M. Grudzinskas stojo į kovą dėl gražiausio Europos gėjaus titulo

Vienas garsiausių Lietuvos gėjų Mindaugas Grudzinskas (28 m.) iš tėvynės pasitraukė dėl homofobiškų tautiečių pasisakymų ir net atvirų grasinimų. Vis dėlto vyras nusprendė gintis Lietuvos garbę gėjų grožio konkurse „Mr. Gay Europe“.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jun 7, 2014, 8:22 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:38 AM

Austrijoje birželio 7-15 dienomis vyksta konkursas, skirtas homoseksualiems vyrams „Mr Gay Europe“. Jame gali dalyvauti tik atranką praėję šalių atstovai gėjai.

M.Grudzinskas patikino, kad atrankinis turas, trukęs savaitę, pareikalavo daug nervų ir kantrybės. Nors iš pradžių netrūko norinčių varžytis atrankiniame ture, jie gana greitai persigalvojo.

– Kaip nusprendėte dalyvauti šiame konkurse? - grožio konkurso išvakarėse paklausė naujienų portalas lrytas.lt.

– Konkurse nusprendžiau dalyvauti vadovaudamasis savo paties valia ir būdamas sveiko proto. (Juokiasi.)

Konkursas buvo paskelbtas visose Europos šalyse, tad išbandyti savo jėgas turėjo teisę visi norintys. Kai perskaičiau skelbimą, neturėjau jokių vilčių ar minčių jame sudalyvauti.

Aš nelaikau savęs geriausiu ar gražiausiu atstovu Lietuvai. Tačiau kodėl nepabandžius išmėginti savęs viešumoje? Juk aš nieko blogo niekam nepadarysiu.

Tad pasitariau su savo vyru Wolfgangu Gochtu ir kartu nusprendėme, kad šis konkursas yra geras šansas praplėsti savo žinias, parodyti savo drąsą.

Mano vyras nėra ir niekada nebuvo nusiteikęs prieš mano dalyvavimą „Mr. Gay Europe“ konkurse. Juk abu sprendėme dėl mano dalyvavimo jame. Konkurse nėra nieko, kas pakenktų mūsų santuokai. Mano vyras manimi ir mano drąsa tik didžiuojasi.

– Kaip manote, kodėl kiti lietuviai nesiryžo to padaryti?

– Konkursas buvo paskelbtas Lietuvos homoseksualų tinklalapyje „Gayline“. Kiek teko domėtis, reikėjo surinkti bent 15 atstovų. Tačiau atsirado tik trys asmenys, norintys dalyvauti konkurse. Kur jie dingo vėliau, aš nežinau.

Man taip pat kyla klausimas, kodėl Lietuvos homoseksualai neparodė drąsos ir nepanoro atstovauti Lietuvai „Mr. Gay“ rinkimuose. Manau, priežasčių gali būti daug.

Gali būti, kad pabijojo viešumo. Juk konkursą stebės žurnalistai iš visos Europos, konkursą transliuos internetu ir per televizijas.

– Kaip ruošėtės konkursui „Mr. Gay Europe“?

– Pasiruošimas konkursui man kainavo daug laiko ir gana nemažai finansų. Tačiau pinigai čia nėra svarbiausi. Jie man sėkmės tikrai neatneš. Viską lemia mano pasiruošimas ir talentas sugebėti pateikti save komisijai bei publikai kuo įdomiau.

Užduotys nebus tokios sudėtingos, kad nebūtų įmanoma įvykdyti. Joms tereikia turėti daug drąsos ir ryžto.

Pirmoji užduotis bus pristatyti savo šalį, antroji – talentų šou. Per jį atliksiu gimnastikos šokį su riedučiais. Galbūt kažkam tai atrodys juokingai, bet kiek žmonių, tiek nuomonių. Nesu pinigas, todėl neprivalau ir net nesiruošiu visiem įtikti.

Kitos užduotys man atrodo lengvesnės. Vyks glaudžių konkursas. Dar vyksime į „Kristallwelten Swarovski“ muziejų, kur pristatysime garsaus Vokietijos dizainerio drabužių kolekciją.

Taip pat reikės papasakoti apie savo gimtinę, pasitelkus vaizdines priemones. Per pristatymą teks papasakoti ir apie gėjų padėtį Lietuvoje, todėl aš prisirinkau daug medžiagos iš spaudos.

Per konkursą teks sunkiai kovoti, nes, turiu pripažinti, konkurentai gana stiprūs.

– Sutikite, dažniausiai grožio konkursai yra rengiami moterims. Jos išsiveža krūvas suknelių, batelių ir makiažo priemonių. Ką į konkursą pasiimsite jūs?

– Aš savęs nelaikau moterimi, todėl į konkursą nesivešiu aukštakulnių ir suknelių. (Juokiasi.)

Su savimi pasiimsiu tik tai, ko labiausiai reikia konkursui: drabužiai vaidinimui, šokio garderobas, kostiumas ir avalynė. Dar pasiimsiu Lietuvos vėliavą, kurią pasiuvau savo rankomis.

– Ar tikitės nugalėti?

– Manau į tokį konkursą visi vyksta su viltimi laimėti. Tačiau reikia nusiteikti, kad gali ir pralaimėti, nes niekas nėra apsaugotas nuo likimo išdaigų.

Nelabai tikiu, kad tapsiu „Mr. Gay Europe“, bet tikiu, kad pateksiu į geriausiųjų dešimtuką. Jis gaus teisę rugpjūčio mėnesį vykti į pasaulinius „Mr. Gay“ rinkimus Romoje.

Nėra svarbiausia pačiupti fortūną. Kartais, norėdamas laimėti, turi mokėti ir pralaimėti. Būtina žinoti ne tik pergalės, bet ir pralaimėjimo skonį.

Jei netapsiu „Mr. Gay Europe“ nugalėtoju, bus labai gaila nuvilti tautiečius. Bet mano pergalė priklauso ne tik nuo manęs, bet ir nuo visų Lietuvos homoseksualų aktyvumo balsavimo metu kuris vyksta iki Birzelio 14 dienos.

Noriu padėkoti visiems mane palaikantiems draugams ir net tiems, kurie mane smerkia. Dabar atėjo jūsų diena, kai galite mane palaikyti ar pasmerkti. Bet kokiu atveju, jums visiems sakau „ačiū“.

– Nebijote tautiečių paniekos po šio straipsnio? Jūs pats puikiai suprantate, kokie žmonės gali būti homofobiški.

– Žinau, kad mano tauta yra homofobiška. Bet aš negaliu pakeisti žmonių mąstymo. Tai neįmanoma misija. Nežinau, kokiais ginklais reikėtu kariauti, kad tai būtų įmanoma padaryti. Kol kas geriausi mano ginklai yra drąsa ir palaikymas.

Norėdami kažką pakeisti mes, Lietuvos homoseksualai, turime susivienyti. Tik paremdami ir palaikydami vienas kitą mes tapsime pakankamai stiprūs stoti į kovą su homofobiška visuomene. Smurtas čia nieko negali pakeisti.

Mes turime liautis bijoję homofobų tarsi košmaro. Mes turime nustoti galvoti. Tiesiog pradėkime daryti.

Lietuvai ir homofobams nesu naujiena. Jie žino mane iš ankstesnių straipsnių ir televizijos laidų. Aš visai neišgyvenu dėl to, ką jie mano apie mane. Tai mano asmeninis gyvenimas ir jo detales tarsi mozaiką aš dėlioju taip, kaip man geriau. Aš nelendu į svetimą gyvenimą, nesiprašau miegoti kartu, tad lietuviai, būkite malonūs ir jūs negyvenkite svetimų gyvenimų.

Homofobų paniekos ir prakeiksmo aš nebijau. Visos raganos buvo sudegintos prieš daug metų. Jos išnyko kartu su dinozaurais. (Juokiasi.) Tegu ši žmonės panieką pasilaiko sau.

Tai yra mano gyvenimas ir aš su juo darau, ką noriu. Mano namai – mano tvirtovė. Esu pasirengęs bet kam, kad apginčiau save ir savo asmeninius interesus.

Aš esu homoseksualus ir tuo didžiuojuosi. Manau, kad ateis diena, kai homoseksualumas bus pripažintas įprastu, normaliu gamtos reiškiniu. Pasaulį, į kurį atėjome, kūrėme ne mes patys, tad likimui nepasipriešinsime.

Už Lietuvos atstovą konkurse „Mr. Gay Europe“ galite balsuoti čia: mrgayeurope.com/vote . Balsavimas vyks iki birželio 14 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?