J. Statkevičius visus pribloškė savo marokietiška kolekcija

Ketvirtadienio vakarą sostinės „Siemens“ arenoje susirinkusius mados gerbėjus garsiausias šalies dizaineris Juozas Statkevičius privertė pasijausti lyg egzotiškajame Maroke. Būtent ši Šiaurės Afrikos valstybė tapo pagrindiniu jo 2015 metų pavasario ir vasaros kolekcijos idėjų šaltiniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Ereminaitė

Nov 13, 2014, 9:42 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:07 PM

Dar gerokai prieš kolekcijos pristatymą J.Statkevičius visus intrigavo – į renginį kvietė ryškiaspalviu plakatu, kurio geltonai raudonas fonas buvo išmargintas žvaigždėmis, o trys rytietišku uždaru rūbu vilkinčios moterys praeivius gręžė giliu žvilgsniu.

Į kasmet nekantriai laukiamą mados renginį traukė ne tik šimtai mados mylėtojų, bet kaip ir įprasta, žinomi šalies žmonės, politikai, garbūs svečiai iš užsienio. Kolekciją stebėjo buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatleras su žmona Lilita.

Išskirtiniams svečiams buvo paruoštos ir specialios vietos – jie sėdėjo ant Maroko dvasią menančių baltų suoliukų, dekoruotų raudonais gvazdikų žiedais ir aksomo pagalvėlėmis su „Juozo Statkevičiaus“ mados namų logotipu.

Kolekciją demonstravo ir profesionalūs modeliai – Monika Račiūnaitė-Pogrebnojė, Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė, Karolina Toleikytė ir žinomi žmonės - garsus modelis iš Prancūzijos Benjaminas Dukhanas, atlikėjas Justinas Jarutis, tituluota gražuolė Simona Burbaitė, bankininkė Jurgita Butrimė.

Netikėtas duetas

Likus keletui dienų iki renginio talentingasis Juozas Statkevičius savo gerbėjams ir būsimos kolekcijos žiūrovams atskleidė, kad būtent kelionės į Maroką, tos šalies spalvinga aplinka bei kultūros pažinimas ir buvo pagrindiniai naujausių modelių įkvėpimo šaltiniai. „Šiemet ne kartą buvau Maroke, išmaišiau visą šalį, lankiausi ir Marakešo Mažorelio sode. Ten būdamas iškart supratau, kad mano nauja kolekcija bus įkvėpta būtent Maroko, jo spalvingos, turtingos kultūros, kadaise įkvėpusios ir legendinį dizainerį Yves’ą Saint-Laurent'ą“, - sakė J.Statkevičius.

Ne be reikalo naujausiai lietuvio kolekcijai papuošalus kūrė garsus Paryžiaus juvelyras Davidas Daimas, dirbęs „Yves Saint Laurent“ mados namuose, su pačiu legendiniu šių mados namų įkūrėju.

Naujas J.Statkevičiaus ir D.Daimo kūrybos tandemas tapo ne ką mažesne intriga. Juk dirbti su kūrėju, kurio vardą lydi vieni garsiausių pasaulio mados namų ir kartu jo pamėgtoje Maroko temoje įžvelgti kai ką naujo – nemenkas iššūkis. Tad D.Daimo kūriniais praturtinta kolekcija nepaliko abejingų.

Svarbi kiekviena smulkmena

J.Statkevičius atidus menkiausiai smulkmenai – štai kodėl jau ketvirtus metus jis bendradarbiauja su avalynės karaliumi tituluojamu ispanų kilmės dizaineriu Manolo Blahniku.

Puošeivoms tai kelia tikrą euforiją. Juk dar garsiajame seriale „Seksas ir miestas“ jo herojė Kerė plėšikui rėkė: „Gali atimti viską, tik palik man mano „manolus“!“

„Šio dizainerio suknelės nuostabios ir, svarbiausia, kosmopolitiškai patrauklios. Tokie žmonės turi didžiulę ateitį. Tegul mano kurti batai tebūna jam padrąsinimas“, - sakė M.Blahnikas.

Naujajai lietuvio kolekcijai M.Blahnikas pagamino šimtą modelių stilistiką atitinkančių batelių. Didelis dėmesys buvo skirtas ir podiumu žingniavusių modelių makiažui ir įvaizdžiui – jį kolekcijai kūrė stilistės Karina Leontjeva kartu su Lilija Bytautaite ir Laura Kreivyte.

Visą renginį vainikavo maestro Gintaro Varno režisūra, Elvitos Brazdilytės bei kitų meistrų dekoracijos, Eugenijaus Sabaliausko šviesos ir nuostabi elektroninės muzikos profesionalo Andriaus Kauklio Alien muzika.

Kai atrodo, kad jau niekuo nustebinti neįmanoma, šiame J.Statkevičiaus šou ne ką mažiau nei pati kolekcija pribloškė podiumo dekoracijos. Buvo galima išvysti improvizuotą marokietišką turgų su krūvomis egzotinių vaisių: mandarinų, apelsinų, ananasų, melionių, greipfrutų. Podiumą puošė ir iš gėlių žiedų sukurtas fontanas, kuriame plaukiojo paukšteliai, daugybė baltų gėlių.

Lyg to būtų maža, publiką kūrėjas privertė aiktelėti iš nuostabos – ant podiumo pasirodė kupranugaris ir asilas! Tai buvo tarsi vyšnia ant pyragaičio: savo tūkstantmečius nutolusiu pirmapradiškumu ir kartu Europą šiuolaikiškumu traukiančio Maroko iliustracija.

Kolekcija akims ir sielai

J.Statkevičiaus kolekciją šį kartą sudarė virš šimto modelių. Tiesa, ir pats Juozas prieš kolekcijos pristatymą tikslaus skaičiaus įvardinti negalėjo – paskutinėmis dienomis jis vis dar gyveno beprotiškame kūrybos procese.

„Ši kolekcija – himnas įvairių pasaulio kultūrų grožiui. Tai renginys, kuris praplečia akiratį, skatina mados bei rengimosi kultūrą. Manau, kiekvienas išsineš kažką malonaus, tiesą pasakius, visko ir neįmanoma paminėti, tačiau pasiruošta labai rimtai. Bus viskas, kas pakylės jūsų estetinį išsilavinimą“, - prieš šou neabejojo dizaineris.

Podiumu žengusios manekenės pristatė modelius, kurie išties savo spalvomis, kirpimais ir siuvinėjimais priminė Maroko kultūrą. Ko gero, svarbiausia J.Statkevičiaus kolekcijos idėja tapo ne tik karštąjį kraštą primenančios ryškios ir šiltos spalvos bet ir geometriniai raštai. Marokui būdingas geometrines formas ir atspalvius jis meistriškai sumaišė su moderniais šių laikų gatvės mados siluetais, nutupdė ir ant prabangių vakarinių suknelių.

Kolekcijoje persipynė tiek prabangios gatvės mados, tiek retro, tiek sportiniam minimalizmui būdinga stilistika. Kolekcijoje vyravo tokios ryškios ir gaivios spalvos kaip raudona, turkio, mėlyna, oranžinė, smaragdų žalia ar rubino raudona. Kolekcijos modeliai buvo išmarginti ne tik įvairiais geometriniais raštais, bet ir retro stilistiką menančiais žirneliais, dryžiais bei langeliais. Maroko kultūros prabangą atskleidė blizgiais žvyneliais ir karoliukais siuvinėti modeliai.

J.Statkevičius kolekcijoj derino iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus: kokteilines sukneles su sportinėmis kuprinėmis, šviesius laisvalaikio rūbus su verstos odos ilgaauliais ir panašiai.

Daugiau mados ir stiliaus naujienų - mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.