Rokenrolo karaliaus E.Presley aprengėjas diktavo madas Amerikai

Šeimos bendrovė „Lansky Brothers“, kuri rengė rokenrolo karalių Elvį Presley, ne tik išgarsėjo šio dainininko dėka, bet ir jo karaliavimo metais diktavo drabužių stilių visai Amerikai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2014, 12:04 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:42 PM

Dvidešimto amžiaus šeštasis dešimtmetis. Memfis, Bilo gatvė (Beale Street). Priešais „Lansky Brothers“ vitriną stoviniuoja jaunas vyriškis ir ilgai, įdėmiai apžiūrinėja drabužius. Kai parduotuvės savininkas Bernardas Lansky maloniai pakviečia jį užeiti į vidų, vaikinas atsako: „Pone Lansky, neturiu pinigų. Bet kai būsiu turtingas, jūsų parduotuvę ištuštinsiu.“

Tada jis nusipirko tik marškinius už penkis dolerius. Tačiau po kelerių metų tapo tikrai turtingas ir žinomas pasaulyje. Šio jauno vyro vardas buvo Elvis Presley, rašo žurnalas „Stilius".

Dabar savo verslą Lansky šeima plėtoja prabangiame viešbutyje „Peabody“, kurį nuo ankstesnės parduotuvės skiria keli namai. Įvairių spalvų diržai, perlais nusagstyti batai, bet daugiausia – marškiniai ir švarkai. Iš pirmo žvilgsnio – visiškai normali madingų vyriškų drabužių parduotuvė. Bet, įdėmiau pasidairius, visur – E.Presley.

Vitrinoje stovintis manekenas aprengtas mėlynu aptemptu megztiniu stačia apykakle, o už jo – tą patį megztinį vilkinčio rokenrolo karaliaus nuotrauka. Sidabrinių ir baltų dryžių jo švarkas kabo ant pakabo. Šalia nuotraukoje – B.Lansky, rokenrolo karaliui taisantis to švarko apykaklę.

Šeimos bendrovė „Lansky Brothers“ saugo vaizdo įrašą, kuriame B.Lansky pasakoja, kaip prieš pirmąjį savo pasirodymą televizijoje Edo Sullivano laidoje į jį kreipėsi E.Presley prašydamas jį aprengti.

„Pone Lansky, turiu problemą – neturiu pinigų“, – pasakė būsimasis rokenrolo karalius.

„Nesvarbu, kai ką išnuomosiu“, – atsakė B.Lansky.

Nuo to laiko E.Presley tapo jo nuolatiniu klientu. Kartais rokenrolo karalius net pakviesdavo Lansky šeimą į Memfio pakraštyje esančią jo Greislando vilą pajodinėti žirgais. Ir ištesėjo kažkada duotą pažadą ištuštinti jo parduotuvę!

Garsusis dainininkas, dažnai pirkdavęs brangius automobilius ir išdovanodavęs juos draugams, pasakojo: „Bernardui pasakiau: leiskite man jūsų parduotuvėje surasti tai, ko aš noriu, o jūs gausite automobilį. Aš kuisdavausi dvi su puse valandos, ir po to parduotuvė likdavo beveik tuščia.“

Šiais ankstyvaisiais būsimojo rokenrolo karaliaus karjeros metais Lansky šeima daug prisidėjo prie jo įvaizdžio scenoje: stačios marškinių apykaklės, glaudžiai aptempiančios kelnės, juodos ir rožinės spalvų deriniai – visa tai tapo rokenrolo eros simboliu.

Visi norėjo vilkėti tai, ką vilkėjo E.Presley. Lansky šeima išsaugojo šeštajame dešimtmetyje jiems siųstus laiškus, kaip antai: „Jūs turite puikią parduotuvę, nes čia kai kuriuos savo drabužius perka Elvis Presley“ arba „Savo mylimiausiam grynaveisliam vokiečių aviganiui daviau jūsų parduotuvės vardą“.

Pirmieji rokenrolo metai Lansky šeimai buvo aukso amžius. Tuo metu E.Presley nešiojo ilgus baltus paltus – tokių dar ir dabar galima pamatyti „Lansky Brothers“ parduotuvėje. Tačiau ekstravagantiški kostiumai, kuriuos E.Presley vilkėjo per koncertus Las Vegase, atkeliavo ne iš Lansky šeimos parduotuvės. Tuo metu jų klientas jau buvo tapęs rokenrolo karaliumi ir slegiamas populiarumo naštos ir liguisto potraukio į vaistus pamažėle atsidūrė ant prarajos krašto. 1977-aisiais B.Lansky liko savo ištikimajam klientui atlikti liūdną pareigą – parinkti paskutinį kostiumą.

Lansky šeima viešbučio „Peabody“ krautuvėlėje vis dar parduoda marškinius ir sportinius marškinėlius su E.Presley menančiais užrašais. O parduotuvėje „Lansky 126“ (jos pavadinimas primena ankstesnį adresą – Bilo gatvė 126) B.Lansky anūkė Julie prekiauja džinsais, ilgaauliais batais ir megztiniais aukšta apykakle.

Lansky šeimos verslas gali puikiai gyvuoti ir be svarbiausio jų kliento E.Presley, nes žavėjimasis juo neatslūgsta iki šiol. Štai vien tik Greislandą, jo namus Memfyje, kasmet aplanko 600 tūkstančių žmonių.

O roko muzikos žvaigždės dažniausiai apsistoja viešbutyje „Peabody“ ir būtinai užsuka į Lansky parduotuvę. Bet, kaip užsimena šios šeimos palikuonys, šiandienės garsenybės ne visada palieka geriausią įspūdį: „Dabar kai kurios jų tokios arogantiškos, kad nesiteikia net duoti autografo. Elvis buvo kitoks. Jis rasdavo laiko kiekvienam.“

Dėl rokenrolo karaliaus Lansky šeima kartais uždarydavo savo parduotuvę. To dabar niekam nedaroma. Juk Elvis – tik vienas vienintelis.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.