Vairuotojo megztais drabužiais puošiasi ir garsenybės

Tolimųjų reisų vairuotojo Valentino Kairio rankoms paklūsta ir galingos mašinos vairas, ir virbalai. Jo megztomis suknelėmis džiaugiasi Kembridžo kunigaikštienė Catherine, dainininkė Oksana Pikul-Jasaitienė ir daugybė kitų moterų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-02 08:43, atnaujinta 2018-02-15 19:25

Kol kiti tolimųjų reisų vairuotojai laisvalaikiu pliekia kortomis, V.Kairys mezga. Ir mezga ne šalikus ar kepures, o įmantrias sukneles.

Valentino klienčių būrys sparčiai ėmė didėti, kai prieš kelerius metus jo numegztą suknelę priėmė Kembridžo kunigaikštienė Catherine ir atsiuntė jam padėką, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Dabar vyras vos spėja suktis.

Į pastabą, kad mezgimas yra moteriškas užsiėmimas, V.Kairys tik numoja ranka. Apie neįprastą pomėgį, virtusį antrąja profesija, Valentinas papasakojo LRT televizijos laidos „Stilius” kūrėjams.

Megzti išmokė motina

Kaime užaugęs V.Kairys atsimena ilgus žiemos vakarus, kai jo motina seseris mokydavo megzti, o jis neturėdamas kuo užsiimti sukinėdavosi aplinkui.

Todėl kartą motina ir Valentinui įteikė virbalus. Berniukas greitai išmoko užnerti akis ir megzti paprastu būdu. Netrukus mezgimas vaiką taip sudomino, kad jis pats ėmė prašyti motinos parodyti, kaip numegzti kojinę ar pirštinę.

„Įvairiais gyvenimo etapais šį pomėgį tai atidėdavau į šalį, tai vėl jo imdavausi, tačiau niekuomet nebuvau pamiršęs”, – pasakojo Valentinas.

Jaunystėje vyras buvo nusimezgęs keletą megztinių. Vėliau, sukūręs šeimą, megzdavo drabužėlius vaikams.

Padėjo išgyventi skyrybas

V.Kairys visą gyvenimą dirba vairuotoju. Vienu metu mezgimą jis buvo apleidęs, o jo vėl ėmėsi tapęs tolimųjų reisų vairuotoju. Prieš keletą metų Valentinas tiesiog įjunko į mezgimą.

Vyras sakė, kad norint perprasti sudėtingus raštus reikia daug kantrybės. Šią savybę Valentinas turi. Nebūna taip, kad kokiam nors darbui nepasisekus jį iš karto mestų.

V.Kairys jau įsitikino, kad mezgimas ramina nervus. Jam šis pomėgis padėjo ištverti tamsų gyvenimo laikotarpį – skyrybas su žmona. Mezgimas jam padeda atsikratyti įtampos, nuovargio.

„Mezgant visos pašalinės mintys tarsi dingsta, rūpesčiai išgaruoja. Galvoji tik apie šį darbą”, – patirtimi dalijosi mezgantis vairuotojas.

Būtent sunkiausiu gyvenimo laikotarpiu Valentinas ir ėmė megzti sudėtingiausias sukneles, kurios jį išgarsino.

Prieš keletą metų vilniečio bičiulė parduotuvėje išvydo vienos dizainerės numegztą gražią suknelę. Apie ją papasakojo Valentinui ir paprašė, kad ją įvertintų.

„Išvydęs suknelę pasakiau, kad galiu numegzti dar geriau. Ji labai nustebo, o man norėjosi įrodyti, kad nekalbu tuščiai. Nuo to viskas ir prasidėjo. Užsikabinau ir dabar negaliu sustoti”, – šypsojosi vyras, jau numezgęs ne vieną dešimtį suknelių.

Kunigaikštienės padėka

Kad gali megzti ne prasčiau nei profesionalūs dizaineriai, V.Kairys netrukus įrodė ne tik draugei, bet ir Kembridžo kunigaikštienei Catherine, kuriai padovanojo vieną savo suknelę.

„Kartą žiūrint reportažą per televiziją mano seseriai kilo mintis padovanoti suknelę Didžiosios Britanijos karalienei jos karūnavimo 60-mečio proga.

Mano drabužiai yra jaunatviški. Tad ėmiau svarstyti, ką čia jai tokio numezgus. Kitame kadre išvydau kunigaikštienę ir nusprendžiau megzti jai”, – pasakojo vyras.

Valentinas yra girdėjęs, kad karališkosios šeimos atstovai priima toli gražu ne visų pasaulinio garso dizainerių dovanas. Tačiau lietuvis, nusiuntęs savo sukurtą suknelę, iš karališkųjų rūmų sulaukė padėkos.

„Laiške buvo rašoma, kad kunigaikštienė yra sužavėta mano darbu ir dėkoja, kad tokiu būdu apie ją galvoju”, – didžiuodamasis padėką citavo vyras.

Drabužis tiko iškilmėms

Viena V.Kairio klienčių – merginų grupės „Naujos pupytės” lyderė Oksana Pikul-Jasaitienė.

Praėjusių metų pabaigoje pasipuošusi Valentino megzta suknele moteris atėjo į dizainerio Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymą.

Mados specialistai pastebėjo, kad panašias sukneles anksčiau kurdavo ir J.Statkevičius.

Dainininkė pasakojo, kad su mezgėju tapusiu tolimųjų reisų vairuotoju susipažino per vieną filmavimą. „Tuomet Valentinas ir nutarė man padovanoti suknelę”, – sakė O.Pikul-Jasaitienė.

Smalsuoliai trukdo

Valentinas moka įvairių mezgimo būdų. Vyras teigia keletą jų net pats sukūręs. Sukneles ir sijonus jis stengiasi megzti be siūlių. Esą siūlės drabužiui neleidžia tolygiai išsitempti.

„Mezgant reikia pasukti galvą ir taip apskaičiuoti akis, kad drabužiui net ir išsitempus raštai būtų taisyklingi.

Dažnai būna taip, kad mezginį tenka išardyti ir megzti iš naujo. Tai nėra lengvas darbas”, – mezgimo subtilybes aiškino Valentinas.

Vyras mezga ne paprastais, o ploniausiais moherio siūlais. Juos ir virbalus jis ima kiekvieną kartą išsiruošęs į reisą. Mat stovint eilėse pasienyje, muitinės terminaluose būna daug laisvo laiko.

Kai Valentino bendradarbiai stumia laiką žaisdami kortomis, jis palinksta prie suknelių. Vyras teigia, kad kiti vairuotojai dėl to nesišaipo.

„Tačiau aš per daug ir nesiafišuoju – megzdamas nesėdžiu lauke ant kėdutės, – tikino V.Kairys. – Kai dirbu, nemėgstu būti stebimas net artimiausių žmonių. Geriau užsidarau vienas. Kai niekas netrukdo, kūryba sekasi geriau.”

Talento paslaptis

Kol Valentinas sėdėdamas mašinoje mezga, Lietuvoje daugėja moterų, pageidaujančių įsigyti jo sukurtų drabužių. Kai kurios suknelių turi ilgai laukti. Tokia sėkmė vyrą glumina.

„Pats savimi stebiuosi, kaip tai išmokau. Tai turbūt skirta iš žvaigždžių”, – nusišypsojo gražiai mezgantis vairuotojas V.Kairys.

Parengė Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.