Vyno šventėje Pažaislyje svečiai linksminosi trypdami vynuoges

Pažaislio vienuolyne, Kaune, įsikūrusiame svetingumo komplekse „Monte Pacis“ penktadienio vakarą prasidėjo nuotaikinga dviejų dienų vyno šventė „Vinalia Rustica“. Pažintiniame saikingą vyno kultūrą puoselėjančiame renginyje įvairūs vyno importuotojai pristato vyno pasaulio naujienas, o svetingumo komplekso „Monte Pacis“ šeimininkai - ne tik kamaldulių, bet ir kitų vienuolių pagamintą bei sertifikuotą Šv. Mišių vyną, nepamiršdami nurodyti Šv.Benedikto skelbto saikingo kiekio.

Pažaislio vienuolyne šurmuliuoja vyno šventė.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Pažaislio vienuolyne šurmuliuoja vyno šventė.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 13, 2014, 12:41 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:09 PM

Profesionalūs someljė Jurga Karinauskaitė, Stanislavas Smolskis, Indra Ramanauskienė veda paskaitas ir degustacijas, konsultuoja visus besidominčiu vynu.

Kad svečiai nesijaustų lyg mokykloje, po atviru dangumi surengtoje šventėje skamba gyvai atliekama muzika, kepami ne tik kepsniai, bet gaminami obuolių, grybų ir kitų mūsų krašto gėrybių patiekalai.

Jau pirmąjį vakarą buvo pristatytas stilizuotas vynuogių traiškymas, kuriame galėjo dalyvauti visi norintys, o šeštadienį šventė prasidės vėlyvaisiais pusryčiais – degustacija. Bus pagerbtos ir kitos mūsų krašto derliaus gėrybės: obuoliai, medus, sūris.

„Šiuo metu daugelyje mūsų klimato šalių pats darbymetis – baigiami derliaus surinkimo darbai. Visais laikais tautos brangino savo žemėje augančias gamtos vertybes, tad dažnai derliaus rinkimas buvo laikomas ne tik atsakingu darbu, bet ir ypač svarbiu, kone sakraliniu ritualu.O darbai užbaigiami šventėmis. Bėgant metams, keičiantis ne tik tradicijoms, bet ir klimatui, kai kurios jų išnyko, o kitos išaugo iki pomidorų, figų, grybų ar alyvuogių festivalių.

Šviežiai spaustu vynu kvepiančios kaimiškos vynuogių ir kitų gėrybių rinkimo šventės minimos daugelyje šalių, o kildinamos net iš senovės Romos laikų, kai buvo vadintos „Vinalia Rustica“, - pasakojo šventės organizatorė I.Ramanauskienė.

Jos teigimu, vyno istorijoje vienuoliai vaidina labai svarbų vaidmenį: viduramžiais praktiškai beveik visi patys save išlaikantys vienuolynai gamino vyną, alų ar įvairių žolelių trauktines pajamoms gauti, mišioms ar patiems vartoti. Šv.Benediktas Regulos XV skyriuje nurodo net kiekį – 270 mililitrų vyno kiekvienam broliui per dieną Visoje dabartinėje Europoje įvairios kongregacijos nuosekliai ir kruopščiai šalia maldų ir kitų dvasinių reikalų užsiėmė vyndaryste: benediktinai Burgundijoje, Bordo, Šampanėje (Prancūzija) palei Reino upę (Vokietija), jų baltieji broliai cisterai Mozelio upės slėniuose, Šabli, Luaroje, Provanse, Ronoje, Langedoke (Prancūzija).

Žinoma, jog Italijos kamaldulių vienuoliai XVII amžiuje apsigyvenę Pažaislio vienuolyne, vyndaryste užsiimti negalėjo dėl gamtos sąlygų, tačiau jų broliai Toskanoje ir šiandien tebegamina vyną, kurio bus galima paragauti šį savaitgalį Kaune rengiamoje šventėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.