Ką reikėtų žinoti norintiems pasidaryti tatuiruotę?

Таtuiruotė ant kūno – noras išsiskirti, būdas pasveikti nuo depresijos, o gal net pakeisti likimą. Anot psichologų, išsitatuiruodamas piešinį ant kūno žmogus įgyja savotišką gynėją-angelą sargą. Be to, tatuiruote galima uždengti randą arba kitą odos defektą, sustiprinti savo atžvilgiu seksualinį susidomėjimą, įstrigti į atmintį kuriam nors žmogui. Taip pat tai gali reikšti, kad tas žmogus priklauso kuriai nors socialinei grupei, hierarchijai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-24 18:37, atnaujinta 2018-03-05 05:52

Taigi, jūs nusprendėte pasidaryti tatuiruotę, tačiau pirmiausia turėtumėte nuspręsti, kodėl jums ji reikalinga. O antras klausimas turėtų būti toks: „Kaip galima bus ją panaikinti?“ Būtent tada ir susimąstysite, o gal apskritai neverta skubėti. Juk tatuiruotė lieka visam gyvenimui. Vis dėlto nusprendėte, tačiau nežinote, kokį piešinį išsirinkti?

Žmonės gana dažnai nori išsitatuiruoti hieroglifus. Yra ir moteriškų tatuiruočių: drugeliai, elfai, gėlės, žvaigždutės. Arba vyriškų – vilkas, tigras, skorpionas. O tatuiruotės padarymo vieta – tai jau kliento ir profesionalaus specialisto fantazijų vaisius. Suprantama, geriausia, kad tatuiruotę padarytų profesionalus specialistas ir tam skirtoje vietoje - tatuiruočių salone.

Aišku, rasti gerą meistrą pakankamai sunku. Bene geriausias variantas – pagal rekomendacijas. Jei tokios galimybės nėra, panaršykite internete, perskaitykite forumus, peržiūrėkite atsiliepimus, tiesiog pereikite gatvėmis. Pamatėte iškabą - užeikite, paprašykite parodyti darbų. Jei stilius ir atlikimo technika tinka – tai jūsų meistras. Būna ir taip, kad skambini telefonu, kalbi su žmogumi ir supranti, kad jis tau tinka.

Meistras turi būti, jei ne diplomuotas dailininkas, tai mažų mažiausiai subtiliai jausti grožį. Juk tatuiruotė – tai avangardinio meno rūšis. Svarbus veiksnys yra ir pigmentai. Jie susideda iš dažų (natūralios kilmės organinių ir neorganinių medžiagų. Pavyzdžiui, iš umbros, sienos, ochros, ultramarino ir kitų. Ir pagrindo, dažus paverčiančio medžiaga (riebalai, spiritas, sorbitolis, vanduo). Pigmentai gali būti skysti arba tiršti kaip kremas.

Negalima maišyti skirtingų gamintojų dažiklių, nes jie gali sukelti infekciją. Tatuiruotė būtinai turi būti atliekama vienkartine adata arba specialiu antgaliu (moduliu). Taip pat ji būtinai turi būti uždarytoje ir užklijuotoje pakuotėje. Pigmentas paprastai būna tubelėje kaip vienkartinė injekcija. Joje ne daugiau kaip pora lašų dažų. Atplėšėte, išspaudėte ir išmetėte. Be to, labai svarbu atkreipti dėmesį į „kankinimo“ vietą. Ar nesimėto ten nuorūkų, kitų atliekų? Ar išlaikytos elementarios higienos taisyklės?

Meistras prieš procedūrą turi užsimauti pirštines. Keičiamosios elektrinės priemonės dalys turi būti dezinfekuojamos ir sterilizuojamos po kiekvieno panaudojimo, o pati mašinėlė ir elektros laidai turi būti pakuojami į vienkartinius paketus. Tai padeda išvengti infekcijų. O jų tikrai nemažai. Nes priešingu atveju nesunku nusitverti hepatitą, grybelinį susirgimą, net AIDS ir sifilį. Todėl, kad darant tatuiruotę įvyksta tiesioginis kontaktas su krauju. Užtenka, kad meistras paimtų panaudotą adatą ir viskas.

Kaip daroma tatuiruotė? Pradžioje ant popieriaus nupiešiamas piešinio eskizas. Jei norite, galite pateikti ir savo piešinį, tačiau detales reikėtų suderinti su specialistu: aptarti dydį, formą. Po to ant pasirinktos kūno vietos padedamas anglinis popierius, kurio dydis А-4. Мeistras paima mašinėlę (indukcinę ar rotacinę), prie kurios prijungiama adata. Taip pat iš anksto reikėtų suderinti tatuiruotės ypatumus, detales, ir, aišku, kainą. Prieš pradedant tatuiruoti piešinį ant kūno, reikia tą vietą sutepti vazelinu ar riebiu kremu, kad dažai, patekę ant odos, neištekėtų ir būtų aiškiai matyti kontūrai. Pradžioje meistras apveda piešinio kontūrus viena linija. O po to pradeda dėti pigmentus.

Adatėle prakalamas viršutinis odos sluoksnis ir ten patalpinami dažai. Tatuiruotės padarymo trukmė priklauso nuo jos dydžio ir piešinėlio sudėtingumo. Pavyzdžiui, juodą piešinį, kurio dydis kaip degtukų dėžutė, meistras padaro vidutiniškai nuo 20 minučių iki valandos. Jei norite padaryti piešinį per visą nugarą, procedūra gali užtrukti beveik savaitę, po 4 valandas per dieną. Baigus tatuiruotę, jos vieta patepama antiseptikais.

Po to apvyniojama tvarsčiais. Po procedūros reikia dar kelias dienas pačiam namuose „gydyti“ tatuiruotę įvairiais antiseptikais, tarsi būtumėte įsibrėžę arba gavę mėlynę. Geriausiai dezinfekuoti, pavyzdžiui, kalendulos tirpalu. O jei meistras pasiūlytų dezinfekuoti su vandenilio peroksidu, negalima laikyti ilgai pridėjus vatos tamponą prie tatuiruotės vietos. Todėl, kad gali įvykti cheminė reakcija ir kurie nors pigmentai gali išsitrinti. Paskui reikia padengti tatuiruotę žaizdas užtraukiančiu ir gydančiu tepalu. Po to vėl pratrinti vatos tamponu, kad oda galėtų kvėpuoti.

Ar tai skausminga? Таtuiravimas – pakankamai skausminga procedūra. Pojūčiai tokie, tarsi norėtumėte išpešti po vieną plaukelį, tik labai greitai. Arba kaip elektroforezė. Tai yra lengvas dilgčiojimas adata. Pakankamai skausmingas būna tik pirmas kontūras ir dar minutė po to. Paskui oda ima priprasti. Labiau skauda tose vietose, kurios yra jautresnės. T.y. visose erogeninėse zonose, odos vietose arti kaulo ir vidinėse pėdų pusėse.

Kokią tatuiruotę geriau daryti – laikiną ar nuolatinę? Žinia, pastaroji tatuiruotė – visam laikui. Laikina tatuiruotė - tatuiravimas dažais, kurie nusiplauna maždaug per 3-5 metus. Viskas priklauso nuo odos tipo, bendros sveikatos būklės, gyvenimo būdo ir taip toliau.

Dar yra vadinamoji biotatuiruotė. Ji padaroma su įvairiais chna dažų atspalviais: nuo blyškiai rožinio iki tamsiai rudo, kurie įvedami į viršutinį odos sluoksnį ir laikosi maždaug dvi savaites. Ką reiškia „cover-up“? Ant esamos tatuiruotės galima padaryti naują. Kitaip tariant, naujais ir ryškesniais dažais išvedami nauji kontūrai. Viskas priklauso nuo to, kaip buvo padaryta sena tatuiruotė.

Pavyzdžiui, jei norite padaryti naują tatuiruotę su Elvio Presley atvaizdu, o iki tol turėjote tatuiruotę su tigro atvaizdu, bet jo kontūro linijos storis ne mažiau kaip vienas centimetras, tai padaryti naują tatuiruotę bus itin sudėtinga, nes naujai užpiešti tokio storio liniją neįmanoma, liks pėdsakai.

Ar galima ištrinti tatuiruotę? Sudėtinga ir brangu. Jei vis dėlto pasiryžote ją panaikinti, geriau tai padaryti kosmetikos salonuose arba klinikose. Paprastai tai daro gydytojai-kosmetologai arba dermatologai su lazeriu. Per tokias procedūras pašalinamas viršutinis odos sluoksnis. Reikia atlikti mažiausiai 7-10 seansų. Tai kainuoja daug brangiau nei pati tatuiravimo procedūra.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.