Mados guru A.Vasiljevas įsitikinęs: „Geras skonis – talentas“

„Yra istorikų, kurie patys sau vieni gyvenimą praleidžia bibliotekose ir archyvuose bandydami užpildyti žinių spragas ir rasti kokių nors naujų, mažai apkalbėtų akcentų. O aš noriu populiarinti mados istoriją, dalintis žiniomis su kitais“, – pristatydamas savo knygą „Mados likimai“ sakė mados pasaulio guru – menotyrininkas ir teatro dailininkas Aleksandras Vasiljevas.

Mados istorikas įsitikinęs – jokios knygos nepadės šimtu procentų išlavinti stiliaus pojūčio. Tai lemia genai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mados istorikas įsitikinęs – jokios knygos nepadės šimtu procentų išlavinti stiliaus pojūčio. Tai lemia genai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Feb 19, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:34 AM

Vos prieš kelias dienas jis oficialiai pristatė savo naują knygą „Mados likimai“, kurioje išsamiai aprašė mados ir grožio pasaulio virtuvę. Į dvi dalis padalinta knyga leidžia skaitytojui iš arčiau susipažinti su mada.

Maždaug du trečdaliai puslapių panardina į užburiančius skaitinius apie gundančius korsetus, vyriškus kostiumus, skrybėlaites ar net perukus. Antroji knygos dalis dedikuota mados pasaulio garsenybėms. „Legendos“ – taip vadinasi pasakojimai apie garsiuosius dizainerius Coco Chanel, Paulį Poiret, ekrano karalienę Verą Cholodnają ar kino žvaigždę Liją Marą.

Knygoje nemažai pavardžių – rusiškos. Pasak A.Vasiljevo, analizuoti šios šalies mados žinovų gyvenimus jis pasirinko ne šiaip sau. Visa tai – dėl glaudžiai susijusios Lietuvos ir Rusijos istorijos.

Knygos pagrindą sudaro seniau periodinėje spaudoje publikuoti A.Vasiljevo straipsniai. „Kai kuriuos jau užklojo didelis dulkių sluoksnis...“ – atsiduso mados istorikas. Tačiau nupūtus tas dulkes žinios tampa aktualios, vėl perduodamos iš lūpų į lūpas.

„Mados likimus“ jis vadina puikiu vadovėliu tiems, kurie nori įgyti žinių. „Vilnius visuomet buvo madinga pasaulio sostinė: čia veikė kirpyklos, grožio centrai, buvo leidžiami įvairūs žurnalai.

Dabar tokių leidinių spaudos lentynose pasigendu. Studijuojantiems madą trūksta išsamios ir įdomios literatūros lietuvių kalba, todėl tikiu, kad mano knyga bus naudinga“, – kalbėjo A.Vasiljevas.

Kita vertus, mados istorikas įsitikinęs – jokios knygos nepadės šimtu procentų išlavinti stiliaus pojūčio. Tai lemia genai.

„Pažįstu šeimų, kuriose tėvai vaikus tampė po įvairiausius būrelius, stengėsi juos užimti, tačiau išėjo šnipštas. Gerą skonį reikėtų vertinti kaip talentą – jį arba turi, arba ne. O jei dar sėklą pasėsite į derlingą žemę, išaugs šis tas nuostabaus“, – filosofiškai svarstė jis.

Gera dirva jis vadina ir kokybiškos muzikos klausymąsi, ir domėjimąsi talentingų menininkų kūryba, ir reguliarų lankymąsi galerijose. „Neturėdami žinių apie vienus dalykus, negalėsime suprasti kitų. Viskas mene yra susiję“, – kalbėjo A.Vasiljevas.

Knygos autorius įdomiai šnekėjo apie laikinumą, esą pati mada yra nukreipta prieš save. Kas pusmetį pristatomos naujos kolekcijos, o dar visai neseniai madingi ir stilingi buvę drabužiai staiga tampa nebe tokie mieli, nes „išėjo iš mados“.

„Senas kolekcijas imame vadinti istoriniu palikimu. Gal šiandien tai skamba keistai, tačiau laikui bėgant daugelis drabužių pradeda įgauti vertę. Juolab kad tikras kolekcininkas savo modelius kruopščiai atsirenka“, – sakė jis.

Ekspoziciją „Secesijos mada“ sostinės Taikomosios dailės muziejuje pristatantis A.Vasiljevas pastaruoju metu jau suka galvą ir apie būsimas parodas. Balandžio 1-ąją jis su savo ekspozicija pajudės į Kauno Mykolo Žilinsko dailės galeriją, vėliau keliaus ir į Estiją. Rugsėjo mėnesį Vilniuje jis ketina atidaryti ekspoziciją „Buduarų skandalai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.