir įdubimų, lūpa tampa panaši į pripūstą dešrelę.

– Ar tai reiškia, kad plastikos chirurgo įrankis – ne tik švirkštas, bet ir liniuotė?

– Nemėgstu matuoti liniuote. Visada laikausi taisyklės: mažiau yra geriau. Jeigu suleisi per mažai užpildo, visada galėsi papildyti, o jei suleisi per daug – jo nepašalinsi.

– Lūpos dažniausiai gražinamos dėl užgaidos. Ar yra atvejų, kai tai daryti būtina?

– Jauniems žmonėms tai daryti pravartu dviem atvejais: kai lūpos neproporcingai mažos, siauros arba viršutinė lūpa neproporcingai maža, lyginant su apatine.

Mitas, kad lūpas tobulinasi tik jaunos moterys, siekiančios atrodyti gražiau. Dėl tokių procedūrų kreipiasi nemažai vyresnio amžiaus moterų.

Senstant lūpos netenka putlumo, nes nyksta ir traukiasi audiniai, tirpsta viršutinio žandikaulio kaulas. Be to, dėl tam tikrų ypatumų moterims virš lūpos susidaro vertikalių raukšlių. Dėl to senstant lūpų forma ir tūris kinta.

Vyresnio amžiaus moterims galima atkurti lūpų putlumą užpildų injekcijomis. Kad vaizdas būtų harmoningas, specialaus preparato suleidžiama ir į žandikaulį.

– Kokie preparatai tam naudojami?

– Leidžiant paties žmogaus riebalus ne visuomet sulaukiama tokių rezultatų, kokių tikimasi. Mat riebalai pasisavinami netolygiai, kartais galima apčiuopti riebalų sankaupų.

Dabar populiariausi – hialurono rūgšties preparatai ir kolagenas. Tačiau jie nėra amžini, tad laikui bėgant procedūrą reikia pakartoti. Žinoma, jeigu moteris to nori.

Lūpas galima patobulinti ir įsodinant silikono implantus, galima persodinti ir paties žmogaus audinius.

Bet prieš priimant ilgalaikį sprendimą visuomet pravartu pabandyti susileisti preparato – jeigu moteriai patiks kitokia išvaizda, galima ryžtis procedūrai, po kurios rezultatas bus ilgalaikis.

Rusę apsėdo lūpų didinimo manija

Sankt Peterburge (Rusija) gyvenanti Kristina Rei išgarsėjo tuo, kad, būdama 22 metų, į lūpas jau buvo susileidusi 100 silikono injekcijų. K.Rei siekė tapti panaši į animacinio filmo heroję.

„Manau, kad atrodau fantastiškai, ir tai mane padarys laimingą. Silikoninės lūpos padėjo man įgyti daugiau pasitikėjimo savimi. Tuo džiaugiasi ir mano tėvai. Jiems mano išvaizda nesvarbi, bet jie džiaugiasi, kad man gerai“, – tikino mergina.

Ši istorija šiurpina pažangaus pasaulio medikus, kurie skystą silikoną naudoja tik implantams pripildyti – krūtų, sėdmenų, kitų kūno dalių. Tokiu atveju silikono suleidžiama į tam tikrą tūrį, jis lieka apvalkale ir neturi jokio kontakto su organizmu. Skystą silikoną draudžiama leisti tiesiai į organizmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.