Jauno kūrėjo atsisveikinimas su litu – ant džemperių krūtinių

2014-ieji greičiausiai bus paskutiniai lietuviško lito metai. Tai tapo priežastimi populiarių kombinezonų „Shmutke“ kūrėjui Dariui Žutautui (24 m.) pristatyti džemperių ir marškinėlių liniją „Litai“. Prieš kelerius metus aprangą, tinkančią savo pomėgiams – slidinėti, jėgos aitvarams ir muzikos festivaliams, susimodeliavęs vaikinas šiandien jau džiaugiasi sostinės gatvėse ir pajūryje pastebintis vis daugiau jo kuriamų drabužių mėgėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Apr 11, 2014, 7:58 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:59 PM

Naujųjų džemperių „Litai“ idėja Dariui kilo pro langą žiūrint į šviesoforą. Vaikinas juokėsi, kad sumanymai jam dažniausiai šauna tarsi iš niekur. Džemperiai, marškinėliai, papuošti nusipelniusių lietuvių, kurie vaizduojami ant litų kupiūrų, portretais – tai jo padėka mūsų nacionalinei valiutai. Be to, žinantys, ant kurios kupiūros puikuojasi koks veidas, čia pat gali apskaičiuoti ir drabužio kainą.

Į sostinę iš Kauno prieš šešerius metus persikėlusio Dariaus galvoje sumanymų knibždėte knibžda. Ir jie kyla visiškai kasdienėse situacijose.

Štai važiuodamas automobiliu Darius dažnai stebisi, kad žmonės, kurių jis sustoja praleisti prie pėsčiųjų perėjos, per gatvę pradeda bėgti.

„Man tai visada sukelia juoką. Tokius pėsčiuosius vadinu bėgikais! Artimiausiu metu planuoju sukurti kokį drabužį, skirtą tokiems bėgikams „pagerbti“. Tikiu, kad neturintiems automobilio ši situacija gali būti nematyta, bet tie, kurie vairuoja automobilius, tikrai smagiai pasijuoks vėliau gatvėje atkreipę dėmesį į šį reiškinį. Jo kitose šalyse niekur nesu pastebėjęs“, – šypsojosi jaunas kūrėjas.

D.Žutautas prisiminė, kaip dar prieš kelerius metus pasikinkyti jėgos aitvaro į pamarį važiuodavo su ryškiaspalviu slidininko kombinezonu, mat visą dieną praleidus ant vandens krante norisi ne vien šilumos, bet ir patogiai prigulti ant žolės. Pamatęs panašius kombinezonus vaikinas užsigeidė tokio ir sau.

„Manęs netenkino arba kaina, arba kokybė. Tuo metu dirbau su suvenyriniais gaminiais, bendravau su siuvyklomis.

Surinkau kompaniją draugų, kurie norėtų tokių kombinezonų, ir užsakiau pirmuosius 10. Taip viskas ir prasidėjo.

Net automobilį dėl prekės ženklo „Shmutke“ esu pardavęs! Žinoma, iš Anglijos, Kinijos galima parsisiųsti ir pigesnių kombinezonų, bet viską darau kaip sau, kokybiškai, o ne pigiau“, – šypsojosi Darius.

Paklaustas, kaip atsirado toks prekės ženklo pavadinimas, Darius atsakė: „Tiesiog.“ Jis tik žinojo, kad pavadinimas turėtų būti linksmas ir atkreipiantis dėmesį. Tarp variantų buvo ir „Drapana“, „Škurlis“.

Darius sulaukia komentarų, kad jo sukurti kombinezonai – kopijos. Vaikinas šypsosi, kad tuomet plagiatoriais galime vadinti ir visus automobilių gamintojus, mat kiekvieno jų gaminys – automobilis. Jo „Shmutke“ iš kitų išsiskiria ne viena detale, pirmiausia – užtrauktuku užpakalinėje dalyje, itin patogiu poilsiaujant gamtoje.

„Namuose užtrauktuko nugaroje nebuvimas nesukelia didesnių problemų, bet gamtoje jis labai patogus. Kai tokį įsiuvome, merginos, mėgstančios laiką leisti gamtoje, labai dėkojo“, – sakė vaikinas.

Jam svarbiausia, kad pačiam patiktų tai, ką siūlo pirkėjams. Vieniems juokinga drabužio etiketė, kurioje užrašyta, kad „Shmutke“ tinkama pasivaikščiojimui, dviračiams, kelionėms, miegui, vakarėliams ir skrydžiams. O jei pajutote nekokį kvapą – išskalbkite. Kiti stebisi, kad etiketėje vaikinas net atsiprašo Kinijos, jog drabužis pagamintas Lietuvoje. Tačiau puikų humoro jausmą turintis Darius į visus bambeklius numoja ranka: „Nepatinka – nežiūrėkite, neimkite, nepirkite!“

Savęs dizaineriu D.Žutautas nevadina. Verslo vadybos studijas baigusį vaikiną erzina, kad nemoka piešti, tačiau užtenka užsimerkus įsivaizduoti, kaip turėtų atrodyti drabužis, ir vėliau gamyboje, per bandymus, jį lieka išgryninti iki galutinio gaminio.

„Kūryba – mano laisvalaikis, kaip kad kitiems muzikos kūrimas. Dirbu kitose – renginių ir projektų organizavimo srityse, turiu surinkęs barmenų komandą, o kurdamas drabužius išreiškiu save, įgyvendinu savo norus“, – pasakojo vaikinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.