Pastarieji penkeri metai sudrebino Lietuvą ir pasaulį

Pašėlęs naujo gyvenimo ritmas bemat nugramzdina į užmarštį tai, kad nutiko vakar, užvakar, prieš kelerius metus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 6, 2014, 11:56 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:03 PM

O juk pastarieji penkeri metai negailėjo iššūkių bei lėmė nemažai pokyčių. Ekonominė krizė įsiveržė į kiekvieno mūsų gyvenimą: versle išliko tik stipriausieji, bet ir jų ne vienas atsisakė viešumo, užleisdami priėmimuose ir pobūviuose bei žurnalų puslapiuose vietą pop kultūros atstovams.

Ne vienas iki šiol virtuvėje nesisukiojęs atrado gaminimo namuose malonumą, dažnas nebeįsivaizduoja gyvenimo be išmaniojo telefono. Madinga tapo gyventi sveikai, o nuolat skubantys žmonės ėmė didžiausia prabanga vadinti laiką, kurį gali skirti sau.

Neabejotinai madingiausiu posakiu tapo: „Neturiu laiko. Daug dirbu“. Paradoksas, bet laiko kelionėms radome daugiau – ypač ilgaisiais savaitgaliais. Per šį penkmetį suklestėję pigūs skrydžiai net ir taupuolį paskatino iškelti koją iš namų. Nyko senos, atsirado naujos tradicijos.

Prieš penketą metų „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“ išleido įspūdingą beveik 600 puslapių išskirtinį leidinį, kuriame apžvelgė 1997-2007 metus.

Šis leidinys sulaukė didžiulio susidomėjimo, tad „Stiliaus“ kūrėjai kaipmat pasižadėjo po dešimties metų išleisti kitą tokį Lietuvos ir pasaulio gyvenimo būdo metraštį. Tačiau spartėjantis gyvenimo tempas ir užklupęs sunkmetis pakoregavo planus. Pasaulis keitėsi greičiau nei mes tikėjomės. Per penkerius metus – tiek permainų, kad užtektų visam dešimtmečiui.

Prieš penkiolika ar dešimt metų Lietuva ir Vakarų pasaulis buvo lyg dvi atskiros planetos. Dabar Paryžius, Londonas, Milanas ar Niujorkas gyvenimo būdu ir stiliumi jau mažai skiriasi nuo Vilniaus.

Panašūs rūpesčiai, vartojimo įpročiai, pasaulėžiūra. Tuo įsitikinsite skaitydami rašinius iš įvairių pasaulio sostinių.

Kas nutiko, kad Lietuva taip greit pasivijo Vakarus? Kaip lietuvių ir viso pasaulio gyventojų gyvenimo būdas bei stilius keitėsi pastaraisiais metais? Ką atradome, ko netekome? Kuo džiaugėmės prieš penkerius metus ir kas širdžiai miela dabar? Apie tai šioje rubrikoje rašysime visą šį mėnesį.

1997-2007 metų apžvalgą skyrėme tiems, kurie veržėsi gyventi geriau ir gražiau. Tiems, kurie išsilaikė populiarumo ir gerovės viršūnėje. Tiems, kurie krito ir vėl kėlėsi. Tiems, kurie, trumpai sužibėję, pasitraukė į šalį, užleisdami vietą jaunesniems, energingesniems, įžūlesniems. Kur jie dabar? Ir kas veržiasi į jų vietą?

Smagios kelionės po netolimą, bet kupiną pokyčių praeitį!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.