Naujoji dizainerių karta kuria stereotipų nesuvaržytą madą

Jaunieji statkevičiai, piekautaitės, kuzmickaitės, urbonaitės? O gal būsimieji armaniai, prados ar versačės? Galima tik spėlioti, koks karjeros skrydis laukia gabiausių Vilniaus dailės akademijos studentų.

Šių metų projekto „Skrydis“ akimirkos.<br>M.Zavarskytės nuotr.
Šių metų projekto „Skrydis“ akimirkos.<br>M.Zavarskytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Zavarskytė

Jun 22, 2014, 7:15 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:37 PM

Kad pirmieji savarankiški jų žingsniai būtų lengvesni, devintus metus rengiamas projektas „Skrydis“. Tai geriausių Kostiumo dizaino katedros absolventų madų šou, tapęs nuolatine projekto „Kultūros naktis“ dalimi ir kasmet sulaukianti didelio vilniečių ir miesto svečių dėmesio.

Dvi dešimtis ekstravagantiškų, originalių, stilingų, linksmų kolekcijų sukūrę ir pristatę drabužių dizaineriai metė ne vieną iššūkį ir sau, ir savo modeliams.

Štai dizainerei Janinai Zibirevai profesionalių manekenių pagalbos pristatant kolekciją neprireikė.

Būti savimi, būti skirtingais, būti unikaliais kviečianti dizainerė į pagalbą pasitelkė ir ryškiaspalviais apdarais bei aksesuarais papuošė pačias artimiausias - savo mamą ir močiutę.

"Na, štai, nepasisekė...", - susižvalgė žiūrovai, kai įpusėjus dizainerio Sigito Milkevičiaus megztų dvipusių lino drabužių kolekcijai staiga užgęso į podiumą nukreiptos šviesos.

Bet užteko kelių akimirkų suprasti, kad tai - ne techninis nesklandumas.

Prietemoje ant lino mezginių išryškėjo siuvinėti lietuvių etniniai raštai ir šiuolaikiniai skaitmeninio pasaulio kodai. Sudėti greta, jie atrodo kaip vieni kitų tęsiniai.

Moderniosios architektūros bei miesto žmonių įkvėptą dizainerės Agnės Alaburdaitės kolekciją pristatę modeliai žengė podiumu žvelgdami pro futuristinius, it krištolo sietynai skimbčiojančius organinio stiklo akinius.

Menininkė smalsiai žvelgia į šiuolaikinius statinius ir miesto vibraciją, kuri atsiranda iš miestiečių ir juos supančių pastatų ryšio. Tai atspindi sudėtingos tekstūros ir įdomaus kirpimo drabužiai.

"Nelabai patogu, bet eiti galima", - užkulisiuose nusijuokė vienas iš dizainerės Liucijos Kvašytės manekenų, apsiavęs alpinistų apavą primenančius batus su kiauromis platformomis.

L.Kvašytė kolekcija spinduliuoja meilę kalnams ir išbandymų kupinoms kelionėms į juos.

Projekto sumanytoja ir kuratorė profesorė Jolanta Talaikytė tikisi, kad šie ir kiti akademijos auklėtinių darbai pažėrė idėjų ir suteikė įkvėpimo gausiai į renginį susirinkusiems žiūrovams. Ypač būsimiems jaunųjų dizainerių darbdaviams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.