Londono madą kuria ir humoro jausmas

Nuo septintojo dešimtmečio idėjų ar juodos ir baltos spalvų kontrasto iki simbolizmo ir kelionių atributikos Per Londono mados savaitę kito rudens kolekcijas pristatę dizaineriai puikiai žino, kad, be palto ar ilgaaulių batų, šaltajam pusmečiui reikia ir drabužių, turinčių savitą istoriją.

AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė Bulbenkaitė

Mar 1, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:45 PM

Londonas – jaunų ir kūrybingų dizainerių meka. Šiame mieste gausu ne tik garsių mados mokyklų, bet ir įkvėpimo šaltinių. Būtent Didžiosios Britanijos sostinėje prasidėjo pankų judėjimas, iki šių dienų dirba „Savile Row“ vyriškų kostiumų siuvyklos, galima pasivaikščioti Portobelo turguje, o 7-ajame dešimtmetyje įvyko jaunimo mados revoliucija.

Truputį paradoksalu, tačiau vieną prabangiausių ir solidžiausių mados savaitės kolekcijų įkvėpė būtent 7-ojo dešimtmečio idėjos, legendiniai Davido Bailey kadrai ir to laikotarpio dizainerės Mary Quant darbai. Tai – amerikiečio, buvusio mados namų „Gucci“ dizainerio Tomo Fordo kolekcija, kurioje vyravo juodos ir baltos spalvų paletė, tiesūs siluetai, subtilūs, tačiau labai prabangiai atrodantys leopardo raštu marginti kailiai, oda.

Įdomu tai, kad nemažą dalį kolekcijos sudarė ne dizaineriui būdinga vakarėlių apranga, o kasdienai tinkantys kostiumėliai, puikūs paltai ir ilgaauliai batai.

Vis dėlto T.Fordas nepamiršo savo puikaus humoro jausmo ir keletą suknelių skyrė reperio Jay-Z dainos „Tom Ford“ interpretacijai, kurioje reperis teigia nevartojantis „molly“ vadinamų narkotikų, tačiau mielai dėvintis dizainerio kostiumus.

Vieną geriausių savaitės pristatymų surengė mados namai „Burberry Prorsum“, kurių dizaineris Christopheris Bailey klasikinį lietpaltį išmargino etniniais raštais, prie jų derino ne mažiau spalvingus ilgus šalius ir net rankomis tapytas odines rankines.

Nors kolekcija labiau priminė skirtą pavasariui ir paliko labai gaivų, lengvą įspūdį, „Burberry“ klientės kitą rudenį nėrinių bei šifono sukneles galės pridengti puikiais avikailių paltais ir savo inicialais margintais vilnos šaliais, kokį pristatė ir Cara Delevingne bei aktoriaus Bradley Cooperio mylimoji Suki Waterhouse.

Kiek kitokią kryptį ateinančiam rudeniui pasirinko graikų kilmės dizainerė Mary Katrantzou, žinoma dėl savo talento kurti sudėtingus grafinius raštus ir siurrealistinius siluetus.

Šįkart ji nusprendė pristatyti kitokius savo gabumus ir jaukesnius, romantiškai plevenančius audinius išsiuvinėjo tiek kelio ženklų, tiek gamtos motyvų įkvėpta simbolika.

Panašūs grafiniai motyvai pasirodė ir sparčiai populiarėjančio dizainerio Peterio Pilotto kolekcijoje, ryškių spalvų netrūko ir ant Matthew Williamsono podiumo.

Tamsesnį, dramatiškesnį pasakojimą savo klientėms pasiūlė dizaineriai Christopheris Kane’as, Erdemas ir mados namai „Preen“. Pirmasis, šiomis dienomis vadinamas svarbiausiu Londono mados savaitės talentu, pasirinko 9-ojo dešimtmečio stilistiką ir atskleidė ją juodos spalvos gausa, spindinčia PVC medžiaga ir truputį per dideliais vyriškais siluetais.

Vienas geriausių dizainerio sprendimų – finalinės suknelės. Jos nustebino smulkiai sluoksniuota švelnių spalvų organza, atrodančia kaip popierius. Erdemo klientė ateinantį rudenį ir toliau žavėsis dizainerio vizitine kortele tapusiais nėriniais ir gamtos motyvų siuvinėjimais, tačiau jie kitą sezoną bus labai tamsūs, sunkūs, net tarsi yrantys ar pasiskolinti iš muziejaus.

Gerokai modernesnį požiūrį parodė mados namai „Preen“. Jų kolekcija skirta filmo „Žvaigždžių karai“ herojams. Net jeigu kai kurie kolekcijos modeliai kritikams kėlė klausimų dėl jų tinkamumo šių dienų moteriai, subtilus humoro jausmas ir populiariosios kultūros detalių panaudojimas neabejotinai sukėlė šypseną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.