Mados žinovai olimpiečių apranga nesižavi, tačiau nesureikšmina

Sočio olimpiadoje dalyvaujantys Lietuvos sportininkai prieš kelias dienas sulaukė užsienio žiniasklaidos kritikos dėl aprangos. Bendrovės „Audimas“ pasiūti žalių atspalvių kostiumai ir aksesuarai mados žinovams sukėlė nuostabą – ryškių spalvų apranga jiems priminė oro uostų eismo reguliuotojų drabužius. Lietuvos dizaineriai ir stilistai šalies olimpiečių kostiumų taip pat negyrė, tačiau vieni jų tikino, kad žaidynėse aprangos nereikėtų sureikšminti.

Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Feb 7, 2014, 2:31 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:22 PM

Olimpinės žaidynės – ne grožio konkursas

Dizaineris Egidijus Rainys portalui lrytas.lt sakė, kad jam taip pat užkliuvo pasirinktos kostiumams siūti spalvos. Salotinė spalva – pretenzinga, todėl yra sudėtinga sukurti skoningus drabužius iš tokios spalvos audinio.

„Tai – ne pirma olimpiada, kai kažkam neįtinka sportininkų apranga. Mes – ne pirma šalis, kuri yra peikiama. Nedrįstu sakyti, kad dabartiniai šalies olimpiečių kostiumai yra labai blogi. Kiek žmonių, tiek nuomonių. Ryškus audinys – irgi sprendimas, galbūt po kurio laiko daug kas sakys, kad kostiumai gana geri. Manau, kad buvo galima pasirinkti juodos arba baltos spalvos kostiumus. Galų gale Lietuvos vėliava turi ir kitų spalvų, kad ir raudoną. Kodėl šįmet buvo taip sumanyta, reikia klausti Olimpinio komiteto, bendrovės, kuri siuvo aprangą“, – kalbėjo dizaineris.

E.Rainys pridūrė, kad olimpinės žaidynės – ne grožio konkursas ar madų šou, todėl jaudintis dėl neigiamų kalbų apie drabužius  neverta. Drabužių kūrėjo manymu, lietuviams nereikia savęs plakti, kad neva mums ir vėl nepasisekė, tautiečiams reikia labiau pakovoti už save, ginti savo nuomonę ir savęs nenuvertinti.

„Svarbiausia, nepradėkime savęs plakti, kad štai mums ir vėl nepasisekė, kokie mes nevykėliai. Tebūnie, šiais metais vilkėkime salotinę aprangą, kitą kartą būsime kitokie, o dabar mums ir taip gerai, mes tokie ir mums visai nesvarbios apkalbos“, – olimpiečius drąsino dizaineris E.Rainys.

Kritika ne olimpiečiams, o kostiumų kūrėjams

Stilistas Mantas Petruškevičius kalbėdamasis su portalu lrytas.lt sakė, kad dėl nevykusios aprangos mažiausiai turi sukti galvą žaidynėse dalyvaujantys sportininkai. Ne jie kūrė kostiumus, todėl ne jiems turėtų rūpėti ir kritika. Susirūpinti turi tie žmonės, kurie tokią aprangą stilizavo, kūrė, siuvo.

Mantas tikino, kad yra puikių kitų šalių pavyzdžių, kaip stilingai, o kartu ir neprovokuojamai galima atrodyti tarptautiniuose renginiuose. Stilistas simpatijas atiduoda prancūzams ir amerikiečiams. M.Petruškevičius vylėsi, kad ir lietuviai šiais metais atrodys nepriekaištingai. Deja, išvydęs bendrovės „Audimas“ jau keturioliktus metus kuriamus drabužius, to pasakyti negalėjo. Tačiau tikino neabejojantis šios įmonės turimomis naujausiomis technologijomis ir galimybe gaminiais konkuruoti su garsiais užsienio prekės ženklais.

„Nežinau, kodėl Lietuva norėjo išsišokti ir pasirinko tokias įžūlias, ryškias spalvas. Jos nedera prie mūsų tautos, kuri yra gana rami, būdo. Aprangai trūksta subtilumo ir elegancijos. Dabartinė apranga primena tuos laikus, kai šalyje vienas po kito duris atverdavo naktiniai klubai, o ten šokusios go go šokio stiliaus merginos ant scenos vilkėjo salotinius kostiumėlius. Laikas sekti tarptautines mados tendencijas“, – mano stilistas.

M.Petruškevičiui apmaudu, kad tokiems ypatingiems žmonėms – šalies garbę ginantiems olimpiečiams neskiriama pakankamai lėšų įvaizdžiui.

„Žinoma, žaidynėse apranga – smulkmena, linkiu šalies sportininkams didžiausios sėkmės siekiant gerų rezultatų. Kritika skirta ne jiems, todėl įvairiausių komentarų apie drabužius olimpiečiai neturi paisyti. Juk tai – tik jų darbo apranga. Šie žmonės yra verti visų aukso medalių, nes būtent jie garsina savo šalį, ir aš juos labai palaikau“, – kalbėjo stilistas.

Kostiumai - senamadiški

Dizainerė Jolanta Rimkutė sakė, kad sporto mados taip pat egzistuoja ir linksta į gerąją pusę – priimami novatoriški sprendimai, derinamas klasikinis stilius su įdomesniais deriniais. Tačiau to pasakyti apie Sočyje viešinčių Lietuvos olimpiečių žalius ir salotinius kostiumus negalėjo.

„Kostiumai senamadiški. Trūksta šviežumo, stiliaus jutimo. Ryški salotinė spalva netinka prie lietuvių charakterio. Mes – santūrūs. Mes – ne Afrika. Galime norėti būti kitokie, bet natūraliai mums tai netinka. Ir pasauliniame kontekste tai aišku. Pasirinktas spalvų derinys vasaros metu gal ir neatrodytų taip blogai, nes spalvos tinkamesnės šiltajam sezonui, tačiau tikrai ne žiemą“, – portalui lrytas.lt sakė J.Rimkutė.

***

Portalo lrytas.lt skaitytojai balsuodami taip pat išreiškė savo nuomonę apie šalies olimpiečių kostiumus. Didžioji dalis apklaustųjų teigė negalintys vertinti Sočio olimpinėse žaidynėse dalyvaujančių sportininkų aprangų, nes jų nematė (34,73 proc.). Kiek mažiau – 29,22 proc. svetainės skaitytojų teigiamai vertino sportininkų aprangą. 23,47 proc. respondentų tikino, kad kostiumai rėžia akį. 12,58 proc. apklaustųjų mano, kad per ryškūs tik sportiniai kostiumai, tačiau viršutiniai drabužiai - striukė, šalikas, kepurė – labai gražūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance