Ką derėtų žinoti apie iškrovos dienos dietą?

Jei jaučiatės apsunkę, pavargę ir nepatenkinti, vadinasi, pats laikas išvalyti savo organizmą. Vienas geriausių būdų tai padaryti – iškrovos diena. Neišsigąskite, per iškrovos dieną nebūtina visiškai atsisakyti maisto. Priklausomai nuo to, kokius produktus pasirinksite vartoti, jūsų iškrovos diena bus arba kankinanti, arba maloni ir skani.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Aug 5, 2013, 2:46 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:50 AM

Privačioje ligoninėje ir poliklinikoje „Kardiolita“ dirbanti gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė tikino, kad iškrovos dieną galima valgyti bet kokius produktus. Svarbiausia – sumažinti paros kilokalorijų kiekį. Taigi, jei įprastą dieną suvartojate maždaug 2000 kilokalorijų, tai iškrovos dieną derėtų suvartoti ne daugiau 500–700 kilokalorijų.

„Iš esmės pasirinkti produktai lemia iškrovos dienos sunkumą. Paprastai sunkiausios tos iškrovos dienos, kai nevalgai nieko. Užtat labai populiarios vaisių ir daržovių iškrovos dienos. Šiuo atveju suvalgomo maisto kiekis yra gana didelis, todėl ir psichologiškai bei fiziologiškai tokią dieną ištverti yra lengviau.

Apskritai, vertėtų rinktis daug maistinių skaidulų arba baltymų turinį maistą. Jis lėčiau virškinamas, todėl sotumo jausmas išliks ilgiau“, – patarė L.Viniarskaitė. Nepaisant to, kokį iškrovos dienos tipą pasirinksite, būtina vartoti pakankamai skysčių. Per iškrovos dieną dietologė pataria išgerti ne mažiau 2 litrų nesaldintų skysčių. Geriausiai tinka vanduo. Dar viena šios dietos taisyklė – valgyti derėtų reguliariai kas tris, keturias valandas paskirstant maistą per dieną lygiomis dalis. Taip išvengsite silpnumo ir irzlumo dėl alkio.

Tokią dieną nereikėtų sunkiai fiziškai dirbti, intensyviai sportuoti. Tačiau diena turėtų būti pakankamai užimta, kad nebūtų laiko galvoti apie maistą.

Iškrovos dienų dietos gali laikytis tik visiškai sveiki žmonės. Vis dėlto bet kokiu atveju patartina pasikonsultuoti su gydytojais.

Anot L.Viniarskaitės, ši dieta draudžiama nėščiosioms, krūtimi maitinančioms motinoms, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms ir tiems, kurie serga lėtinėmis inkstų bei kepenų ligomis, migrena.

Tačiau net ir sveikiems žmonėms rekomenduojama laikytis iškrovų dienų ne dažniau nei vieną kartą per savaitę. Jei imsite badauti dažniau, galite pasiekti priešingų rezultatų – medžiagų apykaitos sulėtėjimo.

Reguliariai laikantis iškrovos dienų dietos galima ir esamą svorį palaikyti, ir atsikratyti papildomų kilogramų. Pastarajam tikslui pasiekti dera koreguoti mitybos įpročius, skaičiuoti kalorijas ne tik per iškrovos dieną, bet ir likusias savaitės dienas. Ne mažiau svarbu ir būti fiziškai aktyviems.

Keli iškrovos dienų dietos tipai:

Bananų diena. Galima suvalgyti apie 1 kilogramą bananų (po vieną, su pertraukomis).

Bulvių diena. Per dieną galima suvalgyti iki 800 gramų virtų bulvių be druskos. Tačiau šiuo atveju labai vargins alkis. Geriau valgyti bulves, virtas su lupenomis.

Avižinių dribsnių diena. Per dieną leidžiama suvalgyti iki 200 gramų avižinių dribsnių su liesu pienu.

Sūrio diena. Dienos norma – 200 gramų lieso sūrio.

Varškės diena. Per dieną patartina suvalgyti apie 400–500 gramų varškės.

Jogurto diena. Per dieną galima suvalgyti 3–4 nedidelius indelius lieso jogurto.

Kiaušinių diena. Rekomenduotina dienos norma yra 5–6 virti kiaušiniai be druskos.

Salotų diena. Galima valgyti bet kokius vaisius ir daržoves, gaminti bet kokias salotas su augaliniu aliejumi arba citrinų sultimis. Šiuo atveju svarbiausia skaičiuoti kalorijas – aliejaus naudoti reikia ne daugiau kaip 2 šaukštus per dieną.

Obuolių diena. Per dieną reikia suvalgyti 1,5–1,7 kilogramo obuolių.

Agurkų diena. Patartina per dieną suvalgyti 1,5 kg šviežių agurkų ir 3 kiaušinius (penkis kartus po 300 gramų agurkų ir kas antrą kartą po vieną virtą nepasūdytą kiaušinį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.