Londono mados savaitė: gėlių raštai XXI amžiaus moteriai

Griežto stiliaus žiemos drabužį madinga moteris pavasarį iškeis į gėlių raštus bei nėrinius – tokį pasiūlymą kitų metų šiltajam sezonui pateikė garsiausi Londono dizaineriai. Pavasario klasika buvo interpretuota naujai, tad kolekcijose netikėtumų netrūko.

„Burberry Prorsum “.<br>AP nuotr.
„Burberry Prorsum “.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2013, 2:03 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:00 PM

Nors mados versle juokaujama, kad gėlių raštai pavasario bei vasaros kolekcijose tapo privalomi, vis dėlto dizaineriai rado ne vieną būdą, kaip juos pateikti naujai ir pritaikyti XXI amžiaus moteriai, ištroškusiai pokyčių.

Didžiosios Britanijos sostinė, garsėjanti geriausiomis pasaulyje mados mokyklomis, kasmet stebina – parodo vis stipresnes kolekcijas. Ne išimtis ir ši mados savaitė, kai kritikų pagyrų sulaukė ir pradedantys, ir puikiai pažįstami kūrėjai.

Esminiu Londono mados savaitės renginiu kiekvieną sezoną tampančios „Burberry Prorsum” kolekcijos kūrėjai šįkart pasirinko romantišką angliškos rožės temą.

Angiška rožė – frazė, apibūdinanti jauną klasikinio grožio merginą, kuri pasižymi porceliano spalvos oda, žaliomis akimis, raustelėjusiais skruostais. Būtent tokiam merginos tipui mados namai skyrė romantiškas nėrinių sukneles, jaukiai atrodančius pastelinių spalvų megztinius bei paltus.

Ant podiumo buvo galima išvysti ir vieną kitą viliokišką užuominą, nes aptempti pieštuko formos sijonai atrodė perregimi, dailią manekenių figūrą išryškino prie odos priglundantys šilko marškiniai.

Iš Škotijos kilęs populiarus dizaineris Christopheris Kane’as moters grožį prilygino gėlės žiedui, tačiau stengdamasis išvengti banalios romantikos savo kolekciją dedikavo botanikos mokslui.

Erotiškas perregimas jo sukneles puošusios žiedų aplikacijos stebino ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir šalia išvardyta augalo sandara. Tai primena biologijos vadovėlį.

Kita originali dizainerio idėja – audinyje išpjaustyti žiedlapio formos ertmes ir taip drabužiui suteikti netikėto erotiškumo.

Mados namai „Preen” gėlių tematiką supynė su modernia kompiuterine grafika, tad jų sukurti drabužiai stebino ryškiaspalviais geometriniais raštais, tiksliu asimetrišku kirpimu ir subtiliais gėlių žiedų akcentais, kuriuos iš pirmo žvilgsnio net sunku pastebėti.

Panašią kryptį pasirinko ir kompanija „Mulberry”. Jos kolekcija įkvėpta praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio – tiesių siluetų suknelės, sijonai bei paltai buvo išmarginti itin smulkiu gėlėtu ornamentu, netrūko perregimo audinio detalių.

Didžiulę šventę savo klientėms surengė britas Matthew Williamsonas.

Nusprendęs mergaitišką bohemišką stilių iškeisti į rimtesnį įvaizdį dizaineris pristatė karjeristei itin tinkančią kolekciją – manekenės rodė ryškiaspalvius kelnių kostiumus, gėlių aplikacijomis puoštus pieštuko formos sijonus, perregimus lengvus marškinius.

Pokyčių sulaukė ir „Erdem” prekės ženklo gerbėjos – vietoj romantiškos svajoklės ant podiumo jos išvydo tikrą maištininkę. Tiesa, paaugliškų eksperimentų temą palietę mados namai išlaikė tradiciją naudoti daug nėrinių, juos sluoksniuoti.

Mados savaitės metu diskusijų audrą sukėlė graikų kilmės dizainerės Mary Katrantzou kolekcija. Audinio marginimo techniką puikiai išmananti kūrėja šįkart minimalistinius siluetus papuošė 3D piešiniais, kurie priminė vyriškos avalynės detales: odos dygsniavimą, batraiščius.

Ne mažiau ryški buvo ir „Topshop Unique” kolekcija. Merginai pasiūlyta naujovių ieškoti vaikino spintoje, tad pristatymo modeliai demonstravo ryškiaspalvius kiek per didelius džinsus, marškinius ir net pižamą primenančius derinius.

Londono mados renginių ciklą užbaigė didingas amerikiečio Tomo Fordo pristatymas.

Praėjusį sezoną privertęs kritikus suabejoti savo talentu, šįkart kūrėjas ant podiumo užkėlė itin stiprią ir energingą moterį, kuri dėvi trumpą odinę suknelę, savo įtaką parodo blizgiu kelnių kostiumu ir avi stilingas šilku puoštas aukštakulnes basutes.

Taip T.Fordas, neišsižadėdamas asmeninio braižo, tarsi pareiškė, kad yra pasirengęs užkariauti simpatijas ir moterims sugrąžinti norą jaustis stiprioms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.